ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is in deze maandgrafiek met zijn grote schaalbereik niet of nauwelijks te zien, maar we zijn vandaag boven het 50% Fibonacci niveau gesloten dat op 460,5 ligt. Dit maakt in theorie in deze grafiek een beweging naar het volgende Fibonacci niveau mogelijk, het 61,8% niveau rond 517,8. Voorwaarde is dat we de rest van de maand op zijn minst boven 460,5 blijven opdat we ook op 28 februari een uitbraak kunnen noteren. Wellicht ten overvloede wil ik nog de opmerking maken dat de laatste candle door koersbewegingen tot eind februari namelijk nog van vorm gaat veranderen. Dit houdt in dat de uitbraak in deze maandgrafiek nog niet geheel zeker is. Daar het om een lange termijn grafiek gaat waar wel eens een zogenaamde overshoot, een tijdelijke beweging boven een weerstand, plaats heeft kunnen we pas eind deze maand zeker zijn.

  • In de weekgrafiek zien we pas goed dat we werkelijk met een doorbraak te maken hebben. Niet alleen is de beursgraadmeter boven het 50% niveau gekomen, maar ook boven lijn g" die ik eerder parallel aan de lijnen g en g' tekende. Het kan een belangrijke verbetering van het sentiment betekenen, maar dan moet de AEX index zoals gezegd wel boven 460,5 blijven.

  • In de daggrafiek doet zich echter een dilemma voor, de beursindex wist namelijk niet door lijn s' te breken. Deze lijn begrensd al sinds december de bovenkant van de bewegingen en we riskeren een daling als we hier niet doorheen zouden weten te breken. Dat zou er tevens voor kunnen zorgen dat de doorbraak van het 50% niveau nog teruggedraaid zou kunnen worden, een complicerend gegeven waar we terdege rekening mee zullen moeten houden.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft hoeft de opwaartse beweging in ieder geval niet te stoppen, dat blijkt uit de onveranderde situatie van stijgende lijnen en een index die zich tussen de twee bovenste lijnen ophoudt. Deze indicator is echter een naijlende indicator die zich prima laat gebruiken om de trend vast te stellen, maar niet altijd even geschikt is om vooruit te kijken. Deze indicator kan ons alleen vertellen dat een stijging mogelijk is, maar we kunnen daar geen absolute zekerheid aan ontlenen. Vooralsnog ziet het er echter positief uit.

  • De stijging laat in de uurgrafiek evenmin te wensen over. De index brak vanmiddag naar boven uit de wig ee' en de beurs liet daarmee zien verder naar boven te willen. 

  • Ik wil echter in dit opzicht de optie expiratie van vanmiddag niet buiten beschouwing laten, die had zoals we hieronder zullen zien namelijk een nadrukkelijke invloed op de koersontwikkeling.

  • De koersontwikkeling in de cirkel spreekt boekdelen. Handelaren hadden kennelijk profijt van een expiratie die zo dicht mogelijk bij 465 lag en het waren die belangen die de index vandaag naar boven dreven. Direct na de afloop van AEX opties om 16u daalde de index scherp door handelaren die op dat moment de index los lieten. Vervolgens vond de index steun rond 463 en veerde weer op, maar ook dat kan nog veroorzaakt zijn door expiratie belangen. Aandelen opties lopen in tegenstelling tot AEX opties namelijk pas aan het eind van de handel af en handelaren met belangen hierin zullen zeker geprobeerd hebben ook deze expiraties voor hen zo gunstig mogelijk te laten verlopen. Als de index zo hoog mogelijk moest sluiten geldt dat in algemene zin ook voor de onderliggende aandelenkoersen, daarom ben ik gevoelsmatig niet geheel overtuigd van de positieve bedoelingen van de beurs.

  • We zullen maandag weten in hoeverre ik het met dit gevoel bij het rechte eind heb. Mijn attentie ligt daarvoor allereerst op twee grenzen, namelijk 464,1 en 463.

