ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag valt geheel binnen zijn voorganger en dat zal menigeen ertoe brengen het een bullish harami te noemen. Het is echter geen bullish harami omdat de voorgaande candle niet rood was, we kunnen aan de candle van vandaag maar weinig ontlenen. Een bearish harami is het ook niet omdat er geen stijgende trend aan vooraf ging. De kleine stijging van gisteren is overgegaan in een kleine feitelijk zijwaarts gerichte beweging op grond waarvan we niet kunnen zeggen waar we morgen heen gaan.

  • Ook de uurgrafiek geeft niet veel duidelijkheid. De markt slaagde er vandaag in ieder geval in een daling te voorkomen en houdt op die manier zicht op de kans op de vorming van een hogere top. De vorming van een lagere top zou vanzelfsprekend negatief zijn. 

  • Wat verder opvalt zijn de steun boven 340 en de dalende lijn v langs de recente toppen. Laten we dat deel nader bekijken in de 15min grafiek. 

  • De dalende lijn v vormt samen met de horizontale lijn op 340,5 een dalende rechthoekige driehoek, maar het is niet zo'n mooi patroon omdat de lijn v maar een kleine hellingshoek heeft en het patroon bij een stijging door lijn v gemakkelijk over zou kunnen gaan in een trading range tussen 340,5 en 342,3. Om de weg naar boven te kunnen vervolgen zal de index door 342,3 heen moeten.

  • Vervolgens zal de index ook het 61,8% Fibonacci niveau rond 343,3 voorbij moeten streven. Zolang we op of onder dat koersniveau zijn kan de daling vanuit de Fibonacci theorie nog hervat worden.

  • Een daling onder 340,5 zou inhouden dat we naar 338,7 gaan, al heb ik een donkerbruin vermoeden dat handelaren dat zullen proberen te voorkomen. Morgen lopen de november opties af en ik vermoed dat de steun op 340,5 te maken heeft met belangen van handelaren om boven 340 te expireren. Dat leidt ik althans af aan de hardnekkigheid waarmee de steun na de daling onder lijn u werd verdedigd.

Resumerend:  

Ten opzichte van gisteren is er niets veranderd. Op grond van het toppatroon van 15 november tegen lijn r' en de daaropvolgende daling uit kanaal oo' is een daling nog steeds mogelijk. In de uurgrafiek heeft de AEX echter het patroon van hogere toppen en hogere bodems nog niet gebroken en men probeert dat ook te verdedigen. Wil de markt die stijging vasthouden dan zal men een hogere top moeten maken, daarvoor zullen we in de 15min grafiek eerst door het 61,8% Fibonacci niveau op 343,3 moeten breken. Om daar te komen moeten we door de weerstand rond 342,3 heen. Zolang we onder het 61,8% niveau zijn bestaat de kans op de vorming van een lagere top en dat zou in combinatie met het toppatroon van 15 november een daling veroorzaken, om te beginnen naar 338,7 en daaronder naar 336. Een stijging boven het 61,8% niveau op 343,3 zou met grote waarschijnlijkheid een stijging naar 346 inhouden. Het kan nog beide kanten op.

En dan nog dit.... 

De Financiële Telegraaf publiceerde vanochtend om 12.12u op de internet site dft.nl een artikel met de titel Goedkope dollar zet beurzen onder druk. De index stond op dat tijdstip op een stand van 341,70 en dat was maar een halve punt oftewel 0,15% onder het slot van gisteren. Dat de schrijver desondanks de woorden 'onder druk' gebruikte voor een dergelijke minieme daling intrigeerde me. Wat zit er achter deze woorden? Had de redacteur een stijging verwacht, viel deze daling hem tegen en kwam hij daardoor tot deze woordkeuze? Heeft hij wellicht net als velen door de voortdurende stijgingen, met name in de VS, het gevoel gekregen dat beurzen niet meer kunnen dalen en is dat de reden dat hij zich zo uitdrukte? Hoe dan ook, hij beïnvloedt er de lezer mee. Je kunt er namelijk gemakkelijk de suggestie in lezen dat een dergelijke kleine daling eigenlijk al veel is en daarmee wekt hij bewust of onbewust een verkeerde indruk bij de lezer. Als het gaat om het treffen van de juiste nuance zou de titel 'Goedkope dollar zet beurzen nauwelijks onder druk' beter zijn geweest, de zwakte van de dollar kon de beurs namelijk net als gisteren niet deren. Op precies dezelfde manier plaatste CNNMoney.com vanmiddag kort na de opening in de VS het artikel 'Techs bruised by warning', helaas kan ik u het artikel niet meer tonen omdat het al vervangen is. Op de suggestieve titel af te gaan moest er een behoorlijke daling van de techfondsen zijn, maar uit het artikel bleek dat alleen Applied Materials naar beneden was. De Nasdaq kende op dat moment slechts een daling van 0,4%, er was dus geen sprake van 'beschadigde' techfondsen. Na de forse opmars die de Amerikaanse beurzen al hebben gehad is dat een  daling die niets voorstelt. Op radio1 klaagde een verslaggever om enkele minuten over half zes over de druk op de index onder invloed van de dollar en de licht negatieve stemming waardoor een 'flink deel' van de winst van gisteren verloren ging. Ter informatie: de index sloot met een daling van 0,16% ten opzichte van gisteren. Ik ben benieuwd welke bewoordingen de pers gaat gebruiken als het eens een keer van een stevige daling komt, echte dalingen zijn ze overduidelijk ontwend. Stijgt de beurs een dag niet dan gebruiken journalisten al redelijk zware woorden, dat belooft nog wat te worden. -Ad-

Naar boven