ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

Boskalis

Update dinsdag 21 aug 2018: Aandeel waar je beter van af kunt blijven
 
 • Boskalis is een aandeel waar je momenteel maar beter van af kunt blijven. In maart werd een hoofd en schouders patroon afgerond, waarbij tevens het 61,8% Fibonacci niveau in de grafiek werd doorbroken. Deze maand is de neklijn rond € 27,15 getest en het aandeel is vanaf dat niveau vervolgens naar beneden gedraaid. Het toppatroon bleef intact en een vervolg omlaag is daarom de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Een gang naar € 13,25 zit er zolang € 27,15 niet alsnog doorbroken wordt wel in. -Ad Nooten-

PS Klikt u op de grafiek voor een grotere weergave ervan. Op een tablet kunt u de grafiek ook op de gebruikelijke manier met twee vingers vergroten.

 

Update maandag 28 mei 2018: Toppatroon en een wig, beeld niet florissant
 
 • In dit aandeel hebben zich de laatste tijd twee negatieve ontwikkelingen voorgedaan, namelijk de doorbraak door de stippellijn rond € 27,15 en de afronding van de stijgende wig g-g' in de daggrafiek links. De daling onder € 27,15 betekende zoals u in de kwartaalgrafiek rechts kunt zien de afronding van het grote hoofd en schouders patroon waar ik vorige keer over schreef, het tweede de keuze voor een voortzetting naar beneden. De wig zorgt voor een koersdoel van ongeveer € 17,20, op grond van het hoofd en schouders patroon is zelfs een koersdoel van € 5,75 te berekenen. Het ziet er niet florissant uit. Voor een verbetering van het beeld is achtereenvolgens een stijging boven de top rond € 25,20 van de wig en de neklijn € 27,15 nodig.
 • U ziet rond € 20,65 een belangrijk potentieel steunniveau. Het is een grens waar in 2009 een bodem ontstond en waar nu dus opnieuw een bodem tot ontwikkeling zou kunnen komen. Zou die grens geen bodemvorming geven, maar doorbroken worden, dan ligt een daling naar het volgende potentiλle steunniveau € 13,25 voor de hand. De grens € 20,65 is dus het niveau waar ik allereerst mijn aandacht op richt, in verband met het geschetste mogelijke vervolg naar € 13,25 ben ik benieuwd of het al dan niet doorbroken wordt. -Ad Nooten-

 

Update vrijdag 9 mrt 2018: Het beeld ziet er op dit moment slecht uit
 
 • Boskalis brak vorige maand naar beneden uit de stijgende wig f-f ' en is na een opleving vervolgens opnieuw gedaald en gisteren door de bodem uit september 2017 gebroken. Het hoeft geen betoog dat dit een negatieve ontwikkeling is, die u overigens kunt zien in de linkse grafiek, de daggrafiek. In die grafiek ziet u tevens dat gisteren een gap is gevormd, dat was een reactie op kwartaalcijfers. Gaps worden meestal gesloten, reden om een eventuele terugkeer naar € 29,70 in het achterhoofd te houden.
 • De daling van 2,5% die rond 11.30 uur op de borden staat voorspelt echter niet veel goeds. Dit kan in de maandgrafiek rechts namelijk resulteren in een daling onder het het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 2009-2015 rond € 27. Blijft het aandeel daar vervolgens onder dan ligt een terugkeer naar € 13,25 voor de hand, steun kan er dan zijn rond € 20,70. 
 • Dat is echter nog niet alles, blijft het fonds onder € 27 dan zou dat ook de afronding van een enorm hoofd en schouders patroon inhouden, waarvan ik de potentiλle schouders en hoofd met blauwe stippen heb aangeven. De slotstand van deze maand is bepalend voor de afronding ervan. Ligt die op 30 maart aanstaande onder € 27 dan is het af. 
 • De conclusie is duidelijk, het ziet er op dit moment niet goed uit voor dit aandelenfonds. Alleen een snelle en overtuigende terugkeer naar niveaus duidelijk boven € 27 en het gisteren doorbroken niveau € 27,10 kan nog redding vormen. -Ad Nooten-

 

