ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren eindigde ik met de lijngrafiek, vandaag wil ik ermee beginnen. Het lijkt erop dat het gebied rond d dat in deze grafiek al zo vaak steun gaf, dat opnieuw doet. Nog voor lijn d goed en wel bereikt is veert de index op. Dit plaatst me voor de vraag of dit het begin is van een nieuwe opwaartse beweging of slechts een tijdelijk verschijnsel. 

  • Dit zal onder meer afhangen van de koersontwikkeling ten opzichte van de lijn c. Dient die lijn als weerstand dan bevestigt dat de eerdere mislukte uitbraak boven die lijn en dan kunnen we voort naar beneden. Komen we boven lijn c dan heeft die geen waarde meer, daarom heb ik de nieuwe lijn e' door twee toppen getrokken. De lijn vormt met lijn e aan de onderkant een licht dalend kanaal. Lijn c ligt morgen rond 332, een slot boven dat punt betekent in deze grafiek waarschijnlijk een gang naar lijn e' waarvoor we de toppen rond 334 uit moeten nemen.

  • De met lijn c corresponderende lijn in de candle-daggrafiek is de lijn n'. We braken daar eerder doorheen, maar dat werd een valse uitbraak. Na een valse uitbraak volgt over het algemeen een tegengestelde beweging, maar de beurs denkt daar momenteel anders over.

  • We sprongen vandaag namelijk weer naar boven, meteen boven de lijn u die gisteren nog weerstand gaf. De candle die daarbij gevormd is heet een inverted hammer oftewel een omgekeerde hamer. Dit is een candle die door zijn lichaam aan de onderkant aangeeft dat de beurs in de loop van de dag tegenstand ondervond waardoor eerder opgebouwde winst verdween. Deze candle zie je dan ook vaak bij een top in een stijgende trend. In dit geval is er geen stijgende trend, het herstel van vandaag kwam uit het niets en ik kan het dan ook geen toppatroon noemen. De candle is wel vergelijkbaar met twee eerdere candles in soortgelijke situaties, namelijk met de twee omgekeerde hamers in de cirkels in juli en augustus. Op die candles volgde een flinke daling met een gap, ik zou er dan ook niet vreemd van opkijken als dat morgen weer zou gebeuren. Het zijn bij uitstek koersbewegingen die passen bij een belegger die alleen gaat voor de waan van de -Amerikaanse- dag. Gaps zijn daarbij aan de orde van de dag, iedere dag overheerst weer een nieuw onderwerp en kan de stemming spontaan omslaan. Dit kenmerk van de markt is sinds juli niet verdwenen, daarom kunnen bewegingen zich zonder meer herhalen.

  • Op technische gronden moet het zeker nog van een daling komen. We begonnen vandaag namelijk met een opening tussen het slot van gisteren en de opening van vanochtend en we weten dat dit soort openingen die in het Engels gaps worden genoemd vrijwel altijd gesloten worden doordat de index weer in het overgeslagen gebied terugkeert. Het gegeven dat er ook in de daggrafiek een gap is ontstaan maakt dit alleen maar waarschijnlijker. We zullen om het in de daggrafiek te sluiten op zijn minst naar 328,85 moeten dalen, dat is de hoogste koers van gisteren.

  • Bij het huidige marktsentiment is het overigens net zo goed mogelijk dat we morgen weer een nieuw gap naar boven zien. Wij volgen de Amerikanen blindelings en worden daardoor regelmatig voor verrassingen geplaatst, dat is te zien aan het enorme aantal gaps dat je tegenwoordig ziet.

  • De weerstand die gepasseerd moet worden ligt op 331,5 zoals we hieronder beter zien.

  • Die weerstand op 331,5 is bijzonder, het is namelijk het 76,4% Fibonacci niveau. Dit speelt normaliter nauwelijks een rol, maar we zien het nu voor de tweede keer in een paar dagen een beweging stoppen. De eerste keer was vrijdag bij de daling, de tweede keer vandaag bij de stijging. Het 76,4% niveau komt eigenlijk alleen in zijwaarts bewegende markten als steun of weerstand in beeld. De markt lijkt op dit moment met alle sprongen naar boven en beneden net als in een zijwaartse markt niet te weten waar naar toe te gaan, misschien verklaart dat de prominente rol van het niveau de laatste dagen.

