ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De afgelopen dagen lieten kopers het daar waar het ging om het doorbreken van de weerstand rond 467,5 afweten, maar vandaag waren zij er op het moment dat een daling dreigde ineens weer. De candle van vandaag is een hammer, een candle met het lichaam aan de bovenkant en een witte kleur aan de binnenkant. Het eerste geeft aan dat de index gedurende de dag terug wist te komen van een daling, het tweede dat we uiteindelijk zelfs boven de opening van vanmorgen wisten te sluiten. De groene kleur betekent dat we ten opzichte van gisteren winst boekten. De index kwam dus terug van een verlies, kopers vonden het ineens interessant om op de daling van vandaag in de markt te stappen. Deze koopbereidheid maakt het enigszins verwonderlijk dat de index de voorgaande dagen niet door 467,5 heen wist te breken, een daling van een paar punten zou voor die bereidheid toch geen verschil moeten maken. Kennelijk raken kopers geïnspireerd op momenten dat een daling dreigt, meer kan ik er niet van zeggen.

  • We zijn door de beweging terug bij de weerstand op 467,5 waar we met een slotkoers van 467,08 vlak onder liggen. Kopers zouden morgen door voorbeurs een grote hoeveelheid orders in te leggen direct op opening voor een doorbraak kunnen zorgen, als zij tenminste bereid zijn om er net als vandaag voor te gaan.

  • Ik wil hier nog één ding bij aantekenen, namelijk dat een hammer na een stijging ook wel eens een zogenaamde hanging man wordt, een candle die een top aan blijkt te geven. Het vervelende is dat je dat de volgende candle pas weet, is die rood dan wordt pas bevestigd dat je niet met een hammer, maar met een hanging man te maken hebt. We zullen het morgen weten.

  • In de grafiek met de Bollinger Bands is door de beweging van vandaag geen verandering gekomen, de indicator beweegt nog steeds zijwaarts en de richting is onbeslist.

  • De uurgrafiek van vandaag is het bespreken waard. Ik plaatste hier naar aanleiding van de negatieve start vanmorgen de Fibonacci lijnen over de stijging 449,2 - 467,5. De daling van vandaag eindigde precies op het 23,6% Fibonacci niveau, waarmee de correctie opnieuw uiterst beperkt is gebleven. Meestal haalt een dergelijke beweging op zijn minst het 38,2% niveau, het gegeven dat dit niet gebeurde betekent dat we onderhuids met een sterke markt te maken hebben. Die markt zag de index namelijk al snel als koopwaardig.

  • We eindigden zelfs op het hoogste punt van de dag, waarbij we vanaf 17.15u in de laatste twee candles zelfs op een kleine winst ten opzichte van het slot van gisteren kwamen te staan. Daar dit laatste deel van de handel van oudsher door grote partijen wordt gedomineerd moeten we constateren dat er groot geld achter de wens tot stijgen zit. Dit grote geld heeft niet altijd gelijk, maar wel vaak, zij zijn degenen die precies weten hoe het er met de markt voor staat. Het gegeven dat zij zo laat op de dag nog kochten betekent dat zij voor morgen perspectief voor een stijging zien.

  • Dan komen we tot slot bij de min of meer gebruikelijke vraag waar we morgen bij opening op letten. Allereerst ligt mijn attentie natuurlijk bij de weerstand rond 467,5. Zouden we die weten te doorbreken dan opent dat de deur naar een stijging naar lijn s' in de daggrafiek rond 475. Daarnaast speelt de waarde 466 opnieuw een rol. De stippellijn aldaar zou ons wederom als steun kunnen gaan dienen, maar mocht dat niet het geval zijn dan dreigt alsnog een daling en de vorming van een hanging man in de daggrafiek. De stippellijn rond 465 zou ook nog steun kunnen bieden, dat maakt het lastig om in het geval van een daling bij voorbaat iets aan te kunnen geven. Feitelijk is het zo dat ik pas bij een daling onder 462,5 een koersdoel kan geven, namelijk 460,4 waar in de uurgrafiek het 38,2% niveau en de bovenkant van een nog niet gesloten gap vrijwel samenvallen. Zolang we boven 462,5 zijn kan ik er echt nog niets van zeggen, u zag vandaag immers hoe sterk de markt van een daling terug kan komen.

Resumerend:

Het zag er vandaag in eerste instantie niet zo goed uit, maar dat bleek voor kopers echter het sein om in de markt te stappen en voor een sterke comeback te zorgen. We staan wederom dicht bij de weerstand rond 467,5 en je zou zeggen dat het gezien de kracht die de markt vandaag ten toon spreidde eenvoudig zou moeten zijn om die weerstand te passeren. Het is een kwestie van voorbeurs voldoende orders in de markt leggen en het is gepiept. De index zou in dat geval naar lijn s' in de daggrafiek kunnen stijgen die rond 475 bereikt zou kunnen worden. Blijven we morgen toch onder 467,5 dan kijk ik allereerst naar 466 en 465 waar steun zou kunnen liggen. Of er daar nu steun ligt of niet, zolang we ons boven 462,5 bevinden is er sowieso niets over de toekomstige koersontwikkeling te zeggen. We zagen vandaag immers hoe sterk de markt er bij lag op het moment dat men zich juist aangeslagen had kunnen gaan voelen. Pas onder 462,5 zou ik het koersdoel 460,4 af durven geven.

En dan nog dit... 

Met nog zeven beursdagen in de maand maart te gaan maakt de DAX een zeer goede kans om het 61,8% Fibonacci niveau van de grote daling uit de jaren 2000-2003 te passeren. De index bevindt zich boven dat niveau dat op 5865 ligt en zou bij de huidige stand een doorbraak bewerkstelligen. De laatste candle zal in die zeven dagen echter nog van vorm veranderen waardoor het lichaam van de candle op 31 maart net als het lichaam van de candle van de vorige maand toch nog onder 5865 zou kunnen komen te liggen. In dat geval zou er wederom geen sprake van een doorbraak zijn. Daar belangrijke indices als Dow en S&P500 zoals we 16 en 17 maart op deze plaats zagen echter door belangrijke weerstanden op 11190 respectievelijk 1290 heen zijn gebroken en de rest van de maand om die doorbraken geldig te houden alleen nog maar boven die waardes hoeven te blijven maakt de DAX een hele goede kans om het 61,8% niveau te breken. Dat zou een cruciale beweging zijn daar het op de lange termijn een volledige correctie van de genoemde daling, dus een stijging naar 8136 mogelijk zou maken. Ambitie kan de Duitse beurs niet worden ontzegd. -Ad Nooten-

Naar boven