ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

De analyses van 20 t/m 24 oktober 2003 ontbreken in dit historisch overzicht, vanwege de herfstvakantie zijn die niet gemaakt.

  • Vorige week is de index er niet in geslaagd de dalende lijn k' te doorbreken. Dit is uiteraard van belang, omdat er hierdoor een lagere top is gezet in deze grafiek. Zo'n lagere top kan de aanzet zijn voor een vervolg van de daling, maar kan ook deel uitmaken van een voortzettingspatroon zoals bijvoorbeeld een driehoek mocht er een hogere bodem boven 306 gaan ontstaan.

  • De voortschrijdende gemiddelden EMA50 en EMA200 geven hierover geen uitsluitsel, beiden lopen horizontaal en de index laveert rond beide lijnen. Pas als deze lijnen duidelijk zouden gaan dalen of stijgen worden ze weer bruikbaar, nu geven ze alleen de impasse aan waarin de beurs verkeert.

  • De index dient om meer duidelijkheid te creëren ofwel de lijn k' alsnog opwaarts te doorbreken, ofwel een lagere bodem onder 306 te maken. Om dat laatste te kunnen doen moeten we eerst onder 315,5 dalen zoals we in de grafiek hieronder zien.

  • Als de index morgen of overmorgen door de steun 315,5 zakt zou er in deze grafiek een hoofd- en schouders patroon met de neklijn op 315,5 ontstaan. Ik heb dit nog niet aangegeven in de grafiek, gewoontegetrouw zal ik dat pas doen als de index onder de blauwe stippellijn komt. Het is in algemene zin namelijk niet verstandig vooruit te lopen op patronen die zouden kunnen ontstaan en het is zeker niet verstandig om er al op te handelen. Als een patroon niet is afgerond kan de koersontwikkeling altijd nog anders gaan verlopen.

  • In de 15min grafiek zien we welke waardes belangrijk zijn om het perspectief op een daling onder 315,5 mogelijk te houden.

  • We zien dat aan de Fibonacci lijnen, we hebben vandaag vrijwel het 38,2% niveau bereikt. Het herstel vanaf de dubbele bodem op 315,5 is daarmee nog steeds een normale correctie op de voorgaande daling en dat blijft zo zolang de index niet boven het 61,8% niveau op 325,7 komt. Blijven we onder dat punt dan is een vervolg van de daling nog altijd mogelijk. De potentiële linkerschouder in de uurgrafiek heeft een top op 324, hetgeen in de 15min grafiek overeenkomt met het 50% niveau. Ook dit is dus een potentieel keerpunt.
  • De index heeft een gap dat nog open was gebleven van vorige week gesloten, we zien het ook in de uurgrafiek. Dit betekent dat dit later niet meer hoeft te gebeuren en maakt de weg vrij voor een vervolg van de daling.

Resumerend: De index is er vorige week niet in geslaagd boven de dalende lijn k' in de daggrafiek te geraken. Er is dus een lagere top gemaakt en dat maakt een vervolg van de daling mogelijk. Als eerste stap moet er dan een lagere bodem in diezelfde daggrafiek worden gezet, hiervoor moet de index onder 306 komen. Zolang dat niet gebeurt kan er altijd nog een driehoek ontstaan, waardoor een stijging mogelijk blijft. De eerste steun ligt op 315,5. Komt de index daaronder dan volgt een aanval op 306. Aan de bovenkant ligt op 325,7 een belangrijk niveau. Stijgen we boven dat punt dan is een nieuwe aanval op lijn k' waarschijnlijk. Gezien de doorbraak van lijn j in de daggrafiek die werd gevolgd door een lagere top is de kans op een daling het grootst, maar de beslissing is nog niet gevallen. Het blijft daarom zaak om voor alle zekerheid ook de mogelijkheid van een stijging open te houden.

Dan nog dit... Vorige week bleek dat veel pensioenfondsen de laatste tijd gebruik maken van achtergestelde leningen van hun sponsors oftewel de bedrijven waarvoor zij de pensioenen verzorgen. Deze leningen worden gebruikt om aandelen aan te schaffen, het doel is extra rendement te maken om zo hun dekkingsgraad te verbeteren. Pensioenfondsen die op dit moment extra aandelen kopen met geleend geld, speculerend op verder herstel van de economie. Er is kennelijk niemand die de goklustige beheerders van onze pensioengelden corrigeert of controleert, ze kunnen doen en laten wat ze willen en hebben kennelijk niets geleerd van het verleden. Stelt u zich eens voor wat er gebeurt als het herstel onverhoopt uit zou blijven en de beurzen hun daling zouden vervolgen, het pensioenleed zou dan niet te overzien zijn. Er zijn beheerders van pensioenfondsen die dit risico op dit moment bewust nemen, het is meer dan triest dat zij met andermans geld zo onverantwoord kunnen en mogen handelen. -Ad-