ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • In eerste instantie leken de verkopers vandaag de overhand te gaan krijgen toen de lijn n werd gebroken. De uitbraak werd later echter door de bulls teruggedraaid, zij hebben de index weer boven de lijn n gebracht. Ik schreef deze week al eerder dat doorbraken van steunlijnen tegenwoordig geen gevolgen meer lijken te hebben, nu treedt dat fenomeen zelfs in een daggrafiek op. Laat ik het er maar op houden dat fondsbeheerders erop gebrand zijn de index dit jaar hoger te laten sluiten om hun bonussen veilig te stellen. Er wordt echt alles aan gedaan om de beurzen naar boven te brengen.

  • Hoewel de index na de mislukte neerwaartse uitbraak tot boven de weerstand op 341 steeg zijn we uiteindelijk niet ver boven lijn n gesloten. Het heeft een lange candle met een verhoudingsgewijs klein lichaam opgeleverd. Dit is een teken van onzekerheid, noch kopers noch verkopers wisten het pleit in hun voordeel te beslechten. Dit maakt de technische situatie er niet duidelijker op.

  • Op grond van het koersdoel 362 moeten we echter nog steeds uitgaan van een stijging. Ik bepaalde dat koersdoel afgelopen vrijdag aan de hand van het omgekeerd hoofd- en schouders patroon dat binnen de driehoek k'm gevormd was.

  • Een tweede reden om met een vervolg omhoog rekening te houden is het feit dat de beide gemiddelden in deze grafiek stijgen. Het gaat om de roze (EMA50) en de rode stippellijn (EMA200). Dergelijke gemiddelden van de koers geven de algemene richting aan voor de markt.

  • Ook op grond van de uurgrafiek kunnen we hogere koersen verwachten.

  • De index heeft vanmorgen steun gevonden op de blauwe stippellijn 334 en is vervolgens opgeveerd. Dit is een goede stap in een stijging, de eerdere doorbraak van deze oude top is getest en dit punt is tot steun gepromoveerd.

  • Daarna is de AEX uit kanaal rr' gebroken. Dit patroon moet hierdoor gezien worden als een vlag. Een vlag komt meestal halverwege een beweging voor en het zou daarom nogal wat gevolgen kunnen hebben. Aan het patroon ging een stijging van ongeveer 23 punten vooraf, dit houdt in dat de index vanaf het punt van uitbraak ook 23 punten zou kunnen stijgen. We zouden dan rond 360 uitkomen. Eerder bepaalde ik aan de hand van de uitbraak uit de driehoek in de daggrafiek al een koersdoel van 362, dit past daar uitstekend bij.

  • Voorwaarde is dat de index de dubbele top uitneemt die vandaag is ontstaan en ook te zien is in onderstaande grafiek.

  • Deze grafiek is door zijn vele lijnen zo langzamerhand wat onoverzichtelijk geworden, maar als u terugkijkt naar de uurgrafiek zult u de belangrijke lijnen snel herkennen. Laat ik deze lijnen noemen. De lijnen u' en x ziet u in de uurgrafiek terug als p' en q. Het kanaal zz" is in de uurgrafiek te zien als de vlag rr'. Tenslotte komen ook de blauwe stippellijnen bovenin beide grafieken met elkaar overeen.
  • De 15min grafiek biedt nog een extra stukje informatie doordat we de koersontwikkeling van vandaag wat nauwkeuriger kunnen bekijken. De index steunde het grootste deel van de dag op de lijn b, maar heeft die in de loop van de middag gebroken om vervolgens het dalend kanaal cc' te vormen. Dit kanaal is nogal smal in verhouding met de voorgaande stijging. Daardoor is er een grote kans dat het zich gaat ontwikkelen als een vlag. Voorwaarde is dat het kanaal niet veel langer meer wordt omdat het anders te groot wordt in vergelijking met de voorgaande beweging. Men moest door de koersontwikkeling in de US wel een daling accepteren, maar wist dat te doen met kleine stapjes. Zo'n redelijk in de hand gehouden daling toont dat er geen angst is in de markt.
  • Een bijkomende reden is dat de markt zich de laatste tijd niet veel aantrekt van gebroken steunlijnen. Zou een gebroken steunlijn maanden geleden nog reden zijn geweest tot winstnemingen, tegenwoordig is dat niet meer het geval. Het lijkt investeerders zelfs wel te stimuleren. Het is geen hard argument, maar telt desondanks mee.
  • Wat zeker meetelt zijn de Fibonacci lijnen. Blijft de index boven het 61,8% niveau op 337 dan kan de index nog altijd zijn weg naar boven vervolgen.

Resumerend:  Hoewel het vandaag gezien de vorm van candle in de daggrafiek een onzekere dag was zijn we wel met een aardige winst van 0,86% de dag uitgegaan en zijn we boven lijn n gesloten. Het perspectief op een stijging naar 362 is daardoor niet verdwenen, iets dat we onder meer zien aan de vlag in de uurgrafiek die we vandaag naar boven hebben verlaten. Toch heb ik geen lekker gevoel bij, de stijging lijkt ons nogal door de strot te worden geduwd. Dat een daling onder lijn n in de daggrafiek teniet wordt gedaan spreekt wat dat betreft boekdelen. Wat zijn nu de belangrijke getallen ? Allereerst is er de weerstand op 341. Slagen we erin om die uit te nemen dan ligt de volgende halte op 344. We moeten dan natuurlijk eerst uit kanaal cc' breken. Het tweede belangrijke getal is 337, het 61,8% niveau uit de 15min grafiek. Komen we onder 337 dan dalen we naar 334, het derde belangrijke getal. Zolang we tussen 334 en 341 zijn kan het wat mij betreft nog alle kanten op met onze beurs.

En dan nog dit... Op 4 november plaatste CNNMoney een artikel met de titel Job-cut announcements jump. In dit artikel werd aangegeven dat het onafhankelijke outplacementbureau Challenger, Gray & Christmas aan de hand van eigen cijfers tot de conclusie is gekomen dat het aantal ontslagen in de US in de maand oktober tot het hoogste niveau van het jaar is gestegen. Vandaag publiceert diezelfde site een artikel met de kop Jobless claims plunge. Hierin wordt op basis van cijfers van de Amerikaanse overheid min of meer het tegenovergestelde beweerd. Het aantal mensen dat zich in de laatste week van oktober aanmeldde voor een werkloosheidsuitkering is op het laagste niveau sinds januari beland. Wie heeft er hier gelijk ? Moeten we geloven dat al die mensen die ontslagen zijn geen uitkering hebben aangevraagd ? CNNMoney beperkt zich als financiële site helaas net als vele media meestal tot het klakkeloos weergeven van informatie die door derden wordt verstrekt. Ik heb hen in een mailtje dan ook gevraagd deze zaak te onderzoeken en hier een artikel aan te wijden. Het wordt immers tijd dat wij als beleggers door de media niet alleen goed maar ook eerlijk worden voorgelicht. Bovendien zou het ook wel eens aangenaam zijn niet overal exact dezelfde berichten tegen te komen, want op dit moment heb ik maar één woord voor de financiële media: eenheidsworst. -Ad-