  • Feit is dat een Fibonacci niveau de stijging heeft gestopt en dat maakt een vervolg van de neerwaartse beweging mogelijk zolang we onder 331,5 blijven en vrij vlot de daling hervatten.

  • Daarnaast hebben we zoals gezegd het gap dat nog gesloten moet worden, we moeten daarvoor onder 328,85 komen.

Resumerend:  

We maakten vandaag een enthousiaste sprong naar boven, een sprong zoals we die in juli en augustus ook al zagen. Het past bij de belegger die maar aan een of twee dingen tegelijk kan denken. Die belegger is te vergelijken met een hond die steeds weer afgeleid wordt door nieuwe zaken en in staat is van het ene op het andere moment zijn aandacht voor iets volledig te verliezen en over te schakelen naar iets anders. Dat de olieprijs nog steeds hoog is werd vergeten, de belegger richtte de aandacht op de iets terugvallende prijs en de resultaten van IBM en sloeg vanochtend aan het kopen. Let wel, morgen kan de aandacht van de belegger weer op iets anders gericht zijn en dat kan zowel positief als negatief uitpakken. In juli en augustus volgde in een vergelijkbare situatie een daling, daarom zou ik er niet van staan te kijken als er ook morgen een daling zou volgen. Het zou het ons mogelijk maken het gap waarmee we vanochtend openden te sluiten, want dat dat binnenkort nog moet gebeuren staat vast. Ik hou morgen twee punten in de gaten, namelijk 329,4 en 331,5. Het zijn de laagste en de hoogste koers van vandaag. Komen we onder 329,4 dan gaan we het gap sluiten, dat is technisch het meest waarschijnlijk te noemen. Krijgen de beleggers echter weer een andere worst voor ogen en komen we boven 331,5 dan gaan we naar 333,2 en vallen de lijnen c in de lijngrafiek en n' in de daggrafiek opnieuw aan.

En dan nog dit.... 

Het is op de Amsterdamse beurs tegenwoordig de gangbare praktijk dat de index op en direct na de opening de ontwikkelingen in de VS in prijst om vervolgens de gehele dag zijwaarts te bewegen. Het is de doodsteek voor actieve daghandelaren, want het is levensgevaarlijk om erop te handelen. Als je na de opening een half tot anderhalf uur afwacht, gebruikelijk omdat je eerst wilt weten welke richting de markt kiest, heb je daarna geen kansen meer om te handelen en komt er pas 's middags weer wat beweging. Je hebt dan weer te maken met de onzekerheden in het eerste uur van Wallstreet, ook geen fijne tijd om wat te doen. Tegen de tijd dat Wallstreet richting heeft gekozen is onze beurs al weer bijna gesloten en sta je voor de vraag of je een positie mee wil nemen naar de volgende dag. De grote bewegingen in de AEX index komen 's nachts tot stand, tussen het slot van de ene en de opening van de andere dag. Het 's nachts aanhouden van een positie heeft echter veel weg van een gang naar het casino. Zit je bij openingen zoals vanochtend met een foute positie dan is de financiële schade direct groot en wordt je haast gedwongen tot het nemen van verlies. Het lijkt wel of het steeds erger wordt, normale handel en normale op- en neergaande bewegingen vinden eenvoudig niet meer plaats, alles gebeurt met gaps en overdag is de handel dood. Het is het resultaat van de eenzijdige samenstelling van de markt waarin grote marktpartijen de gehele handel in handen hebben waardoor de volatiliteit op een historisch laag niveau is gekomen. Zij houden de markt overdag gemakkelijk stabiel. Daarnaast is de afhankelijkheid van de VS nog nooit zo groot geweest als nu en dat veroorzaakt de gaps bij opening. De beurs zit al met al gevangen in een verstikkende houdgreep en ik vrees dat we op een gegeven moment alleen met een zeer felle daling uit deze wurggreep zullen kunnen komen. Dat is namelijk de enige manier om het besef van risico en het belang van winst nemen weer terug te brengen in de markt en daarmee ook terug te komen in gewone op- en neergaande bewegingen in plaats van de huidige kikkersprongen. -Ad-

Naar boven