ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 281209

  • Hoe waardevol zijn doorbraken die in een vakantieperiode als deze tot stand worden gebracht, dat is de belangrijke vraag die in het begin van het nieuwe jaar beantwoord gaat worden. De AEX is in de weekgrafiek waar ik op maandagavond bij uitzondering mee begin niet alleen door het magenta 61,8% Fibonacci niveau rond 332 en lijn p gebroken, maar is vandaag ook nog een fractie boven het grijze 38,2% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 gesloten dat rond 336 ligt. Drie vliegen in één klap. De candle van vandaag is overigens nauwelijks zichtbaar, daarom heb ik er een pijl bijgezet. De niet op vakantie zijnde beleggers maken vrijmoedig gebruik van het lage volume en creëren een doorbraak die er bij normaal volume misschien niet eens gekomen zou zijn.

  • We staan met de index overigens maar 0,11 indexpunten boven het grijze 38,2% niveau. De week is bovendien nog niet om en dat wil zeggen dat de doorbraak door dit niveau dus nog onzeker is. Wellicht worden we toch nog teruggedrongen en blijft dit weerstandsniveau intact. Ik kijk met nieuwsgierigheid uit naar donderdagmiddag 14.01u, het tijdstip waarop we weten wat de slotstand van 2009 is.

  • Zou de index morgen trouwens verder stijgen dan wordt de waarde 345 het volgende richtpunt, dat is namelijk het koersdoel van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat in juli van dit jaar afgerond werd.

AEX daggrafiek 281209

  • In de daggrafiek ziet u hoe de beweging uit de weekgrafiek tot stand gekomen is, we hebben vandaag wederom een sprong naar boven gemaakt. Afgelopen donderdag ontstond een potentieel toppatroon, namelijk een bearish harami. Dit patroon bleek net als de patronen die de dagen ervoor ontstond van generlei waarde te zijn, het werd direct bij opening uitgenomen. De opwaartse beweging bleef intact en dat blijft zo zolang we boven lijn t koersen.

AEX daggrafiek BB 281209

  • Het zal u niet verbazen dat de daggrafiek met Bollinger Bands ons nog steeds een sterke opwaartse trend toont. De bovenste lijn stijgt scherp en de AEX blijft er voortdurend bij in de buurt. Sterker kan een trend in deze indicator niet zijn.

AEX uurgrafiek 281209

  • Uit de uurgrafiek blijkt dat er vandaag een gap is gevormd dat tussen 334,2 en 335,2 ligt. Normaal gesproken zou een gap als dit gesloten worden, zeker omdat het al het tweede gap is in korte tijd en het eerste open bleef. De markt weet dit door de dunne handel echter op eenvoudige wijze af te wenden. Voorlopig houd ik voor alle zekerheid nog wel rekening met de mogelijkheid dat we naar 334,2 om naar de onderkant van het vanmorgen overgeslagen gebied te gaan. Dat doe ik gezien het lage volume en de eenvoudige bestuurbaarheid van de markt die daar het gevolg van is wel met de nodige twijfel. De markt zal door de een of andere oorzaak echt naar beneden gedwongen moeten worden, anders wordt ook dit gap niet gesloten.

AEX kwartiergrafiek 281209

  • De stippellijn rond 336,6 is morgen de bovengrens die voor de korte termijn van belang is voor het koersverloop. Komen we boven deze grens dan beweegt de index verder in de richting van de bij de weekgrafiek genoemde waarde 345, dit op voorwaarde dat de AEX dan niet meer terugvalt onder 336,6.
  • De korte termijn ondergrens waar ik morgen voor een inschatting van de korte termijn ontwikkelingen op let is de stippellijn rond 335,6. Geraakt de AEX onder deze grens dan neem ik aan dat we alsnog naar 334,2 gaan om het gap van hedenochtend te sluiten. Dit wordt concreet zodra we onder de zwarte stippellijn rond 335,2 komen.

Resumerend: 

Kopers hebben hun knopen geteld en zijn klaarblijkelijk tot de conclusie gekomen dat deze handelsarme weken een uitgelezen gelegenheid vormen om met weerstanden af te rekenen. De AEX is in de weekgrafiek door 332 en lijn p gebroken en staat zelfs een fractie boven de weerstand op 336, zou dat niveau blijvend doorbroken worden dan kunnen we verder naar 345. De doorbraak is echter nog niet helemaal een voldongen feit, daarvoor is een verschil van 0,11 indexpunten te gering. Morgen is daarom het koersverloop ten opzichte van de stippellijn op 336,6 in de kwartiergrafiek cruciaal. Breken we daar doorheen dan begeeft de AEX zich richting 345, op voorwaarde uiteraard dat we niet terugkeren onder 336,6. Komt de index echter onder 335,6 terecht dan gaan we naar 334,2 of lager om het gap van vanmorgen dat tot dusverre open bleef toch nog te sluiten.

En dan nog dit...

Ook de Duitse aandelenmarkt heeft de dagen rond Kerst goede zaken gedaan, ook daar is namelijk een potentieel weerstandsniveau doorbroken.

  • U ziet dat de DAX vorige week maandag door de oktobertop is gebroken. Wat dit betekent ziet u hieronder in de maandgrafiek.

DAX maandgrafiek 281209

  • De stijging betekent een doorbraak door het 50% Fibonacci niveau 5870 dat in oktober nog weerstand vormde. Dit is nog eens optimaal gebruik maken van een vakantieperiode met laag volume nietwaar. Het opent de weg naar het 61,8% niveau rond 6410. 
  • Voorwaarde is wel dat de DAX deze maand boven 5870 blijft. De Duitse markt is aanstaande donderdag gesloten, waardoor we woensdagavond zullen weten of het 50% niveau als doorbroken mag worden beschouwd. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 28 dec 2009, 18.52u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 dec 09.15u:  Sprong naar boven van AEX-index

28 dec 10.00u: AEX lijkt nu het gap in te gaan

28 dec 11.30u: Met vlag in overgeslagen gebied

28 dec 12.00u: Geen stijging na afronding vlag

28 dec 13.00u: AEX in lichte beweging naar boven

28 dec 14.00u: Gecontroleerde beweging omhoog

28 dec 15.15u: Vrijmoedig gebruik van laag volume

28 dec 16.00u: Rode candle door koersverloop VS

28 dec 17.00u: Lagere AEX direct hoger gestuurd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven