ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Hoewel de index vandaag onder lijn s opende zette de daling niet door en sloten we met een minieme winst van 0,14% min of meer bovenop lijn s. We kwamen er met de candle van vandaag zelfs nog iets boven, maar wisten de lijn zoals we verderop in deze analyse zullen zien net niet te breken.

  • Ik wil voor het geval dat we morgen onder lijn s blijven een koersdoel vaststellen opdat u dan meteen weet waar u aan toe bent. Daartoe heb ik Fibonacci lijnen over de stijging 383,3-447,5 geplaatst, het 23,6% niveau op 432,3 is het eerste doel dat aan de hand van deze lijnen te berekenen is.

  • Rond 436,4 ligt echter nog een stippellijn die al eerder steun gaf en dat opnieuw zou kunnen doen, die lijn is voor mij daarom het eerste richtpunt.

  • Zou de index morgen verder stijgen en in het kanaal ss' sluiten dan zal ik gedwongen zijn een streep door deze doelen te halen. De markt gaat dan namelijk proberen de stijgende trend voort te zetten.

  • Aan de grafiek met de Bollinger Bands te zien stonden we op het randje van een daling die men vandaag maar ternauwernood wist te voorkomen. De AEX kwam onder de middellijn, maar wist er weer terug boven te komen waardoor er nog geen duidelijkheid is. De beursgraadmeter staat nu weer precies op de middellijn en een stijging behoort daardoor nog tot de mogelijkheden.

  • We bevinden ons nog steeds in een technisch bijzondere tijd waarin iedere daling onder een trendlijn -van origine een verkoopsignaal- steeds weer een stijging uitlokt. Er zijn de laatste maanden grote kopers in de markt die steeds op momenten dat er een daling dreigt zorgen voor extra kooporders om die daling tegen te gaan. Lukt het hen niet om bewegingen onder een trendlijn zoals vrijdag te voorkomen dan wordt de schade achteraf met een stijging boven de net doorbroken trendlijn gerepareerd. U ziet aan de in verhouding met de voorgaande candles lange voorlaatste groene candle dat de kopers de index op het punt dat de lijn weerstand vormde een extra zet wisten te geven. Zij speelden dit 'spel' uiterst kundig en plaatsten op het juiste moment zodanig veel orders dat de AEX vlot door de lijn heen schoot.

  • Het plan mislukte toch nog doordat de verkoopdruk hen in het staartje van de handel teveel werd en de index tot net onder lijn s daalde.

  • Deze daling had in de slotveiling plaats, als de laatste orders die tussen 17.25u en 17.30u ingevoerd zijn in een veiling tegen elkaar weggestreept worden. Het zijn traditioneel grote partijen die deze slotveiling overheersen en het gegeven dat de stijging boven lijn s teruggedraaid werd geeft te denken. Het doet vermoeden dat de eensgezindheid onder grote beleggers aan het afnemen is, op een andere manier kan ik het niet uitleggen.

  • Feit is dat het herstel van vandaag ons tot het 38,2% Fibonacci niveau heeft gevoerd. Daar een herstel als dit in principe op ieder Fibonacci niveau beëindigd kan worden zou de index dus morgen verder kunnen gaan dalen.

  • Het kanaal uu' speelt hierin een nuttige rol. Komen we morgen onder het kanaal dan zetten we de daling morgen alsnog voort en is de ingreep die de kopers vanmiddag om 16.15u pleegden tevergeefs geweest. Blijven we in het kanaal dan gaan we de dan volgende stijging aan de hand van Fibonacci lijnen volgen en kijken of we vervolgens in het kanaal ss' weten te blijven. Het 38,2%, 50% en 61,8% niveau blijven dan punten waar de stijging zou kunnen stoppen, al is er dan gezien het feit dat kanaal ss' gehandhaafd blijf ook een gerede kans dat we verder stijgen.

Resumerend:

Wallstreet was vandaag gesloten, misschien lag dat ten grondslag aan het feit dat we vandaag geen richting wisten te kiezen. Hoewel we onder kanaal ss' waren daalden we niet verder, we probeerden door een slimme tactiek van kopende partijen die juist op het moment dat de index tegen lijn s aan lag extra kooporders plaatsten terug in het kanaal te komen. Dit mislukte door een daling in de laatste paar beursminuten en dat zal de kopers die kort daarvoor voor de stijging zorgden geen deugd hebben gedaan. We staan min of meer op lijn s en bovendien op de onderkant van het kanaal uu' in de kwartiergrafiek. Openen we morgen hoger dan zijn we direct boven lijn s en blijven in het kanaal uu'. Die stijging volg ik dan aan de hand van Fibonacci lijnen. Iedere magenta Fibonacci stippellijn is een lijn waar een top zou kunnen ontstaan, maar er is als we in het kanaal ss' zijn ook een goede kans op voortzetting van de stijging tot boven deze lijnen. Komen we morgen echter onder lijn u in de kwartiergrafiek dan zijn we ook onder lijn s en zetten dan de daling voort waarbij de eerste twee richtpunten op 436,4 en 432,2 liggen, respectievelijk een belangrijke steun en het 23,6% Fibonacci niveau in de daggrafiek.

En dan nog dit....

Een belangrijk deel van de Amerikaanse groei komt op het conto van de Amerikaanse bouwsector, vorig jaar schreef ik daar al een keer over. De welvaart van de Amerikaanse consument is met name gebaseerd op de waarde van zijn woning en dat is reden voor mij om zo af en toe eens naar de Amerikaanse Home Construction Index te kijken waarin met name bouwbedrijven zijn vertegenwoordigd. In deze index moet een eventueel afkoelende huizenmarkt het eerst zichtbaar worden.

  • Hoewel de index begin oktober vorig jaar naar beneden uit een stijgend trendkanaal brak is van een afkoeling in het geheel nog geen sprake. Ik heb de laatste tijd al vaak de stelling geponeerd dat dalingen onder trendlijnen niet veel meer betekenen en doe dat hier nogmaals, u ziet dat de daling slechts kort heeft geduurd waarna een al maanden durende stijging volgt. Het enige waar ik deze grafiek de komende tijd op zal volgen is op de vraag of er een lagere top gevormd wordt of niet. Een lagere top kan een voorbode voor een hernieuwde daling zijn, terwijl een stijging naar 1100 juist een teken van kracht zou zijn. Voorlopig is er zolang de index boven de blauwe steunlijn blijft voor deze sector nog geen vuiltje aan de lucht. -Ad Nooten-

Naar boven