ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We zien vandaag een radicale omslag in de grafiek. De index die gisteren nog boven lijn c bleef en zo de stijgende trend intact hield is met één candle zowel door lijn c als door de steun rond 466,4 gezakt. Ik interpreteer dit als de start van een correctie en zal in deze analyse proberen hier een aantal richtpunten voor vast te stellen. In deze daggrafiek doe ik dat aan de hand van Fibonacci lijnen over de gehele stijging 383,31 - 473,13 die we de laatste maanden hebben gezien. Vanuit deze lijnen geredeneerd vormt het 23,6% niveau rond 451,9 het eerste koersdoel. Verderop zal ik u door Fibonacci lijnen over het laatste deel van deze stijging te trekken nog een andere invalshoek tonen.

  • De eerste reële steun die we in deze grafiek daarnaast tegen komen is het 50daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA50, de stijgende magenta stippellijn. Het is niet precies aan te geven, maar die steun zal rond 460,8 liggen. We vonden in januari en maart ook al steun rond dit gemiddelde, we moeten dus rekening houden met deze lijn.

  • De Bollinger Bands versmalden al dagen, er zat een flinke beweging in de pen. De banden zijn nog steeds smal, dus er kan nog meer volgen. De onderkant van de banden vormt rond 463,5 steun, maar deze zou bij een voortzetting naar beneden vlot naar beneden geduwd kunnen worden. Aangezien we vrijwel op de onderste band staan en een index daar over het algemeen slechts een paar punten onder komt lijkt een daling naar ongeveer 460 à 461 voor morgen het maximaal haalbare. Preciezer is dit niet vast te stellen. Zouden we morgen direct opveren dan komt het anders te liggen, de middellijn vormt dan rond 468,4 weerstand.

  • Afgelopen vrijdag vertelde ik u in de uurgrafiek een zekere angst in de markt te lezen (zie historie) en ik vertelde u op grond daarvan te twijfelen aan een verdere stijging. De reden hierachter was dat er de laatste tijd een aantal dalingen zijn geweest die erg snel verliepen, hetgeen erop duidt dat een deel van de beleggers bij het minste of geringste onraad verkoopt. We zagen daar vandaag een nieuw voorbeeld van, een daling als die van de voorlaatste candle wijst erop dat beleggers niet verkochten, maar bijna op de vlucht sloegen. De dalingen verlopen veel heftiger dan de stijgingen en dat geeft me geen goed gevoel bij de markt.

  • Ik beloofde u nog terug te komen op andere Fibonacci lijnen dan die ik in de daggrafiek trok. De magenta stippellijnen die u in deze grafiek ziet zijn Fibonacci niveaus van de stijging 449,15 - 473,13. We zijn bij het 38,2% aangekomen en dat is een potentieel steunniveau. Zou de index morgen verder dalen dan wordt het 50% niveau rond 461,1 automatisch het volgende doel. Dit past nog net bij de getallen die aan de hand van de Bollinger Bands noemde en tevens bij de EMA50 uit de daggrafiek dat rond 460,8 ligt, ergens rond 461 zouden we dan steun kunnen ondervinden.

  • Zouden we opveren, bijvoorbeeld als de Amerikaanse beurzen toch nog zouden weten te herstellen, dan vormt de blauwe stippellijn rond 466,4 de eerste weerstand.

  • Bij een eventuele stijging zou ik in deze kwartiergrafiek ook direct nieuwe Fibonacci lijnen plaatsen, maar omdat we in deze grafiek nog geen overtuigende bodemvorming hebben gezien wil ik dat op dit moment niet doen. Het zou de indruk wekken dat ik denk dat we morgen verder naar boven gaan en dat gevoel wil ik u beslist niet geven.

Resumerend:

De neerwaartse bewegingen worden zoals u ziet steeds feller, die van vandaag spant voorlopig de kroon. Het toont dat de markt niet zonder meer overtuigd is van de mogelijkheden om verder te stijgen zoals de markt ons getuige de steun van lijn c gisteren nog wilde doen geloven. Die lijn c is vandaag uiteindelijk gesneuveld en we hebben tevens afscheid genomen van de zijwaartse beweging tussen 466,4 en 473. Ik ga er van uit dat deze daling de start van een correctieve beweging is waarvoor in de daggrafiek het 23,6% niveau rond 451,9 het eerst in aanmerking komt. Om echter niet te hard van stapel te lopen heb ik in de uurgrafiek andere lijnen getrokken waaruit blijkt dat we ons rond 464 bij het 38,2% niveau van het laatste deel van de stijging bevinden, een potentieel steunniveau. Ik laat de bewegingen zoals gewoonlijk stap voor stap op me af komen en pas daarop steeds mijn richtpunten aan, daarom ga ik morgen allereerst kijken of we verder dalen. Ik verwacht dat wel, maar je weet nooit hoe kopers morgen weer terug slaan en wil dus zo flexibel mogelijk blijven. Dalen we inderdaad verder dan verwacht ik rond 461 gecombineerde steun van het 50% niveau in de uurgrafiek en het 50daags gemiddelde in de daggrafiek. We zouden dan al zover van de onderste lijn van de Bollinger Bands weggelopen zijn dat het op korte termijn niet veel verder meer naar beneden zou kunnen. Stijgen we morgen toch dan zal ik dit herstel direct met Fibonacci lijnen over de laatste daling gaan volgen, uit de uurgrafiek blijkt in ieder geval dat 466,4 dan de eerste weerstand is die als richtpunt kan gaan dienen.

En dan nog dit...

Om u te laten zien dat er ook in de VS nog een zeker gevaar schuilt presenteer ik u vandaag de maandgrafiek van de Nasdaq. De laatste candle is nog niet af daar de maand april nog niet ten einde is, maar de grafiek is desondanks toch het bespreken waard.

  • Wat u ziet is dat de index al geruime tijd boven het 23,6% Fibonacci niveau staat en dus de indruk wekt naar het 38,2% niveau te kunnen gaan. Dit ontslaat ons natuurlijk niet van de verplichting naar andere informatie te zoeken. Trek ik langs de bovenste candles de lijn a' dan krijg ik zo'n extra stukje informatie. De lijn, waar je alleen aan het startpunt kunt twijfelen omdat ik daar het lichaam van een candle gebruikt heb en niet de top, vormt samen met lijn a een wigvormig patroon. Een dergelijke grote wig kan natuurlijk in een stijgend kanaal veranderen, dat is dit en vorig jaar een vaker voorkomend verschijnsel geworden. Een wig duidt er echter ook op dat beleggers steeds kortere ritten naar boven maken en dat wijst op een toenemende terughoudendheid. We doen er de komende maanden daarom goed aan beide lijnen in de gaten te houden. Om naar het 38,2% te kunnen gaan moet de Nasdaq op zijn minst boven lijn a blijven die deze maand rond 2200 ligt en vervolgens door lijn a' heen breken die in april op 2375 ligt. -Ad Nooten-

Naar boven