ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

IMCD

Update vrijdag 3 apr 2020: Opletten bij punten waar top kan volgen
 
 • In de weekgrafiek van IMCD is vorige maand een bodem tot stand gekomen ter hoogte van de bodem uit december 2018. Er was een overshoot, maar er ontstond desondanks een bodem. Nu de herstelbeweging de koers van het aandeel vorige week heeft teruggebracht bij het 38,2% Fibonacci niveau rond 64,40 wordt het tijd om te letten op eventuele topvorming. Hier kan namelijk een top worden ontwikkeld. Andere punten waar dat kan gebeuren zijn 68,35 (50%) of 72,30 (61,8%). In deze tijd met beweeglijke markten zijn overshoots overigens een normale zaak, wat de beoordeling van het verloop lastiger maakt. Het zijn de grote lijnen waar we nu op moeten letten.  -Ad Nooten-

Overgenomen uit mijn dagelijkse rubriek:
Vrijdag 3 apr 2020: Wat is me opgevallen?

 

Update donderdag 15 aug 2019: Dalende rechthoekige driehoek afgerond
 
 • Het aandeel IMCD brak afgelopen dinsdag naar beneden uit een dalende rechthoekige driehoek. Klap ik dit patroon om naar beneden dan kom ik met mijn koersdoel iets onder de stippellijn op 69,35 uit. Dat is een potentieel steunniveau, laat ik dat daarom als doel nemen.
 • We zullen moeten controleren dat de stippellijn op 72,20 doorbroken wordt, dat moet de eerste vervolgstap zijn.
 • Uiteraard moeten we nagaan of het aandeel onder 75,40 blijft, waarbij u wel een kleine marge aan kunt houden. Een duidelijke terugkeer boven het niveau zou het toppatroon namelijk ongeldig maken. -Ad Nooten-

Overgenomen uit mijn dagelijkse rubriek:
Donderdag 15 aug 2019: Wat is me opgevallen?

 

Update vrijdag 26 apr 2019: Begin deze maand dalende wig afgerond
 
 • In de weekgrafiek van het fonds links is begin deze maand een dalende wig afgerond met een uitbraak naar boven. Op grond hiervan is een koersdoel van ongeveer 79,50 te bepalen.
 • Kijk ik echter naar de daggrafiek dan zie ik geen kracht. De candle van de zeventiende van deze maand, aangewezen met de pijl, toont zwakte. Na die candle zat er ook niet veel leven meer in het aandeel en dat geeft te denken. Mocht dit uitmonden in een daling en een gang onder de stippellijn op 66,35 door een voorgaande bodem dan is het zaak het koersdoel onmiddellijk los te laten, want dat zou inhouden dat het aandeel in een correctie zit. Zolang het fonds boven die stippellijn koerst wil ik het nog het voordeel van de twijfel gunnen. Er moet dan echter wel snel wat meer kooplust komen, in plaats van het verloop van dit moment. -Ad Nooten-

 

Update donderdag 1 nov 2018: Steun gevonden rond voorgaande toppen
 
 • Het is lang geleden dat ik over IMCD schreef, het ontbrak me aan tijd. Kijk ik naar de huidige situatie in de weekgrafiek links dan zie ik dat het aandeel na een daling deze week steun heeft gevonden ter hoogte van voorgaande toppen rond 55,60. De stijgende trend bleef hierdoor intact.
 • In de daggrafiek rechts heb ik Fibonacci lijnen over de daling 68,40 - 55,20 geplaatst. Grenzen in de buurt waarvan in potentie een top kan ontstaan zijn 60,25 (38,2%), 61,80 (50%) en 63,35 (61,8%). Topvorming bij een van deze niveaus zou inhouden dat de nieuwe bodem op 57,20 eventueel onder druk zou komen te staan. Voor behoud van de trend dienen deze drie grenzen te worden doorbroken, opdat het aandeel naar 68,40 of hoger kan gaan. -Ad Nooten-

 

Update vrijdag 9 mrt 2018: Technische beeld van dit moment is gemengd
 
 • Het verloop van IMCD was de afgelopen tijd wisselvallig. Een uitbraak naar boven uit het gebied 51,55 - 55,55 werd nog dezelfde dag teruggedraaid. Vervolgens keerde het fonds na een uitbraak naar beneden opnieuw terug in het gebied, dat kostte wat meer tijd. Negatief is dat daarna een lagere top ontstond, aangeven met de rode stip. Positief was de hogere bodem, die boven de groene stip. Het uiteindelijke beeld is gemengd. 
 • Voor een positief vervolg moeten de top op 53,75 en de stippellijn rond 55,55 permanent, dus zonder terugkeer eronder, worden doorbroken.
 • Een negatief vervolg ontstaat indien achtereenvolgens de bodem op 50,40 en die rond 49,25 naar beneden doorbroken worden.
 • Welke ontwikkeling het wordt moet de aandelenmarkt uitmaken, daar is op grond van de stand van zaken van nu geen uitspraak over te doen.  -Ad Nooten-

PS Klik op de grafiek voor een grotere versie.

