ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • 'Hoogmoed komt voor de val' zo leerde ik vroeger als kind, een gezegde dat vandaag een kern van waarheid in zich droeg. De beurs had de (hoog)moed om in de wetenschap dat er vanmiddag cijfers uit de VS kwamen naar boven uit het kanaal hh' te breken en stond na twee uur handelen op een winst van ruim 1,1%. Door tegenvallende cijfers uit de VS leverden we een groot deel van die winst weer in, aan het slot resteerde 0,32%. We zijn weer terug in het kanaal hh' gekomen en de uitbraak werd een valse uitbraak, hetgeen geen teken van kracht is. Een valse uitbraak is een teken dat de markt optimistischer was dan later kon worden waargemaakt, het is vaak een voorbode voor een beweging de andere kant op. Verder geeft de inverted hammer die vandaag is ontstaan bevestiging van de weerstand. Zolang we echter nog boven lijn h en de steun rond 436,4 is er voor de kopers nog geen man overboord, zij zouden het gewoon weer opnieuw kunnen proberen zolang deze stijgende trend intact is.

  • De Bollinger Bands geven nog geen einde van de stijgende trend aan, al moet ik daaraan toevoegen dat deze indicator een naijlende indicator is waardoor je pas achteraf ziet dat een trend gestopt is. Alle lijnen stijgen, hier is nog niets aan de hand.

  • In de uurgrafiek kunnen we de beweging van vandaag ontleden. De kopers overvielen de markt door voorbeurs al zodanig veel orders in te leggen dat de index direct boven de weerstand rond 441,1 opende. Zij plaatsten de markt op deze wijze voor een voldongen feit, de stijgende trend werd als het ware afgedwongen. Velen die deze stijging niet hadden verwacht en short posities gericht op een daling hadden kwamen scheef te zitten en waren gedwongen om hun portefeuille aan te passen, daarmee bijdragend aan de mate van stijgen. De overval, zo noem ik dit type opening, is de laatste maanden een regelmatig door kopers gebruikt instrument om de stijgende trend intact te houden, tot dusverre succesvol. Het vervolg van de dag zal deze partijen echter niet aangesproken hebben.

  • Ze wisten een groot deel van de dag een correctie van de index te voorkomen, de index was om 15u nog niet eens tot het 23,6% Fibonacci niveau gedaald en dat tekende het grote vertrouwen. Dit vertrouwen werd om 16u beschaamd toen in de VS een tegenvallende set cijfers bekend werd gemaakt en de index door de Amerikaanse beurs mee op sleeptouw naar beneden werd genomen. De val werd gestuit door het 61,8% Fibonacci niveau op 440 en dat is een niet te veronachtzamen element. Het betekent dat de index nog steeds mogelijkheden tot hervatting van de stijging heeft.

  • Een eventuele daling onder 440 zou negatief zijn daar een beweging onder een 61,8% niveau meestal een voortzetting naar het 100% niveau tot gevolg heeft en dat zou de index tevens bij lijn h in dag- en uurgrafiek brengen.

  • De beurs ziet het getuige de laatste beweging nog niet zo zwart in, grote partijen die het laatste deel van de handel steevast domineren zien kennelijk nog wel mogelijkheden om -bijvoorbeeld na een redding door middel van een herstel in de VS- morgen alsnog naar boven te gaan. De Amerikaanse indices staan rond 18u allemaal weer positief, de markten lijken de negatieve gegevens na de aanvankelijke schrik naast zich neer te leggen, iets waar men in Amsterdam al op leek te rekenen. Het wordt interessant om te zien wat de Amerikaanse belegger de rest van de eerste sessie van het jaar doet. Om 20u worden de notulen van de laatste FOMC meeting bekend gemaakt, die kunnen afhankelijk van de vraag of zij nieuwe informatie bevatten omtrent komende renteverhogingen van invloed zijn op het koersverloop.

Resumerend:

Amsterdam begon vandaag enthousiast, maar naar later bleek overmoedig aan de dag. Voorbeurs was al een uitbraak voorgebakken die meteen bij opening al tot stand kwam waarna al snel een winst van ruim 1,1% op de borden stond. De beurs was echter te optimistisch en moest onder invloed van een set tegenvallende cijfers uit de VS terug. Hierdoor zijn we uiteindelijk weer in het kanaal hh' gesloten, werd de uitbraak een valse uitbraak en ontstond een inverted hammer. Dit alles geeft een mogelijke daling aan. De kogel is nog niet door de kerk, zolang we in het kanaal hh' zijn is de stijgende trend natuurlijk nog intact. Morgen kijk ik allereerst naar de beweging ten opzichte van de steun op 440. Blijven we boven die waarde dan kunnen we opnieuw gaan pogen een stijging te realiseren, komen we onder 440 dan gaan we naar 436,4 en lijn h. Het wordt na de lange opmars zonder winstnemingen naar mijn mening zo langzamerhand overigens wel tijd voor een correctie.

En dan nog dit....

Zoals u waarschijnlijk weet is er een dispuut tussen Rusland en Oekraïne betreffende de prijs die dat laatste land voor het Russische gas zou moeten betalen. Niet alleen dit heeft de olieprijzen doen stijgen, maar ook het gegeven dat de olie-uitvoer uit Irak praktisch stil ligt en de mededeling dat er niet meer uit de strategische olievoorraden geput zal worden heeft de prijs die voor een vat olie wordt betaald flink verhoogd. Deze twee factoren betekenen namelijk dat het aanbod van olie onder de vraag van de markt komt te liggen, hetgeen vanzelfsprekend een prijsopdrijvend effect heeft. De markt had dit gisteren al aan kunnen zien komen, maar toen waren de olietermijnmarkten gesloten waardoor de aandelenbeurzen dit nieuws naast zich neer konden leggen. Vandaag kan dat niet meer, kijkt u met me mee?

U kijkt naar de daggrafiek van een vat olie, om precies te zijn van het februari contract Light Sweet Crude, die ik rond 18u vanavond van het internet haalde. De koers van de olie is na uit het dalende kanaal gebroken te zijn naar $62 gestegen, ik vertelde u 9 december al dat rond dat niveau het 38,2% Fibonacci niveau te vinden was.  Er werd daarop rond $58 een duidelijke bodem neergezet en de prijs van een vat olie is vanaf die bodem inmiddels tot boven het 38,2% niveau gestegen. Ik heb de resterende niveaus, het 50% niveau rond $64 en het 61,8% niveau rond $65,60 met lijnen in de grafiek aangegeven. Ik ga er van uit dat de koers in ieder geval naar $64 op zal lopen. Stijgt de prijs evenwel verder en zou deze boven het 61,8% niveau komen dan wordt de kans op een stijging naar $71 groot en zetten we de lange termijn stijging voort. Laat ik het niet op een dubbeltje nauwkeurig nemen, als de olieprijs boven $66 komt volgt zo'n lange termijn voortzetting met alle negatieve gevolgen van dien. -Ad Nooten-

Naar boven