ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De kopers geven gezien het feit dat we dichtbij het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 op 460,5 zijn gebleven de hoop op een doorbraak van dit niveau niet op. Vandaag konden zij de markt de beslissende zet echter nog niet geven, al ziet u aan de candle die iets boven 460,5 uit steekt dat het wel werd geprobeerd. Noch deze stijging, noch een daling hebben in een definitieve beweging geresulteerd, er is namelijk een doji gevormd waaruit blijkt dat opening en slot dicht bij elkaar lagen. Doordat we dicht bij de belangrijke weerstand liggen zou de index morgen bij een goede opening direct boven 460,5 kunnen springen, zoals ik gisteren ook al memoreerde is die tactiek de laatste maanden als er weerstanden genomen moesten worden vaker gehanteerd.

  • Zouden we verder stijgen dan kan alleen lijn s' de stijging nog blokkeren, deze lijn ligt morgen rond 462,4. Een stijging boven 460,5 zou als deze zoveel kracht heeft dat de weerstand met twee punten overschreden wordt echter ook tot een doorbraak van lijn s' kunnen leiden.

  • De Bollinger Bands zullen een vervolg van de stijging in ieder geval niet in de weg staan. Alle lijnen van deze indicator stijgen en de index bevindt zich in het bovenste deel, dat betekent dat we over een stijgende trend moeten spreken.

  • Hoewel we vandaag met een kleine stijging van 0,12% niet veel opgeschoten zijn is er op 458 wel een hogere bodem gemaakt die met drie candles stevig is getest. Als de index maar boven deze waarde blijft dan is de kans op een doorbraak naar boven groot. Uit de steun van vandaag blijkt vastberadenheid onder de kopers om de index door de weerstand heen te drukken.

  • Vandaag gebeurde in het laatste deel van de handel weer hetzelfde als gisteren, de index steeg en brak door het punt waarop eerder op de dag weerstand lag. De index staat op deze manier klaar om morgen met een geringe stijging, bij voorbeeld in de vorm van een gap, de weerstand uit te nemen.

  • Vanmorgen lukte deze tactiek overigens niet, tegenvallende macro-economische cijfers uit Duitsland en Europa zetten de index onder druk. U ziet dat de beurs deze cijfers naast zich neer heeft gelegd, dat komt mede door een goede start van de Amerikaanse beurzen.

  • Zouden we morgen toch gaan dalen dan kijk ik in eerste instantie wat er rond 458 gebeurt, een daling onder dat niveau zou na de koersontwikkeling van vandaag namelijk niet sterk zijn. Deze grens werd vandaag zoals u ziet namelijk met kracht door kopende partijen verdedigd. Kijkt u maar naar de lengte van de groene candle nadat we dit niveau voor de derde keer bereikten, daaruit blijkt een grote bereidheid tot investeren.

Resumerend:

Amsterdam heeft de hoop op een doorbraak van het 50% Fibonacci niveau rond 460,5 nog niet opgegeven, dat is de belangrijkste conclusie uit de koersontwikkeling van vandaag. Opnieuw staan we namelijk dicht bij deze grens klaar om er morgen bij opening direct overheen te kunnen springen. Vanmorgen mislukte een soortgelijke poging door de bekendmaking van tegenvallende cijfers, maar die kan men morgen onder invloed van een goed slot in de VS misschien naast zich neerleggen. De wil tot stijgen is zoals blijkt uit de met hand en tand verdedigde steun rond 458 erg groot, er komt een moment dat de verkopers dan zullen moeten capituleren. Doen zij dat om wat voor reden dan ook niet dan is de steun rond 458 het eerste niveau dat ik bij een eventuele daling in de gaten zal houden. Op dit moment lijkt de markt echter niet kapot te kunnen, de kopers zijn het sterkst en de kans op een doorbraak op grond daarvan behoorlijk groot.

En dan nog dit....

Gisteren liet ik u zien dat de Dow Jones rond 10950 zware weerstand ondervond. Omdat de index vandaag korte metten met deze barrière heeft gemaakt krijgt u opnieuw een daggrafiek van deze index.

  • De Dow is niet alleen boven 10950, maar ook boven de psychologisch belangrijke weerstand rond 11.000 gekomen. Dit is een feit dat met vette koppen op alle Amerikaanse financiële sites wordt genoemd en ik denk daarom dat men er alles aan zal doen om boven die waarde te blijven. Het is een belangrijke stap die de index vandaag zet, overigens nog niet de allesbeslissende stap. Daarvoor moet de Dow Jones namelijk boven de top van 11.048 komen die op 11 januari bereikt werd. -Ad Nooten-

Naar boven