ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er is vandaag een lange rode candle gevormd waarmee we afscheid van lijn s' genomen hebben. Beleggers leken gisteren doordat zij laat in de handel nog een doorbraak tot stand brachten nog van plan om de index door te laten stoten naar stippellijn 3, maar namen vandaag vervolgens over een breed front winst. Deze ontwikkeling werd door een verslaggever van RTLZ als een bloedbad gekwalificeerd en ik kan eigenlijk geen betere illustratie bedenken van de onkwetsbaarheid die zich de afgelopen maanden van de markt -en ook van deze financieel journalist- meester heeft gemaakt. Er is dan wel een flinke daling van 1,9% opgetreden, maar verder is wat vandaag gebeurd is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Kijkt u nog eens goed naar deze grafiek. We zien een stijgende trend die ons vanaf begin november tot het slot van gisteren een winst van ruim 84 punten oftewel 22% opleverde, met daarin maar twee weken van winstnemingen. Deze periode heeft sterk ingewerkt op het vertrouwen van beleggers, zelfs sterk genoeg om op televisie bij een daling van 1,9% het woord bloedbad al te gebruiken. De daling is voor één dag in verhouding met de andere candles natuurlijk wel behoorlijk groot, dat komt indirect omdat de beleggers zich door hun grote vertrouwen hebben laten verleiden niet regelmatig winst te nemen, maar in de markt zijn gebleven. Volgt er dan een daling dan krijgt men haast om alsnog uit te stappen, waardoor de index logischerwijs wat sneller naar beneden gaat. Het vloeit allemaal voort uit een verminderd risico besef, maar het is in het grote plaatje natuurlijk niet alarmerend. Verder zijn we gewend geraakt aan de vorming van kleine candles, door mij wel gekscherend kralen rijgen genoemd. Is er dan een dag met een grotere beweging dan valt die al snel op.

  • Plaatsen we de candle van vandaag echter in het licht van de voorgaande stijging dan zien we dat we nog maar een zeer klein deel van de voorgaande stijging teniet hebben gedaan, het betekent ook nog geenszins dat de stijgende trend ten einde is. Zolang de index boven lijn c blijft is die namelijk onaangetast en kan de index in een latere fase de beweging naar boven hernemen. De daling van vandaag maakt de kans op een korte termijn voortzetting naar lijn c grafisch natuurlijk wel vrij groot. 

  • De daling van vandaag is wel van groot belang in de maandgrafiek die ik vandaag omdat het de laatste beursdag van februari was in mijn analyse meeneem.

  • Het belang schuilt in de slotstand onder het 50% Fibonacci niveau dat eerder deze maand nog doorbroken werd. Ik schreef op 17 februari dat er bij deze methode nog wel eens een overshoot -een tijdelijke doorbraak- plaats heeft en dat de index om de doorbraak geldig te houden de rest van de maand boven 460,5 moest blijven. Dat is nu juist op de laatste beursdag van de maand mislukt, waardoor we in de maandgrafiek waarin de laatste candle vandaag afgerond is niet meer van een doorbraak van het Fibonacci niveau kunnen spreken. Er zou hier theoretisch een top kunnen ontstaan.

  • De vorm van de candle bevestigt dit, deze heeft namelijk veel weg van een inverted hammer. Het lichaam is vrij groot, maar de candle bekrachtigd door zijn vorm impliciet de weerstand van het 50% niveau. Het ligt voor de hand dat we vanaf dit punt gaan dalen.

  • We zullen dan allereerst in de richting van lijn g' gaan bewegen, die in deze grafiek niet ver weg lijkt. De lijn is ook in de daggrafiek te zien en daar blijkt dat de afstand toch wat groter is waardoor er een substantiële daling zou kunnen volgen. Boven lijn g' ligt in de daggrafiek eerst nog lijn c, laat ik me voor alle veiligheid daar eerst maar op richten.

  • We keren weer terug naar de normale volgorde van de grafieken en bekijken de daggrafiek met Bollinger Bands. De index blijkt vandaag precies op de middellijn steun te hebben gevonden, iets dat me eerlijk gezegd in het heetst van de strijd van vanmiddag niet op was gevallen. De middellijn is een potentiële steun, weten we morgen direct te stijgen dan zouden we voor wat deze indicator betreft de stijgende trend nog kunnen redden. Deze is namelijk intact zolang de index in het bovenste stijgende deel verkeert.