Update dinsdag 30 jan 2018: Door 61,8% niveau, maar stijgende wig
 
 • Afgelopen vrijdag heeft zich in de daggrafiek links een doorbraak voorgedaan door de grens € 32,30. In de weekgrafiek rechts ziet u dat het om het 61,8% Fibonacci niveau van de daling uit 2017 gaat. Dit betekent in principe een voortzetting omhoog naar € 35,50.
 • Er is echter nieuwe informatie die we mee moeten nemen, ik doel op de stijgende wig f-f ' die in ontwikkeling is. Het is een patroon waarbij je over het algemeen een uitbraak naar beneden ziet. Voordat ik van een vervolg naar € 35,50 uit kan gaan moet ik dus eerst een uitbraak naar boven hebben gezien, een stijging door lijn f '. Zolang er geen uitbraak naar boven is zie ik mezelf genoodzaakt om ondanks de stap boven € 32,30 uit te gaan van een toekomstige daling naar lijn f en een uitbraak aan de onderzijde van de wig. -Ad Nooten-

 

Update donderdag 12 okt 2017: Na vorming bodem sterke stijging gehad
 
 • Het aandeel Boskalis is vanaf een bodem net boven € 27 sterk gestegen en onlangs zelfs boven de top uit augustus rond € 30,55 geweest. Daar is de beurskoers van het fonds blijven hangen en kan na de vorming van twee inverted hammers eventueel een top ontstaan.
 • In de weekgrafiek rechts heb ik Fibonacci lijnen geplaatst teneinde vast te stellen waar in theorie weerstand gevonden kan worden zou het aandeel verder stijgen, dus waar wellicht dan een top kan ontstaan. Die grenzen zijn het 50% niveau rond € 31,30 en het 61,8% niveau rond € 32,30. Dit zijn de niveaus waar de huidige opleving eventueel kan eindigen en omslaan in een nieuwe daling. Een eventuele doorbraak door € 32,30 zou daarentegen een terugkeer naar € 35,50 tot het meest waarschijnlijke scenario maken. Het is geheel in handen van beleggers aan de Amsterdamse markt of de genoemde grenzen een rol gaan spelen of niet, wij zien het vervolgens terug in de grafiek en weten waar we aan toe zijn met het fonds. -Ad Nooten-

 

Update dinsdag 22 aug 2017: Gister naar beneden door julibodem gebroken
 
 • Boskalis is gisteren door de bodem van vorige maand rond € 27,90 gebroken, dat ziet u in de daggrafiek links. Het is uiteraard een zwakke ontwikkeling. Een terugkeer met een slotstand boven het hoogste punt van de candle van gisteren rond € 28,40 zou een lichte verbetering zijn, wordt die niet gerealiseerd dan ziet het er niet goed uit voor het fonds.
 • Belangijker dan de stippellijn rond € 27,90 is echter het 61,8% Fibonacci niveau rond € 27 in de rechtse grafiek, de maandgrafiek van  het aandeel. Wordt dat niveau naar beneden doorbroken dan ligt theoretisch namelijk de weg naar de bodem uit 2009 open. Indien daarentegen een bodem bij of boven € 27 wordt gerealiseerd kan dit slechte scenario nog worden afgewend, alle reden om het koersverloop ten opzichte van deze grens kritisch te volgen. -Ad Nooten-

 

Update maandag 14 aug 2017: Daling maakte het bodempatroon ongeldig
 
 • Begin deze maand vertelde ik u over het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat was gevormd in de daggrafiek van Boskalis. Ik had wat twijfels bij het patroon, er sprak geen enthousiasme uit het koersverloop. Mijn twijfels bleken terecht, het aandeel is teruggekeerd onder de neklijn van het patroon en de grens € 29,90 die ik als criterium hanteerde voor de geldigheid van het bodempatroon. Het is niet geldig meer.
 • Om met het meest negatieve scenario te beginnen, een daling onder de bodem rond € 27,80 zou nu een voortzetting omlaag inhouden.
 • Een positieve ontwikkeling is echter nog steeds mogelijk. Daarvoor zal de markt een hogere bodem boven € 27,80 moeten verzorgen met een nieuwe beweging omhoog. Wat ons de komende tijd dus allereerst te doen staat is te kijken of beleggers in dit aandeel dat eventueel voor elkaar weten te brengen. -Ad Nooten-

 

