ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is vrijdag en daar er weer een beursweek om is begin ik de analyse gewoontegetrouw met de weekgrafiek. De candle die deze week gevormd werd is een candle met de illustere naam dark cloud cover. Het wil als het ware zeggen dat zich donkere wolken boven de markt samenpakken, het gaat dus om een potentieel toppatroon. Ik wil er echter nog niet bij voorbaat van uit gaan dat we daadwerkelijk een daling gaan zien, want toppatronen zijn de laatste maanden niet erg betrouwbaar geweest. In deze analyse wil ik daarom op zoek gaan naar bevestiging of als ik deze niet kan vinden wil ik vaststellen waar een eventuele bevestiging volgende week aan moet voldoen.

  • Voordat ik daarmee begin wil ik eerst nog vaststellen dat de index op weg is naar het 50% Fibonacci niveau rond 460, dit is al het geval sinds de index het 38,2% niveau wist te passeren. Tot deze week wekte de index de indruk op zo kort mogelijke termijn naar dat doel te willen gaan terwijl het feitelijk om een lange termijn doel gaat. Zou de index na de dark cloud cover gaan dalen dan wil dat nog geenszins zeggen dat de index niet meer naar 460 zou gaan, dat kan later alsnog gebeuren. Met deze wetenschap gaan we naar de daggrafiek.

  • Hoewel we vandaag met 1,35% daalden is er geen beslissing aangaande een eventuele beëindiging van de huidige rally genomen. De index sloot namelijk op lijn s en de stippellijn die rond 441,2 steun kan geven, er ontstond ondanks het gegeven dat we onder deze lijnen zijn geweest geen verkoopsignaal.

  • Betekent dit dat de correctie niet komt? Dat kan ik niet zeggen. Er is maandag nog een kleine daling nodig om er daadwerkelijk een start mee te maken, de index zal daarvoor onder 441,1 moeten dalen.

  • Dit wordt bevestigd door de Bollinger Bands in deze daggrafiek. De index is precies op de middellijn geëindigd die daardoor volgende week theoretisch nog als steun zou kunnen dienen. Zolang de graadmeter in het bovenste deel van de indicator is en de indicator stijgt is er sprake van een stijgende trend. Komt de index er maandag onder dan is dat niet meer het geval en gaat een correctie volgen, een correctie waarvoor het inmiddels gezien de lange onafgebroken rally zonder winstnemingen hoog tijd is.

  • De stijgende trend van de afgelopen maanden bestond uit een patroon van hogere toppen en hogere bodems. Iedere top kwam boven zijn voorganger en als dat een keer niet lukte werd dat kort daarna snel rechtgezet. Elke daling resulteerde in een bodem die op een hogere niveau lag dan de voorgaande bodem. De combinatie van beiden zorgde voor de trendmatige beweging naar boven. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems is vandaag resoluut gebroken en dat geeft aan dat de stijgende trend beëindigd is. Het is vooralsnog in tegenspraak met het slot op lijn s en de middellijn in de daggrafiek waaruit blijkt dat de stijging nog voortgezet zou kunnen worden.

  • Bekijken we de beweging bij lijn s in deze uurgrafiek wat nauwkeuriger dan zien we dat de index onder de lijn is geweest, hetgeen de eerste stap van een verdere daling zou kunnen zijn. Komt de AEX maandag echter boven de laatste candle waarvan de bovenkant rond 441,8 ligt dan zetten we de daling niet voort.

  • Ik heb in de kwartiergrafiek een rood stippellijntje op 441,8 getekend om me er maandag aan te herinneren dat we op deze waarde moeten letten. Komen we boven het stippellijntje en breken we vervolgens naar boven uit het kanaal dat een groot deel van de candles van vandaag omsluit dan houden we de stijgende trend vast. We blijven in dat geval namelijk boven lijn s en de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek.

  • Vooralsnog hebben we echter een dalende korte termijn trend, bovendien dalen de Amerikaanse beurzen terwijl ik deze analyse rond 19.00u aan het schrijven ben. Op grond daarvan en van de dark cloud cover in de weekgrafiek wil ik voorlopig van de voortzetting van de daling uit gaan. De stippellijn op 441,1 is de stippellijn waar ik bij de daggrafiek over sprak, komen we onder deze lijn dan zetten we de daling voort. Natuurlijk moeten we om dat te kunnen doen dan wel onder het laagste punt van vandaag komen.

Resumerend:

De beweging van vandaag kan de start van de hoognodige correctie op de lange onafgebroken rally zijn die we vanaf 28 oktober kennen, maar zeker weten we dat pas als we maandag onder 441,1 en het laagste punt van vandaag komen. Ik wil daar nog niet op vooruit lopen en ook nog geen koersdoel voor een eventuele daling vaststellen, dat doe ik maandag in een van de eerste updates wel als blijkt dat we werkelijk verder dalen. De kans daarop is gezien de dark cloud cover en de dalende korte termijn trend in de kwartiergrafiek wel groot, maar er is doordat we in de daggrafiek op lijn s en de middellijn van de Bollinger Bands sloten nog geen zekerheid. De opening zal maandag, als de Amerikaanse financiële markten overigens vanwege Martin Luther King Day gesloten zijn, uitsluitsel moeten geven. Komen we boven 441,8 dan zijn we boven lijn s en de besproken middellijn waardoor de stijgende trend gehandhaafd blijft. Komen we onder 441,1 en vervolgens onder het laagste punt van vandaag dat op dan starten we daadwerkelijk met de correctie.

En dan nog dit....

De grafiek van Ahold is vandaag absoluut het bespreken waard, maar laat ik u voor het geval u het nog niet vernomen hebt eerst vertellen welk nieuws het bedrijf vandaag bekend maakte. Het supermarktconcern bracht een persbericht naar buiten waarin het de gisteren gemelde omzetcijfers voor de Amerikaanse ketens Stop & Shop en Giant Landrover corrigeerde. De cijfers van gisteren waren als gevolg van een handmatige berekeningsfout niet correct. Dit had zo zijn gevolgen in de grafiek.

  • De omzetcijfers waren gisteren nog goed voor een stijging boven de lijn e en de stippellijn op €6,60, maar de correctie die het concern vandaag aanbracht bracht de koers weer terug onder die lijnen. Lijn e is de onderkant van een groot stijgend kanaal in de weekgrafiek waar het aandeel in oktober vorig jaar naar beneden uit brak. U kunt dit via de link aandelen in de titelbalk in een recente analyse lezen. Hier doet zich de bizarre situatie voor dat het fonds gisteren door een gedeeltelijk foutief bericht terug in het kanaal kwam, maar er door de herroeping van vandaag weer onder is. De kans dat lijn e opnieuw gebroken wordt is door deze beweging net als het vertrouwen in de bedrijfsvoering van Ahold natuurlijk afgenomen.

  • Het aandeel wist echter op het nippertje boven lijn f te blijven die ik langs de beweging van de afgelopen maanden trok en kan dus theoretisch de stijgende trend vasthouden. Niet alle beleggers zullen vandaag al direct op de hoogte van het nieuws zijn geweest, dus maandag moet een deel van de beleggers nog reageren en zal beslist worden of Ahold boven lijn f blijft of niet. In het eerste geval kan alsnog worden geprobeerd boven lijn e te komen, in het tweede geval volgt een beweging naar €6,20 en bij een daling onder dat niveau wordt steun op €5,65 à €5,75 het richtpunt. Het management van Ahold kan zich waarschijnlijk wel voor het hoofd slaan. -Ad Nooten-

Naar boven