ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We wisten vandaag hoewel we gedurende de dag zowel op een winst van 1% als op een verlies van 1% hebben gestaan ten opzichte van de licht hogere opening geen blijvende beweging tot stand te brengen. Hierdoor is een candle gevormd waarvan het lichaam niet meer als een streepje is, het gaat om een doji. Een doji is een teken van twijfel, een teken van onvermogen om richting te kiezen. We sloten uiteindelijk boven de EMA200, de rode stippellijn die het 200daags exponentieel gemiddelde van de index weergeeft, waardoor die steun ongebroken is gebleven. Het laagste punt lag op een bijzondere plaats, namelijk een punt boven het 50% Fibonacci niveau van de stijging 383,3 - 478,44 dat op 431 ligt, iets dat voor mij de gehele dag reden was om vast te houden aan het koersdoel van 431. Het is daar echter niet van gekomen.

  • Theoretisch weten we nu pas met zekerheid iets over de voortzetting zodra we buiten de uiterste waardes van deze doji komen die rond 441,1 en 432 liggen, dat zijn dus waardes die we morgen in gedachten moeten houden. Komen we onder 432 dan bereiken we al snel het doel 431, maar de kans op een beweging naar lijn t is dan ook aanwezig. Komen we boven 441,1 dan gaan we naar de onderkant van twee candles die rond 448 weerstand vormen.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft is de beweging van vandaag verklaarbaar. De index was gisteren namelijk ver onder de indicator uitgekomen en dat vroeg om een correctie. De AEX dient weer terug te komen binnen de banden, iets dat zowel door een zijwaartse als door een opwaartse beweging kan geschieden. De markt heeft er vandaag voor gekozen rond het slot van gisteren op de indicator te wachten, een beweging die vergelijkbaar is met die van enkele dagen geleden. Morgen zou er nog een consolidatiedag of een stijging kunnen volgen om boven de band te komen. Een eventuele daling zou niet groot meer kunnen zijn omdat we dan te ver weglopen bij de onderste lijn van de Bollinger Bands, maar hoever we zouden kunnen komen is bij deze indicator niet te zeggen omdat daar geen vastomlijnde regels voor bestaan.

  • In de uurgrafiek ziet u dat de eerste weerstand bij een eventuele stijging door de candles van 15 en 16 mei gevormd zouden worden waarvan de onderzijde rond 448 ligt, ik schreef daar bij de daggrafiek al over. We moeten ervoor door 441,1 breken.

  • U ziet als eerste en laatste candle een candle met een long lower shadow die steun en koopbereidheid aangeeft, zonder dat dit overigens al tot een blijvend herstel heeft geleid. Dit betekent dat de strijd tussen kopers en verkopers, dus tussen hen die positief en negatief gestemd zijn, nog niet gestreden is. Uit deze grafiek blijkt overigens dat we niet hoeven te wachten tot we onder 432 zijn alvorens van een daling uit te gaan, maar dat onder 435 al kunnen doen.

  • De kwartiergrafiek voegt vandaag niets aan het voorgaande toe.

Resumerend:

We beleefden vandaag een dag van twijfel, maar ook van grote beweeglijkheid. Er heeft zowel een winst van 1% als een verlies van datzelfde percentage op de borden gestaan, terwijl we desondanks rond de openingskoers van vanochtend zonder dus een beslissing genomen te hebben de dag sloten. We zullen tot morgen moeten wachten voor we meer weten. Weten we boven 441,1 te komen waar vandaag veel weerstand lag dan kunnen we naar 448 gaan waar de candles van enkele dagen geleden weerstand vormen. Lukt het niet om een stijging tot stand te brengen en komen we onder 435 dan gaan we alsnog naar 431 en mogelijk in de richting van lijn t in de daggrafiek. Over de richting die de markt gaat kiezen is niet veel te zeggen, al neig ik vanwege het onvermogen om een herstel tot stand te brengen tot een daling. Zeker kan ik daar echter helaas niet van zijn omdat we ons net als gisteren nog onder de Bollinger Bands bevinden hetgeen een zijwaartse beweging of een stijging ook tot de mogelijkheden doet behoren.

En dan nog dit...

Het valt voor Amerikaanse beleggers niet mee om verschillende berichten met elkaar te combineren tot één geheel, ik maakte daar vanmiddag al een opmerking over. Gisteren was men op grond van sterker dan verwacht gestegen consumentenprijzen bang voor inflatie, iets dat door de FED alleen met behulp van renteverhogingen te bestrijden zou zijn. Vandaag bleek uit de index of leading indicators een afkoeling van de Amerikaanse economie en dat zorgde voor opluchting onder beleggers, het vermindert namelijk de noodzaak om de rente te verhogen om zo de economische groei te temperen. De inflatie van gisteren bleek geheel uit het geheugen van de belegger te zijn gewist, terwijl de combinatie van beide factoren het beeld juist aanmerkelijk negatiever maakt. Stelt u zich eens een situatie voor waarin de economische groei in de VS afneemt terwijl de prijzen tegelijkertijd door de aanwezigheid van inflatie blijven stijgen. Er rest de FED dan niets anders dan het verhogen van de rente om de inflatie te bestrijden, waarmee men dan de economische groei alleen maar verder afremt. Het verschijnsel heet stagflatie, een combinatie van de woorden stagnatie en inflatie waar de consument in de Verenigde Staten vast niet op zit te wachten. Het lijkt me niet meer dan logisch dat de beurs het risico hierop op een gegeven moment gaat incalculeren, al maakt men daar vandaag rond 19u nog geen aanstalten toe. -Ad Nooten-

Naar boven