ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag wijk ik van de gebruikelijke volgorde af omdat ik u allereerst wil laten zien dat de middellijn van de Bollinger Bands indicator in de daggrafiek vandaag steun heeft geboden. De index veerde op van deze lijn waarmee voor wat deze indicator betreft de stijgende trend intact gebleven is. Dit is namelijk het geval zolang de graadmeter zich in de bovenste band bevindt en deze band als zodanig stijgt. Het toont dat de markt probeert de beweging naar boven voort te zetten, de kopers van vandaag hebben zich dus niet laten intimideren door de forse daling van gisteren.

  • Uit de 'gewone' daggrafiek blijkt dat we door de beweging van vandaag weer boven het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 zijn gekomen dat op 460,5 ligt. We proberen dus opnieuw deze weerstand te breken, vasthoudendheid kan de markt wederom niet ontzegd worden.

  • De candle van vandaag is klein en valt binnen zijn rode voorganger, dat maakt het een bullish harami. Daar een bullish harami een bodempatroon vormt als het in een dalende trend optreedt en er hier geen sprake van zo'n trend is wil ik er niet al teveel waarde aan hechten. De kleine groene candle laat ons echter wel zien dat de rust is teruggekeerd op de Amsterdamse beurs en dat is ten opzichte van de rode candle van gisteren winst voor de kopers.

  • Die kopers zijn er gezien de uurgrafiek overigens nog niet helemaal. Er is namelijk het kanaal hh' gevormd dat zich ten opzichte van de voorgaande felle daling als een grote vlag zou kunnen gaan gedragen. Een daling onder lijn h zou de voortzetting van de daling in houden. Het patroon is wel erg groot en daarom wat minder betrouwbaar, het zou ook om een gewoon stijgend kanaal kunnen gaan. In dat opzicht is het kanaal natuurlijk ook bruikbaar, blijven we boven lijn h dan is de korte termijn stijgende trend intact.

  • Die stijgende trend volg ik dan in de kwartiergrafiek aan de hand van Fibonacci lijnen die ik over de daling van gisteren heb geplaatst. Ieder niveau is een punt waar de stijging zou kunnen stoppen,waarbij het 61,8% niveau het belangrijkst is. Zou de beursindex boven deze grens die op 464 ligt komen dan maakt dat een terugkeer naar 467 mogelijk. Ontstaat er op of onder 464, bijvoorbeeld rond het huidige niveau, een top dan kan de daling worden voortgezet.

Resumerend:

De Amsterdamse beursgraadmeter vond vandaag steun op de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek en de rust op de beurs keerde getuige de kleine groene candle terug. Er is daarbij een kanaal gevormd dat we net als de Fibonacci lijnen morgen prima kunnen gebruiken. Zolang we namelijk boven lijn h in uur- en kwartiergrafiek zijn kunnen we de stijging voortzetten, waarbij ik met name let op de vraag of de index op of onder 464 een top gaat vormen. Zou dat niet het geval zijn en komt de index boven 464 dan kan de daling van gisteren namelijk geheel teruggedraaid worden. Maken we op of onder 464 een top, bijvoorbeeld waar we nu staan, dan kunnen we de daling van gisteren hervatten, maar die daling krijgt pas bij een beweging onder lijn h zijn beslag.

En dan nog dit...

Met ingang van morgen bestaat de AEX index weer uit 25 fondsen, er worden namelijk twee fondsen toegevoegd. Het gaat om het vastgoedfonds Rodamco Europe en de maker van GPS navigatiesystemen TomTom. Het eerste bedrijf is een verrijking voor de index, het kent zoals uit de analyse van vandaag bleek een fraaie groei. Over TomTom kun je discussiëren. Het is pas dermate kort genoteerd dat het ondoenlijk is een goede analyse van het aandeel te maken en verder heeft het bedrijf zijn levensvatbaarheid door zijn korte bestaan nog geenszins bewezen. Het is voorbarig om zo'n jong en speculatief fonds aan een index toe te voegen. Hier wint het financiële gewin van de beursorganisatie die graag zoveel mogelijk handel ziet het van de representativiteit van de beursgraadmeter. Naast de AEX-index wordt overigens morgen ook de Midkap-index aangepast. Eruit vallen Rodamco Europe dat zoals gemeld naar de hoofdindex gaat en Laurus en Air France KLM die naar de lokale markt verdwijnen. Nieuw in de Midkap zijn vanaf morgen Boskalis, Ordina, Pharming, USG People en Univar, zodat ook de Midkap die net als de AEX de afgelopen tijd een kleiner dan normaal aantal fondsen kende weer op volle sterkte is. -Ad Nooten-

Naar boven