ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren bestond er aangaande de daling onder het kanaal nog onduidelijkheid, maar vandaag is daaraan een eind gekomen. De index heeft zijn stijgende trend verlaten en ik ga er daarom van uit dat we bezig zijn aan een correctie op de rally die we vanaf eind oktober gekend hebben. Het eerste richtpunt is de stippellijn op 436,4. Die lijn diende namelijk achtereenvolgens als weerstand en als steun, het is mogelijk dat de lijn die laatste functie behoudt.

  • Er van uitgaande dat er inderdaad van een correctie sprake is wordt het 23,6% Fibonacci niveau over de stijging 383,3-448,61 (niet 383,3-447,5 zoals ik gisteren abusievelijk schreef) op 433,3 een aannemelijk koersdoel. Daar een correctie meestal wel tot het 38,2% niveau reikt is er zeker ook reden om te veronderstellen dat we naar 423,7 kunnen gaan. Lijn g' zou dan eventueel ook nog steun kunnen bieden. Dit zijn de mogelijkheden die uit de daggrafiek voortvloeien.

  • Bekijken we diezelfde daggrafiek, maar dan voorzien van Bollinger Bands, dan constateren we dat de AEX-index onder de middellijn terecht is gekomen en dat maakt een voortzetting naar de onderkant van deze indicator waarschijnlijk. Deze onderkant bevindt zich morgen rond 435. 

  • De index kan bij deze indicator overigens incidenteel wel eens iets uit de band springen hetgeen een beweging naar het 23,6% niveau op 433,3 uit de eerste grafiek mogelijk maakt.

  • De conditie waaraan de index moet blijven voldoen om naar 436,4 en/of 434 te gaan is dat de dalende korte termijn trend vastgehouden moet worden. Om dat te kunnen toetsen plaatste ik lijn v in de grafiek, blijft de index onder die lijn dan zet deze de dalende beweging zich voort.

  • Er ontstond vandaag een gat tussen de laatste candle van gisteren en de candles van vandaag. Daar de eerste candle ter hoogte van de laagste koers van gisteren stond was er in de daggrafiek echter geen sprake van een gap zoals we dit soort gaten in de grafiek noemen. De situatie was vergelijkbaar met die van 13 januari toen er evenmin een gap in de daggrafiek ontstond waar we in de analyse rekening mee dienden te houden, we hoeven dus ook niet te stijgen om een gap te sluiten.

  • We zien dat er weerstand rond 439,6 is ontstaan, ter hoogte van de bodem van gisteren kregen de kopers vanmiddag tegengas van verkopers. Zolang de index maar onder die waarde blijft ga ik zonder meer van een voortzetting naar beneden uit waarbij de graadmeter als bewijs eerst onder 438 terecht moet komen.

  • Zouden we toch boven 439,6 komen dan hangt het vervolg af van de bewegingen in relatie tot lijn v. Blijven we onder lijn v dan zetten we de daling voort, komen we erboven dan krijgen we een herstel.

Resumerend:

Amsterdam heeft afscheid genomen van kanaal ss'. Dat afscheid viel de beurs de laatste dagen zwaar, maar vandaag kwam het er dan toch van. Dit betekent dat er een correctie is gestart die ik in de daggrafiek met behulp van Fibonacci lijnen volg. Aan de hand van deze lijnen kunnen we het 23,6% niveau op 433,3 of het 38,2% niveau op 423,7 als koersdoelen bepalen. Ik moet bij de dalende beweging natuurlijk ook met de Bollinger Bands rekening houden die rond 435 steun zouden kunnen bieden. Allereerst echter ligt er rond 436,4 steun waardoor het rijtje achtereenvolgende richtpunten er als volgt uit ziet: 436,4 - 435 - 433,3 - 423,7. Een punt wordt mijn volgende koersdoel zodra zijn voorganger in het rijtje gebroken is. Het ligt vanuit de Fibonacci theorie voor de hand dat we op zijn minst naar 433,3 gaan, het spreekt voor zich dat we daarvoor onder lijn v in uur- en kwartiergrafiek moeten blijven.

En dan nog dit....

Getronics kwam vanmorgen met een winstwaarschuwing (Winstalarm door verliezen in Italië), het resultaat was een daling van 7% die we in de volgende grafiek zien.

  • Het slechte nieuws veroorzaakte een gap waarna de koers zelfs onder lijn d terecht kwam en steun vond op het 50% Fibonacci niveau van de voorgaande stijging €8,40-€11,88. Hoewel beleggers nog zouden kunnen besluiten te gokken op het sluiten van het gap is het sterk de vraag of Getronics in staat zal zijn de stijgende trend in kanaal dd' voort te zetten, de koers is namelijk licht onder lijn d gesloten. Weet het aandeel morgen direct op te veren dan blijft het binnen het kanaal en gaat het gap sluiten, de bovenkant van dat gap vormt dan rond €10,95 een zware weerstand.

  • Daalt de koers morgen echter verder dan wordt de stijging beëindigd en hangt het vervolg van de steun af die het aandeel op het 61,8% niveau op €9,70 zou kunnen vinden. Onder €9,70 wordt het koersdoel €8,40 omdat na het passeren van het 61,8% een volledige retracement van de stijging het meest waarschijnlijk wordt. -Ad Nooten-

Naar boven