ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Wat een week! Laat ik eerst een stapje terugdoen naar vorige week vrijdag. De daling die toen optrad vormde de bevestiging van de dark cloud cover die de week daarvoor ontstond en ik ging op grond daarvan van een voortzetting van de daling uit. Toen de index maandag lager opende zag ik hierin een bevestiging, maar de kopers sloegen deze week zoals u aan de laatste candle ziet vanaf dat moment genadeloos toe. De index sloot de week nota bene boven de dark cloud cover van twee weken geleden af! Ik sta voor een raadsel, dat een bevestigd toppatroon als dit zo snel gepasseerd wordt had ik namelijk geenszins verwacht. Het past wel in het beeld van de laatste maanden waarin verkoopsignalen volgens vaste gewoonte door een stijging gevolgd worden. Hoe sterker het verkoopsignaal, hoe sterker de reactie van kopers die het verkoopsignaal bestrijden. Het woord verkoopsignaal bestaat hierdoor eigenlijk niet meer, een verkoopsignaal staat tegenwoordig gelijk aan een koopsignaal. Dat dit ook in een weekgrafiek op zou treden had ik echter niet verwacht.

  • Het maakt dat we sneller naar het lange termijn doel 460 kunnen gaan dan ik de laatste weken dacht. Dat doel, het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218, ligt tenslotte nog maar 10 punten oftewel 2,3% boven het slot van vandaag. Vertel ik u dat er tussen laagste en hoogste koers van deze week een verschil van 5,1% zat dan zult u zich realiseren dat deze 2,3% gemakkelijk te overbruggen is.

  • De index zal dan door lijn g" moeten breken, maar wordt volgende week weer zoveel geweld ontwikkeld dan moet dat niet zo'n probleem zijn. De markt is er afgemeten aan de candle van deze week op gebrand om de stijging voort te zetten.

  • De markt is gretig, een beter woord kan ik er als ik naar de daggrafiek kijk niet voor verzinnen. De drie laatste candles waarmee een winst van 4,2% werd geboekt staan los van elkaar, de beurs had zo'n haast om te stijgen dat zij hele stukken oversloeg en met sprongen naar boven ging. De overgeslagen stukken noemen we gaps of koershiaten. In theorieboeken zult u de stelling aantreffen dat een koers later meestal nog in de overgeslagen stukken terugkeert, we noemen dat het sluiten of vullen van een gap. Tijdens de stijging zijn in de maanden november en december echter vijf van dergelijke gaps niet gevuld, de index keerde er nooit terug. Er is daarom geen enkele garantie dat de gaps van de afgelopen twee dagen wel gevuld gaan worden. Het marktgedrag aangaande gaps is zodanig veranderd dat we de regels aan lijken te moeten passen.

  • Ook de theorie voor wat trendlijnen betreft moet worden aangepast. Er kan de laatste maanden geen stijgende trendlijn worden doorbroken of de index keert er wel weer boven terug. Vandaag betrof het lijn s waar we direct bij opening al doorheen braken, dit terwijl die lijn eigenlijk weerstand had moeten bieden. Het woord weerstand is net als de term verkoopsignaal ook aan slijtage onderhevig, de beurs lijkt geen weerstanden meer te kennen en als er een opdoemt dan wordt die door kopers met een stevige orderstroom vlot gebroken.

  • Het slot van vandaag was door de kracht die werd ontwikkeld tevens het hoogste slot van het jaar, hetgeen uiteraard ook aangeeft dat de beurs een verdere stijging voorziet.

  • Haal ik uit de daggrafiek de lijnen weg en plaats ik zoals in deze grafiek Bollinger Bands dan ziet u de sprongen nog duidelijker. We zijn met een paar candles bijna aan de bovenkant van deze indicator gekomen. Er kunnen twee dingen gebeuren, de bovenste lijn kan weerstand worden of kan door de index uit de weg worden geduwd. Daar de lijn momenteel nog niet sterk stijgt zijn beide ontwikkelingen nog mogelijk. Maandag ligt de lijn rond 452,3 en kan daar weerstand vormen.

  • Zouden we toch nog gaan dalen dan kan de middellijn steun vormen en zo zorgen voor een stijgende trend.

  • Dat het optimisme sterk de overhand heeft blijkt in de uurgrafiek uit twee zaken. Allereerst blijkt het uit het gegeven dat het gap van vanmorgen na slecht nieuws over de Amerikaanse economische groei slechts voor een deel gesloten werd. Kopers waren als de kippen bij om de index snel weer naar boven te helpen en voorkwamen daardoor een daling naar het slot van gisteren. Verder blijkt het optimisme uit het slot, we eindigden vrijwel op het hoogste punt van de dag. Beleggers bleven tot het laatste moment op hun stukken zitten, klaarblijkelijk overtuigd van een voortzetting naar boven.

  • Er lag namelijk in het staartje van de handel steun rond 448,4. Deze steun past in het beeld van de laatste dagen waarin behaalde winst steeds opnieuw door kopers werd verdedigd door middel van een praktijk die ik het leggen van vloertjes heb genoemd.

  • Aanstaande maandag is er maar één ding waar we op hoeven te letten, dat is de vraag of we boven of onder het slot van vandaag blijven. Blijven we eronder dan gaan we misschien toch nog de gaps van deze week sluiten, maar u merkt aan de manier waarop ik me uitdruk vast wel hoe onzeker ik hierover ben.

  • Stijgen we verder dan breken we door de lijn g" die in de weekgrafiek potentiële weerstand vormt, dat gaat ons dan naar het koersdoel 460 brengen dat ik bij de weekgrafiek noemde.

  • Euforie zoals we die deze week hebben gezien gaat trouwens nog wel eens aan een forse daling vooraf, maar dat is een algemeenheid waar we in een concrete analyse niets mee aan kunnen vangen.

Resumerend:

De beurs heeft deze week zeer veel veerkracht getoond, zij opende namelijk onder het slot van de vorige week, maar wist boven het toppatroon te sluiten dat nog maar twee weken geleden gevormd werd. De manier waarop dit tot stand kwam was bijzonder, namelijk door het maken van sprongen bij de opening waarna de winst direct verdedigd werd en gedurende de dag een zijwaartse beweging resteerde. Beleggers hebben laten zien waar zij de beurs graag naar toe zien gaan, dat is wel duidelijk. Het lange termijn koersdoel 460 dat ik al enige tijd geleden bepaalde is binnen handbereik. Het enige dat we nog hoeven te doen is boven het slot van vandaag komen en dan is het met een stijging van 2,3% zo gepiept. Er zou rond 452,3 nog weerstand van de bovenkant van de Bollinger Bands kunnen liggen. Openen we maandag echter lager dan gaan we wellicht toch nog de gaps van deze week sluiten, maar daar durf ik gezien de wijze waarop deze week de in stappen behaalde winst steeds weer op een indrukwekkende manier verdedigd werd nauwelijks nog op te speculeren. Ik wacht maar af wat het wordt en handhaaf voorlopig mijn koersdoel op 460, zonder dat ik daar overigens een positie op in heb durven nemen.

En dan nog dit....

Tegenwoordig wordt er iedere keer na een stijging 'een vloertje onder de koersen gelegd', een term die ik gebruik om aan te duiden dat er partijen zijn die na een stijging geen enkele daling onder een bepaald niveau dulden. Deze praktijk resulteert steeds weer in een zijwaarts koersverloop waarmee de volatiliteit geheel verdwijnt. Het zorgt voor een koersverloop dat funest is voor kleine handelaren. Heb je 's nachts geen positie meegenomen dan wordt je 's morgens direct met een forse stijging en een gap geconfronteerd waardoor je niet snel instapt voor een stijging, het gap kan immers nog gesloten worden. Valt vervolgens echter alle beweging weg dan kun je de rest van de dag niets meer doen. Neem je 's nachts wel een positie mee dan doe je er goed aan om als het om call opties gaat de winst snel te verzilveren, want de opties lopen door het gebrek aan beweeglijkheid direct weer in waarde terug. De rest van de dag kun je niets meer, maar je hebt dan in ieder geval je winst binnen. Heb je bij opening een positie die op een daling gericht is van de vorige dag meegenomen dan zijn de druiven zuur, want er komt geen enkele daling in de richting van het gap meer waarin je nog iets kunt redden van je positie. Vele handelaren gaan bij het huidige marktsentiment in het geheel niet meer 'overnight', hetgeen wil zeggen dat zij geen positie meenemen naar de volgende dag. Zij verdienen dan ook niets. Het schrijven van opties is natuurlijk een mogelijkheid, maar dat levert dankzij de lage beweeglijkheid niet veel op, terwijl het wel veel risico oplevert. Dat risico kan je dan door allerlei optieconstructies wel weer verminderen, maar daar lever je direct weer een flink stuk van je eventuele winst mee in. Jammer genoeg zijn door deze praktijken al vele kleine handelaren uit de markt gedrukt, hetgeen de zaak alleen maar verergert. Wat blijft is een steeds groter wordende dominantie van grote partijen die met de beurskoers in toenemende mate kunnen doen wat zij willen. Redden zij het zoals vorige week even niet dan wordt het de week erop gerepareerd en de winst steeds verdedigd. De vrije markt gaat ondertussen langzaam ten onder, ook al merkt niemand dat en is de leek door de stijgende beurskoersen gelukkig. -Ad Nooten-

Naar boven