ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle die vandaag gevormd is in de daggrafiek van de AEX heeft een klein lichaam, dat precies in het midden van de candle ligt. De strijd tussen bulls en bears bleef onbeslist. De candle is groen en je zou op grond hiervan op het eerste gezicht zeggen dat de bulls het sterkst waren. De koerswinst van de AEX bedroeg echter slechts 0,15% en dat kan je toch niet echt een overwinning noemen. De kans op de afgelopen vrijdag door mij veronderstelde daling in de richting van lijn a is dientengevolge nog steeds aanwezig.

  • Vrijdag noemde ik drie potentiële steunniveaus, namelijk 301,3, 296,5 en 291,1. Ik moet naar aanleiding van het koersverloop van vandaag het niveau 301,3 veranderen in 299,9, het laagste punt van vandaag.

  • Dat laagste punt van vandaag geldt als potentieel steunniveau vanwege de situatie in de Bollinger Bands. De onderste lijn van deze indicator kan vanwege het feit dat de candle van vandaag er precies op staat morgen namelijk eventueel voor een stijging zorgen. Een garantie daarvoor is de stand echter niet, zou de index morgen dalen dan zouden de index en de onderste lijn immers samen een beweging naar beneden in kunnen zetten. De candle van morgen wordt dus beslissend.

  • In de uurgrafiek zijn vanmiddag in ieder geval twee groene candles ontstaan, waardoor rond 299,9 een bodem is ontstaan. Zolang we nu naar boven deze bodem blijven behoort een herstelbeweging tot de mogelijkheden. Deze herstelbeweging krijgt verder vorm in het geval de top rond 304,7 wordt uitgenomen.

  • Behalve op 299,9 ligt er ook nog steun rond 302. Zolang we ons boven die grens bevinden is de kans op een stijging het grootst. Vindt die stijging inderdaad plaats en brengt dat ons boven 304,7 dan vormen het 50% Fibonacci niveau rond 305,3 en het 61% Fibonacci niveau rond 306,6 potentiële weerstandsgrenzen.
  • Komen we tussen 299,9 en 302 dan zouden we zowel kunnen stijgen als kunnen dalen, wat verandert mocht de index onder 299,9 komen. Dat zou namelijk een daling naar 296,5 tot gevolg hebben, het volgende steunniveau in de daggrafiek.

Resumerend: 

Afgelopen vrijdag schreef ik uit te gaan van een vervolg in de richting van de onderzijde van het kanaal x-a. Kopers en verkopers blijken elkaar vandaag in balans te hebben gehouden en hebben die daling daardoor op zijn minst uitgesteld. De mogelijkheid bestaat gezien de stand van zaken in de Bollinger Bands zelfs dat er een bodem gaat ontstaan waardoor de door mij veronderstelde voortzetting naar beneden er niet komt, maar dat zal morgen moeten blijken. Er ligt steun rond 302. Blijven we met de AEX boven die grens dan is de kans op een stijging nog het grootst. Neemt de AEX vervolgens de top rond 304,7 uit dan krijgt het herstel dat vanmiddag startte een vervolg, waarbij er zowel rond 305,3 als rond 306,6 eventueel nog weerstand zou kunnen liggen. Komt de beursgraadmeter echter onder 302 dan wordt het vervolg afhankelijk van de beweging ten opzichte van 299,9. Komen we daar namelijk onder dan glijden we verder weg met de index en gaan naar 296,5, wat dan weer onderdeel zou kunnen uitmaken van de veronderstelde daling naar lijn a.

En dan nog dit...

Het Amerikaanse koersverloop vraagt vandaag om aandacht. De indices in de VS stegen vanmiddag na beter dan verwachte cijfers, maar staan inmiddels toch weer op verlies. Dat is nog niet groot, maar bedroeg voor de S&P500 om 19u toch weer 0,4%.

  • Kijkt u naar de laatste candle, die omdat de beursdag nog niet afgelopen is uiteraard nog wel van vorm gaat veranderen. De hoogste stand van de S&P500 was 1052, de stand om 19u 1031. Het slot van afgelopen vrijdag was 1036, waarmee het dus niet zeker is dat er aan het eind van deze maandag een plus op de borden zal staan. Technisch gezien zou het normaal zijn als de index opnieuw tegen een verlies aanloopt. De S&P500 staat namelijk ruim onder het 61,8% van het laatste deel van de stijging, wat om een terugkeer naar 1020 vraagt. De vraag is nu of de cijfers van vanmiddag de markt voldoende moed hebben gegeven om dit af te wenden, dat moet vanavond blijken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 2 nov 2009, 19.36u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 nov 09.15u: AEX onder bodem van vrijdag j.l.

2 nov 10.00u: Met futures VS weer naar boven

2 nov 11.00u: AEX heeft lagere top gevormd

2 nov 12.00u: Index is nu weer licht gestegen

2 nov 13.00u: Het beeld is ongewijzigd gebleven

2 nov 14.00u: Driehoek in kwartiergrafiek AEX

2 nov 15.00u: Wachten op vervolg op driehoek

2 nov 16.15u: Beeld na cijfers geheel veranderd

KPN: Veel sterker dan ik maanden geleden aannam

2 nov 17.00u: Nieuwe korte termijn top voor AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven