ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag gesloten op 328,61, waarmee de beursindex de hoogste stand van dit jaar heeft bereikt. Het slot ligt namelijk 0,1 indexpunt boven de top die op 16 oktober jongsleden tot stand kwam. Het verschil is overigens dermate klein dat we nog niet zeker kunnen zijn van een voortzetting naar boven. Morgen moet duidelijk worden of we verder stijgen of hier een dubbele top gaan vormen. Ik wil in deze analyse daarom zowel naar boven als naar beneden kijken, zodat we voor beide omstandigheden richtpunten hebben.

  • Stijgen we morgen dan breken we definitief door de stippellijn rond 328,5 waar we nu slechts marginaal boven geëindigd zijn. Doet die ontwikkeling zich voor dan val ik terug op de weekgrafiek van afgelopen vrijdag. Hierin werd duidelijk werd dat we nog steeds in de richting van grenzen 332 of 336 bewegen, respectievelijk het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 417,4 - 195 en het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195. Het Fibonacci niveau rond 332 is daarom bij een stijging mijn eerste richtpunt.

  • Komt het morgen van een daling dan richt ik me op Fibonacci lijnen die ik vanmiddag in de kwartiergrafiek tekende, ik kom daar zo op terug.

  • Eerst ga ik zoals gebruikelijk naar de daggrafiek met Bollinger Bands hierboven en de uurgrafiek hieronder. De stijging van vandaag heeft in bovenstaande grafiek gezorgd voor een opwaartse beweging van de bovenste lijn van de Bollinger Bands, wat in deze indicator de start van een nieuwe stijgingsfase kan betekenen. De mogelijkheid dat we morgen verder stijgen is reëel aanwezig. De indicator biedt echter geen garantie voor een definitieve doorbraak door de oktobertop. Dit stuk gereedschap is namelijk niet meer dan de benaming zegt, namelijk een indicator. Het bewijs moet morgen nog geleverd worden.

  • De nieuwe lijn r zou een rol kunnen gaan spelen in dat bewijs. Zolang we namelijk boven die lijn vertoeven is de kans op een opwaarts vervolg zonder meer het grootst. Anders zou het pas worden mochten we onder deze lijn r en de laatste bodem rond 326,9 belanden.

  • Het is u misschien opgevallen dat ik in deze grafiek Fibonacci lijnen getekend heb over de daling 324 - 311,2. Ik deed dat omdat ik op zoek was naar een tweede methode om tot een koersdoel te komen, zou de index verder stijgen. Op een correctie als deze volgt na doorbraak van het hoogste punt vaak een vervolg ter grootte van 61,8% van de voorgaande daling, dat levert hier het 161,8% niveau op dat rond 331,9 ligt. Het bevestigt het doel 332 dat ik op grond van de situatie in de weekgrafiek noemde, dat is dus een goed punt om -als we inderdaad verder stijgen- de focus op te richten.

  • Richtpunten voor een eventuele daling wil ik ontlenen aan Fibonacci lijnen over de stijging 321,4 - 328,4 die ik vanmiddag al in de kwartiergrafiek tekende. U vraagt zich wellicht af waarom ik aan die laatste waarde 328,4 vastgehouden heb en niet naar 328,6 ben gegaan. Ik doe dat omdat de laatste beweging een verre van natuurlijke beweging is, een beweging die ik wens te negeren. De laatste candle is die van de slotveiling, een veiling die formeel bedoeld is om sturing in de slotfase te voorkomen. Daar is vandaag niets van terecht gekomen. De markt heeft de veiling namelijk benut om de graadmeter boven 328,51 te brengen, wat tot dat moment het hoogste punt van het jaar was. Het is een nogal doorzichtige manoeuvre. Was er gewoon gehandeld tot het eind van de handelsdag dan is het nog maar de vraag of dit slot er gekomen was, daarom laat ik deze laatste candle links liggen.
  • Mogelijke steunniveaus die ik ontleen aan de Fibonacci lijnen in de grafiek zijn de magenta stippellijnen rond 325,7, 324,9 en 324,1. Belangrijk is daarnaast de stippellijn rond 326,9. 
  • Dalen we, maar blijft de AEX boven deze stippellijn, dan kan er nog een opwaarts vervolg komen. Zakken we evenwel door 326,9 dan veronderstel ik dat we naar 325,7 of lager gaan. Normaliter moet je dan immers een correctie zien van 38,2% of meer.

Resumerend: 

De AEX heeft vandaag de stippellijn door de oktobertop bereikt en deze in de slotveiling marginaal doorbroken. Het verschil met de vorige top is echter zozeer klein dat er eventueel nog een dubbele top zou kunnen ontstaan. Daarom heb ik zowel richtpunten naar boven als naar beneden bepaald. Stijgen we dan gaan we door naar 332 of eventueel 336. Dalen we dan is er zolang we boven 326,9 weten te blijven nog een kans op een hervatting naar boven. Komen we echter onder die grens dan richt ik de kijker op 325,7. Andere potentiële steunpunten kunnen dan nog de grenzen 324,9 en 324,1 zijn, richtpunten mochten we onder 325,7 belanden.

En dan nog dit...

Zowel de Nederlandse als de Duitse beursindex zijn vandaag op het hoogste punt van het jaar gesloten. Niet elke beurs in Europa is echter zover, de Belgische, Franse en Britse beursindices hebben dit stadium nog niet bereikt. We bevinden ons dus in een spannende fase. Moeten de voorlopers terug of gaan de andere beurzen achter hen aan naar boven, dat is de vraag die de komende dagen beantwoord gaat worden. Vanavond wil ik de overkoepelende Europese index op de korrel nemen, de Eurostoxx50. Die weegt uiteindelijk namelijk het zwaarst in de beoordeling van de algehele Europese situatie.

  • De Eurostoxx50 index heeft nog twee grenzen te nemen, die zijn te vinden rond 2930 en 2960. Pas als de index deze grenzen gepasseerd heeft is het Europese beeld dusdanig dat we over een vervolg naar boven kunnen spreken. De twee hogere bodems die sinds begin november zijn ontstaan geven aan dat beleggers aansturen op zo'n vervolg omhoog, net als de stijgende blauwe lijn onder het laatste rijtje candles dat doet. De definitieve doorbraak is er echter nog niet en helemaal zeker dat de Eurostoxx50 meedoet aan het beursfeest in ons land en bij onze oosterburen kunnen we pas zijn bij een stand boven 2960. We beleven al met al door deze verschillen tussen de indices een enerverend slot van het beursjaar, dat mag worden gezegd. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 16 dec 2009, 19.09u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 dec 09.15u: Markt kiest meteen voor stijging

16 dec 10.00u: Beurs op jacht naar top oktober

16 dec 11.00u: AEX nog altijd op weg naar 328,5

16 dec 12.00u: AEX vrijwel bij top van dit jaar

16 dec 13.00u: Licht gedaald, maar wel met vlag

16 dec 14.00u: Uitbraak uit patroon niet gelukt

16 dec 15.15u: Hoofd en schouders patroon AEX

16 dec 16.00u: Toppatroon is ongeldig geworden

16 dec 17.00u: Stand AEX wordt stevig verdedigd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven