ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een flinke stijging van de Amerikaanse beurzen zorgde bij ons vanmorgen voor een sprong van 1% naar boven en de beurs heeft die winst gedurende de dag nog wat uitgebouwd naar 1,34%. De candle van vandaag staat hierdoor los van zijn voorgangers, de ruimte die hierbij ontstaan is heet in de technische analyse een gap. In theorieboeken zult u betreffende gaps veelal de opmerking vinden dat ze meestal gesloten worden, waarmee wordt bedoeld dat een koers minimaal terug gaat naar de bovenkant van de laatste candle voorafgaand aan de sprong naar boven. Tegenwoordig gaat deze stelling alleen nog maar in aandelengrafieken op, in grafieken van indices blijven gaps sinds oktober vorig jaar namelijk veelal juist open. Dit wil niet zeggen dat we morgen niet alsnog naar de candle van gisteren zouden kunnen gaan om het alsnog te sluiten, maar slechts dat ik daar niet bij voorbaat van uit wil gaan.

  • De candle van vandaag staat op de stippellijn op 466,4 die eerder als steunniveau diende, een functie die de lijn lijkt te hebben hervat. De lijn is in verband met het gap erg nuttig. Komen we er namelijk onder dan neem ik aan dat een daling naar de bovenkant van de candle van gisteren rond 462,9 gaat volgen om het gap te sluiten, blijven we er in tegenstelling daarmee boven dan wordt lijn c rond 472,7 het volgende doel.

  • De Bollinger Bands laten ons zien dat de kopers vandaag een belangrijke slag geslagen hebben, zij wisten de index namelijk boven de middellijn te brengen die vandaag rond 468 lag en gedurende de dag lange tijd weerstand bood. Het gegeven dat deze lijn nu gebroken is kan tot een stijging naar de bovenste lijn leiden, dit overigens alleen onder voorwaarde dat de index morgen boven de stippellijn blijft. De bovenste lijn bevindt zich morgen rond 474, om daar te komen zouden we dus zowel boven de vorige toppen als boven lijn c in de vorige grafiek moeten komen, iets waar ik voorlopig gezien de weerstand die je van lijn c mag verwachten nog niet van uit ga.

  • De weerstand van de middellijn in de vorige grafiek viel vandaag samen met het 61,8% Fibonacci niveau en dat maakt de doorbraak die laat in de middag definitief werd extra speciaal. Het passeren van het 61,8% niveau maakt een vervolg naar het 100% niveau rond 473 het meest waarschijnlijk, alleen het 76,4% niveau zou theoretisch rond 469,9 nog wat weerstand kunnen bieden. Ook hier geldt weer de voorwaarde dat de index morgen natuurlijk boven 468 moet blijven daar de uitbraak anders een valse uitbraak zou worden en toch nog een daling zou kunnen volgen. Laten we daar echter niet van uit gaan, de doorbraak staat er immers en de kans dat we verder stijgen is vooropgesteld dat de Amerikaanse beurzen het Europese feestje niet met een tegenvallend slot bederven het grootst.

  • Morgenochtend let ik vanzelfsprekend op de magenta stippellijn op 468 waar we vandaag de hele dag boven probeerden te komen, hetgeen pas in het laatste deel van de handel lukte. Zouden we onder 468 komen dan draaien we de uitbraak terug, hetgeen geen goede zaak zou zijn. Een daling onder lijn w zou vervolgens de kans op een stijging nog verder verkleinen, maar pas een daling onder 466,4 zou echt negatief zijn daar dat een daling naar de candles van gisteren zou betekenen. 

  • Blijven we boven 468 dan ga ik uit voortbouwend op de doorbraak van vandaag uit van een voortzetting naar boven. 

Resumerend:

Er ontstond door de opening met een winst van 1% van vanmorgen een gap dat we niet meer gesloten hebben. De stippellijn op 466,4 heeft dit namelijk voorkomen, deze lijn bood net als hij voorheen al eens deed steun. Zou de index morgen toch onder 466,4 komen dan wordt het gap alsnog gesloten, iets waar ik vanwege het feit dat gaps in de index tegenwoordig meestal open blijven niet bij voorbaat rekening mee wil houden. De kans op een vervolg naar boven is door de doorbraak van de weerstand rond 468 namelijk veel groter. Het enige dat de graadmeter morgen om tot zo'n vervolg te komen moet doen is boven 468 blijven, waarna de koers naar lijn c rond 472,7 in de daggrafiek op zou kunnen lopen en er alleen rond 469,9 nog wat weerstand van het 76,4% niveau in de uurgrafiek zou kunnen liggen. Weet de index morgen evenwel toch niet boven 468 te blijven dan wordt de doorbraak van vandaag terug gedraaid waardoor er toch nog een daling kan volgen. Daarvan kan echter pas met enige zekerheid sprake zijn als de index onder 466,4 komt.

En dan nog dit...

De olieprijs is door de weerstand rond $70 gebroken, waarmee de prijs van een vat olie naar boven uit de grote driehoek gebroken is die ik u op 3 april op deze plaats toonde. Helaas kan ik u de nieuwe weekgrafiek op dit moment niet laten zien, want de koersgegevens van de site waar ik deze vandaan haal kloppen niet. U houdt deze van me te goed, maar kan wel concluderen dat de prijs van een vat olie de stijgende trend voortzet. Ik ben bang dat de hoge olieprijs ons vroeg of laat stevig zal raken. Het is namelijk maar de vraag of producenten de gestegen prijzen in hun producten door zullen kunnen berekenen en daar waar zij dat kunnen doen zal dat een prijsopdrijvend effect hebben. Dit geeft inflatie hetgeen de centrale banken kan dwingen de rente weer te verhogen, hetgeen ons nog prille economische herstel vervolgens zou kunnen schaden. Dit nog theoretische vooruitzicht stemt mij niet blij. De aandelenmarkten delen mijn zorg in ieder geval echter niet, dat is na vandaag wel helder. De markt heeft altijd gelijk, laat ik me daar dan maar mee troosten, misschien zie ik het gewoon te donker in. -Ad Nooten-

Naar boven