ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Maakt u zich op voor een lange analyse die op vijf grafieken gebaseerd is. Het is vandaag namelijk niet alleen de laatste dag van de week, maar ook de laatste dag van de maand en daarom start ik met de maandgrafiek.

  • De index wist deze maand het 50% Fibonacci niveau te passeren waardoor in deze maandgrafiek een voortzetting naar het 61,8% niveau rond 518 het meest waarschijnlijk is. Het gaat om een lange termijn doel waarvan ik niet kan zeggen wanneer we het zouden kunnen bereiken. We maakten de stap van het 38,2% niveau naar het 50% niveau in maar vijf maanden en dat toont aan dat het snel kan, maar het kan evengoed nog twee jaar duren. De enige voorwaarde die ik eraan stel is dat de stijgende trend gehandhaafd blijft, dat is het geval zolang we in deze grafiek een proces van hogere toppen en hogere bodems zien. We hebben dus nogal wat ruimte.

  • Om het niet al te gecompliceerd te maken heb ik de lijnen die ik vorige maand in deze analyse plaatste verwijderd, de index stijgt maar door en breekt de ene lijn na de andere, dat vraagt om een andere benadering. Ik heb daarom lijn t getrokken, deze loopt langs twee bodems van vorig jaar en is daarom significant. Het mag duidelijk zijn dat het lange termijn beeld er uitstekend uit ziet zolang de AEX index boven lijn t koerst.

  • Om de grafieken met elkaar in overeenstemming te laten zijn trok ik ook in de weekgrafiek de nieuwe lijn t en voegde daar de lijnen c en s' aan toe. Deze laatste twee lijnen kent u al uit de daggrafiek waarin ik ze al een tijdje gebruik. Lijn s' begint op een bijzonder punt midden in de grafiek maar is waardevol omdat deze lijn al vele keren de stijging wist te begrenzen. Vanzelfsprekend ziet de toekomst er meer dan uitstekend uit zolang de index zich boven lijn c bevindt. Het betekent een versnelling ten opzichte van eerdere lijnen door bodems, de beurs loopt vooruit op een sterk groeiende economie. Zou die economie dit jaar niet krachtig blijken te groeien dan hebben we overigens een heel groot probleem, maar de beurs maakt daar gezien de lijn c overduidelijk geen zorgen over. We staan 22% boven de laagste koers van oktober vorig jaar. De buit is voor wat de beurs betreft dus al binnen en het is in de optiek van de aandelenbeurs puur een kwestie van afwachten tot de groeicijfers werkelijkheid worden. Hiermee sluit de beurs zich overigens aan bij een leger van economen, politici, bankiers en analisten die allemaal uitgaan van een economische groei van 2,5% voor dit jaar of meer.

  • Zolang we dus boven lijn c zijn schijnt de zon op de beurs uitbundig, al mag het duidelijk zijn dat het handhaven van een dergelijke stijging naarmate de tijd vordert steeds moeilijker zal worden. Zeker naarmate het langer duurt voor de beoogde groei zich materialiseert zal de spanning groter worden. We zien dit proces in deze grafiek feitelijk al doordat de lijnen s' en c naar elkaar toelopen.

  • We hebben deze week in deze daggrafiek een dubbele top gemaakt, de candle van gisteren stond namelijk ter hoogte van zijn twee voorgangers van 24 en 27 maart die samen de eerste top vormden. Een dubbele top wordt pas een definitieve M-vormige top als de index onder de tussenliggende bodem daalt, dat is de bodem rond 466,4. Dat is dus een punt dat we voor de korte termijn zeker moeten onthouden.

  • Vandaag sla ik om de grootte van deze analyse enigszins te beperken de grafiek met de Bollinger Bands over, deze levert vandaag namelijk geen nieuwe informatie. De stijgende trend is in die grafiek gehandhaafd gebleven en we gaan door naar de uurgrafiek.

  • Gisteren gaf ik in deze grafiek aan dat er een omgekeerd hoofd- en schouders patroon was gevormd waarvan de neklijn op 471,6 lag. Vanochtend openden we direct onder die waarde en werd het patroon in één klap waardeloos. Om een dergelijk patroon geldig te houden mag de neklijn namelijk niet worden doorbroken. De conclusie moet zijn dat de beurs met de doorbraak door 471,6 gisteren te voortvarend te werk ging en vanochtend door een tegenvallende prestatie in de VS terug moest. De kopers waren te optimistisch.