   

 

Update donderdag 25 jan 2018: Na stijging nu in grote zijwaartse beweging
 
 • Dit aandelenfonds is na mijn vorige update verder gestegen, waarbij ook de top rond 53 is doorbroken. Het fonds kende dus een paar goede maanden. Sinds begin november is het verloop minder sterk, de ontwikkeling is ondanks bewegingen omhoog en omlaag namelijk per saldo zijwaarts gericht. 
 • Dat wil echter niet zeggen dat het beeld niet zou kunnen verbeteren. De stippellijnen rond 51,55 en 55,55 vormen samen namelijk een rechthoek. Breekt IMCD naar boven uit dit patroon dan behelst dat een voortzetting naar boven. Een rechthoek is een voortzettingspatroon, de kans op een vervolg omhoog is dus groot. 
 • Zou het fonds het patroon nochtans aan de onderzijde verlaten dan komt dit aandeel in een correctieve beweging. Zolang er geen uitbraak aan de bovenzijde staat mogen we dit negatieve scenario niet uitsluiten. -Ad Nooten-

 

Update maandag 28 aug 2017: Eerst vlag afgerond, vervolgens dubbele top
 
 • In de daggrafiek van IMCD is sinds ik de vorige keer over het aandeel schreef een vlag gevormd. Die vlag werd afgelopen vrijdag afgerond met een uitbraak naar boven. De markt stuurde hiermee aan op een voortzetting naar boven.
 • Dezelfde dag echter stopte de opmars bij de top rond 52,05 en daar ontstond een dubbele top. De voortzetting naar boven werd dus meteen onzeker. 
 • Volgt een daling onder de bodem rond 49,05 dan geeft dit een M-vormige top met de stippellijn rond 46,30 als koersdoel. 
 • Willen kopers de optie op een voortzetting naar boven open houden dan dienen zij voor een bodem boven 49,05 met daaropvolgend een stijging te zorgen. Op een doorbraak door de stippellijn rond 52,05 zou een vervolg naar 53 of wellicht hoger volgen. -Ad Nooten-

 

Update maandag 7 aug 2017: Stijging 6,6% na nieuws overname distributeur
 
 • Op 12 mei jongstleden schreef ik naar aanleiding van versnellingen in het koersverloop van IMCD rekening te houden met topvorming. Kort daarna brak het aandeel naar beneden door lijn d, waarmee een correctie startte. 
 • Aan die correctie kwam afgelopen vrijdag een einde. Het aandeel steeg met 6,6% na het nieuws dat het bedrijf de distributeur LV Lomas overneemt. Dit wordt gezien als een goede overname. 
 • Er staat door de lange groene candle die ontstond rond 46,30 een afgetekende bodem, dat ziet u goed in de daggrafiek. Dit kan de basis zijn voor een vervolg omhoog, een vervolg waarvoor de top op 53 met een slotstand dient te worden doorbroken. Ik kan echter niet zeggen of dit gaat gebeuren. De versnelling van lijn b via lijn c naar lijn d in de weekgrafiek liet zien dat er veel lucht kwam in het fonds. Ik kan niet zeggen of beleggers in de vrijdag aangekondigde overname een reden zien voor nog hogere koersen, dat zal het koersverloop ons moeten leren. Zolang 53 niet met een slotstand doorbroken is blijft het wat mij betreft een vraagteken wat er gaat gebeuren met de koersontwikkeling van dit aandeel. -Ad Nooten-  PS Klikt u op een grafiek voor een grotere versie daarvan.

 

Eerder van dit aandeel verschenen analyses:

120517: Versnellingen in het verloop, eerdaags een top

161116: Dalend sinds vorming hoofd en schouders patroon

240816: Test van het in juli doorbroken weerstandsniveau

180716: Pogingen om voortzetting omhoog te realiseren

140415: Oplopend in een groot stijgend trendkanaal

 

Nieuwsoverzicht IMCD

Naar boven