  • Waarom ik op 463 let spreekt voor zich, daar lag vandaag veel steun. Zouden we onder die steun geraken dan zou dat een negatieve ontwikkeling zijn en de kans vergroten dat we in de daggrafiek onder lijn s' blijven.

  • De waarde 464,1 betreft de bovenkant van de twee candles die vanmiddag rechts in de cirkel ontstonden, daar ligt korte termijn weerstand. Passeren we die weerstand dan maken we een goede kans om boven lijn s' uit te komen die maandag in de daggrafiek rond 464,4 ligt. 

  • Het getal 464,4 en de top van vandaag op 464,7 zijn bij een stijging maandag dus ook koersniveaus om in de overwegingen te betrekken. Komen we boven 464,7 dan kunnen wat mij betreft alle remmen los. Er staat een mooi patroon van hogere toppen en hogere bodems dat een meer dan uitstekende basis vormt om dit maandag te bewerkstelligen.

Resumerend:

We hebben vandaag door de stijging boven het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 een belangrijke stap gezet, deze stap zou de aanleiding kunnen vormen tot een lange termijn stijging naar het 61,8% niveau rond 517,8 in de maandgrafiek. Wel zullen we tot en met 28 februari moeten verifiëren dat we daadwerkelijk boven 460,5 blijven. Eén weerstand hebben we vandaag nog niet weten te nemen en dat is lijn s' in de daggrafiek. Dit is geen onbelangrijk gegeven. Zouden we deze lijn niet weten te passeren dan zou een daling kunnen volgen die ons nog voor het einde van de maand weer onder 460,5 zou kunnen brengen waardoor de doorbraak van het 50% niveau alsnog verloren zou kunnen gaan.  Voeg ik daaraan toe dat het er alles van weg heeft dat de stijging van vandaag alles met de optie expiratie en belangen van handelaren bij een stijging van doen had dan begrijpt u dat we er ondanks de stijging boven 460,5 nog niet geheel zijn. De remmen kunnen pas los als we achtereenvolgens boven 464,1, 464,4 en 464,7 komen waar respectievelijk weerstand van twee candles van vanmiddag, lijn s' in de daggrafiek en de top van vandaag liggen. Zouden we daarentegen onder 463 komen dan zou dat inhouden dat we waarschijnlijk onder lijn s' gaan blijven waardoor de grote doorbraak van vandaag toch nog in gevaar zou kunnen komen. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems in uur- en kwartiergrafiek schept in ieder geval technisch gesproken een uitstekende mogelijkheid om verder te stijgen en lijn s' volgende week te breken.

En dan nog dit....

Maandag aanstaande zullen alle Amerikaanse financiële markten vanwege President's Day gesloten zijn en zullen we de invloed van de Amerikaanse indices moeten ontberen. Amerikaanse beurzen sluiten de laatste dag voor een lang weekend met een nationale feestdag over het algemeen welgemoed, alsof men het weekend niet door een daling wil laten verpesten. Het is door de koersontwikkeling van de laatste dagen boeiend om te kijken hoe de koersen zich vandaag in dit opzicht ontwikkelen. De Dow Jones index heeft immers de belangrijke weerstand op 11.000 genomen, terwijl de S&P500 index juist tegen weerstand aankijkt die rond 1290 ligt. Vormt de doorbraak van de Dow Jones voor de S&P500 aanleiding om eveneens met haar weerstand af te rekenen of neemt de S&P500 de Dow Jones mee naar beneden als zij er niet in slaagt door 1290 te breken, dat is de vraag waarop ik vandaag het antwoord hoop te krijgen. Hoewel de Dow Jones als het vlaggenschip van de Amerikaanse indices wordt gezien is de S&P500 door zijn brede samenstelling als index representatiever en het is daarom van belang of deze index vandaag met de feestdag in zicht al dan niet de Dow in haar voetsporen volgt. -Ad Nooten-

 

Naar boven