  • Vandaag diende de stippellijn op 471,6 als weerstand en de beurs sloot vervolgens het gap van gisteren alsnog geheel. Daarop werd er net onder 469 steun gevonden, maar omdat er daarna een lagere top ontstond is het beeld niet onverdeeld positief meer. Twee lijnen zijn maandag van belang, lijn r en de stippellijn rond 468,5. Slaagt de graadmeter er in om boven lijn r te blijven dan kan een volgende poging volgen om de stijging voort te zetten, lukt dat niet dan hangt het vervolg met de koersontwikkeling rond de stippellijn bij 468,5 samen. 

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt dat we al licht onder lijn r zijn, laat ik me daarom maar geheel op 468,5 richten. Komen we onder die waarde dan wordt het spannend, we gaan dan namelijk de bodems rond 467,5 en 466,4 uitproberen. De laatste is de bodem die ik bij de daggrafiek als omslagpunt van een dubbele top naar een feitelijke top noemde.

  • Ik moet de opwaartse mogelijkheden gezien de positie in de buurt van lijn r niet uitsluiten, daarom ook het scenario voor een stijging. De index dient boven 471,6 te komen waar vandaag kort na de opening weerstand lag om weer mogelijkheden voor een verdere stijging te scheppen.

Resumerend:

Ik begon deze analyse met de maandgrafiek waarin bleek dat we door het passeren van het 38,2% Fibonacci niveau op 460,6 het 50% niveau op 518 als lange termijn doel kunnen gaan hanteren. We moeten daarvoor de stijgende lange termijn trend handhaven die bestaat uit het proces van hogere toppen en bodems. Hoewel we deze stap naar 518 natuurlijk snel af zouden kunnen leggen kan dat ook nog lang duren, we hebben binnen het proces van hogere toppen en bodems immers veel ruimte voor correcties. De toekomst zal dat leren. Natuurlijk spelen trendlijnen ook een rol. De meest recente trendlijn die we in de maandgrafiek zagen is lijn t, maar we hebben er daar in de weekgrafiek nog een lijn boven, namelijk lijn c. Deze vormt samen met lijn s' een patroon waarvan de lijnen licht naar elkaar toelopen, waarmee gesymboliseerd wordt dat naarmate de tijd vordert de index meer moeite krijgt met stijgen. We staan vandaag ruim 22% boven de laagste koers op 31 oktober en kennen daarmee een stijging die theoretisch niet lang vol te houden is. Deze stijging vertelt ons hoe hooggespannen de verwachtingen van de aandelenmarkt aangaande de economische groei zijn, de beurs moet heel wat verwachten. Een trend is een trend tot het tegendeel bewezen is, daarom wil ik hoewel deze lijn erg steil loopt niet bij voorbaat uit gaan van een daling onder lijn c. Het kan best zijn dat we nogmaals naar boven gaan en bij lijn s' in de daggrafiek uitkomen. De beste methode om zo'n nieuwe stijgingsgolf te bewerkstelligen is om maandag boven 468,5 te blijven en door 471,6 te breken. Blijven we niet boven 468,5 dan wordt het spannend, we gaan dan namelijk de steun rond 467,5 en 466,4 uitproberen. Zouden we daarbij onder 466,4 komen dan wordt de dubbele top een M-vormige top waardoor de kans groot wordt dat lijn c gaat breken.

En dan nog dit...

Wij zijn niet de enige beurs die een belangrijke barrière heeft gebroken, de Duitse beurs deed dat ook. De grens waar onze oosterburen doorheen braken is echter nog belangrijker dan onze 50% grens, zij wisten namelijk zoals u hieronder in de maandgrafiek van de DAX kunt zien door het 61,8% Fibonacci niveau te breken. Dit kan volgens de Fibonacci methode in een stijging naar 8100 gaan resulteren! Hier geldt hetzelfde als bij ons, de index moet de stijgende trend vast blijven houden middels een proces van elkaar opvolgende hogere bodems en hogere toppen. Daar de index in de lijnen b en c ook nog eens twee krachtige trendlijnen heeft kan de beurs heel wat tegenslag hebben zonder dat het lange termijndoel in gevaar hoeft te komen. Ook hier heeft men een voorschot genomen voor een stevig economisch herstel, dat vanwege het feit dat de beurs over het algemeen zes tot negen maanden vooruit loopt op de economische ontwikkelingen absoluut binnen enkele maanden in de macro-economische cijfers tot uiting zou moeten komen. -Ad Nooten-

Naar boven