  • Dalen we morgen verder dan zou de onderste lijn afhankelijk van het moment dat we daar arriveren rond 449 à 450 steun kunnen vormen. Dat valt weer ongeveer samen met lijn c waardoor 450 een plausibel eerste koersdoel lijkt zodra er een daling onder de middellijn plaats heeft.

  • Dan komen we bij de grafieken met de afdalingen terecht, de AEX dook naar beneden zoals Tomba dat in zijn beste jaren bij afdalingen bij het skiën deed. Winstnemingen brachten de daling op gang en toen de vaart er uiteindelijk in kwam realiseerden steeds meer beleggers zich dat het om een serieuze daling ging waardoor zij zich gedwongen voelden uit te stappen. Er moeten ook veel beleggers zijn geweest die -zeker na de doorbraak van gisteren door 467- van een stijging uit waren gegaan. Zij kwamen in de loop van de dag scheef te zitten en velen van hen zullen hun posities gesloten hebben, daardoor bijdragend aan de snelheid van dalen.

  • Dat die snelheid hoog was blijkt zeker uit de steile helling in de kwartiergrafiek. Was het de afgelopen tijd nog zo dat iedere dreigende daling door kopers op werd gevangen, vandaag was daar geen redden meer aan. 'Vang nooit een vallend mes' zullen zij waarschijnlijk gedacht hebben. Kopers hebben de laatste maanden heel veel geld in de markt gestoken en zullen als de rust weergekeerd is waarschijnlijk nog wel een reparatiepoging wagen. Vele analisten afficheren dalingen als die van vandaag ook nog steeds als ideale aankoopmomenten, voortbouwend op het vertrouwen waarover ik in het eerste punt van deze analyse sprak. Er zou daarom een stijging kunnen volgen, waarbij dan alle blauwe stippellijnen in deze grafiek in potentie weerstand zouden kunnen vormen.

  • We zullen het morgen bij opening meteen weten, ligt de opening boven het slot van vandaag dan streeft de markt een verder herstel na en gaan we kijken waar de eerstvolgende top komt te liggen.

  • Komen we onder 458 dan gaan we voort in de richting van lijn c in de daggrafiek waarbij de bovenkant van een nog niet gesloten gap rond 455 in de uurgrafiek dat ik bij die grafiek nog niet besproken had mijn eerste richtpunt is.

Resumerend:

De daling van vandaag heeft ervoor gezorgd dat we in de maandgrafiek, de belangrijkste grafiek van allemaal, niet van een doorbraak van het 50% Fibonacci niveau mogen spreken. De index is namelijk op de valreep onder deze grens die op 460,5 ligt gesloten en deed dat met een candle die door zijn vorm de weerstand rond dat punt bevestigt. Dit maakt dat voor de komende maand een daling voor de hand ligt. Kijk ik naar de daggrafiek dan dient zich allereerst lijn c als richtpunt voor de komende beweging aan. Deze lijn valt samen met de onderkant van de Bollinger Bands en vormt dus een goed koersdoel. Hiervoor is dan wel een daling onder de middellijn van die laatste indicator nodig, een lijn waar we vandaag precies op gesloten zijn. Weten we morgen op te veren dan blijven we boven die middellijn en gaan we proberen de stijgende trend in die banden vast te houden. Er liggen dan vele weerstanden op de weg naar boven, namelijk alle stippellijnen die in uur- en kwartiergrafiek vandaag met gemak doorbroken werden. Ik kan niet zeggen hoe ver we dan gaan komen, maar gemakkelijk zal het na de daling van vandaag die toch wat van het grote vertrouwen afgesnoept zal hebben niet gaan. Komen we morgen onder 458 dan gaan we verder in de richting van lijn c in de daggrafiek waarbij 455 in de uurgrafiek waar de bovenkant van een nog niet gesloten gap ligt de eerste halte zal zijn.

En dan nog dit...

Ik heb u de laatste tijd op deze plaats grafieken van meerdere indices laten zien, waaronder die van de Duitse DAX. Terwijl wij ons de laatste tijd boven het 50% niveau in de maandgrafiek van de AEX bevonden poogden onze oosterburen in hun maandgrafiek het 61,8% niveau in hun maandgrafiek te breken. Dat is niet gelukt. Daarmee opent zich ook in Duitsland de deur voor een daling die zich dan meteen de komende maand voor zou kunnen gaan doen en uiteindelijk de komende maanden lijn b als doel zou hebben. -Ad Nooten-

Naar boven