Update woensdag 2 aug 2017: Afgerond bodempatroon, maar wel twijfels
 
 • In de daggrafiek van Boskalis ziet u een afgerond omgekeerd hoofd en schouders patroon. De stippellijn op € 30,10 is de neklijn van het patroon en het koersdoel vinden we rond € 32,40. Rond € 32,60 ligt het 61,8% niveau, dat bereikt zou worden als we op dit patroon mogen afgaan. De tussenliggende niveaus € 30,75 en € 31,65 zouden doorbroken worden.
 • Ik heb er wat twijfels bij. Die zijn veroorzaakt door de kleine candles die de afgelopen dagen zijn gevormd, candles waaruit geen enthousiasme spreekt. Laten we het verloop kritisch volgen.
 • Het bodempatroon is intact zolang de koers boven de neklijn staat. Ik kies in verband met overshoots die kunnen voorkomen voor wat ruimte en gebruik de bodem van vorige week vrijdag op € 29,90 als criterium. Een terugkeer onder dit niveau zou het patroon ontdoen van geldigheid en het beeld veranderen. 
 • Zolang het fonds boven het niveau koerst blijft het ondanks de twijfels verstandig om uit te gaan van een vervolg naar boven. Een afgerond patroon is tenslotte een afgerond patroon nietwaar. -Ad Nooten-

 

Update woensdag 19 juli 2017: Een dubbele bodem ontwikkeld rond € 27,90
 
 • De koers van Boskalis keerde deze maand terug bij de stippellijn rond € 27,90 door de bodem van november 2016. Hier ontstond een dubbele bodem. Om een bodempatroon van deze dubbele bodem te maken is een stijging boven de top rond € 35,50 noodzakelijk. Er is werk aan de winkel voor kopers van deze stukken.
 • Het spreekt voor zich dat een daling onder de bodem van begin deze maand € 27,80 een negatieve ontwikkeling zou zijn. Het zou een voortzetting naar beneden betreffen.
 • Op dit moment stijgt het fonds en moeten we dus kijken waar weerstand gevonden kan worden. Daarvoor heb ik de grafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de daling vanaf februari van dit jaar. Er ligt potentiλle weerstand rond € 30,75, € 31,65 en € 32,60. Deze grenzen moeten op zijn minst doorbroken worden wil het fonds naar de top rond € 35,50 kunnen gaan. 
 • De vorming van een lagere top onder € 35,50 zou een zwakke ontwikkeling zijn en de kans op een daling onder € 27,80 groot maken. -Ad Nooten-

 

Eerder van dit aandeel verschenen analyses:

230217: Koude douche nadat vertrouwen juist terug was

181016: Fases van herstel en verzwakking na uitbraak wig

170816: Herstel dat wellicht geen lang leven beschoren is

260716: Markt tracht daling af te remmen en te keren

250216: Na daling nu bij een potentieel steunniveau

280915: Wellicht is in dit fonds het haalbare bereikt

041114: Plaats volgende top belangrijk voor vervolg

280714: Topvorming dreigt na terugvallen koers

240414: Aan onderkant van een weerstandsgebied

151113: Vorige maand uit grote driehoek gebroken

240413: Nog steeds niet uit grote driehoek gebroken

301112: Stijging in richting van bovenkant driehoek

270812: Sprake van grote driehoek in maandgrafiek

040412: Potentieel omkeerpatroon in stijgende trend

271011: Driehoek na vorming van bodempatroon

160511: Uitbraak uit grote wig is start correctie

110111: Potentieel toppatroon in de weekgrafiek

250810: Daling uit trendkanaal betekent correctie

090410: Door 50% Fibonacci niveau maandgrafiek

171209: Mogelijke top door daling onder trendlijn

210809: Prognose vooralsnog verkeerd gebleken

190609: Daling naar oude trendlijn nu aannemelijk

090609: Toppatroon wijst op hervatting daling

300409: Dalende wig en weerstand rond €19,40

291208: Fonds nadert cruciale bodem uit 2006

260808: Waarschijnlijk nog terug om gap te sluiten

290408: Boven 61,8%, maar toch nog weerstand

190208: Stijgende trend, Fibonacci weerstand

161107: Toppatroon vormt start van correctie

021007: Het is maar net wat de gek ervoor geeft

 

Nieuwsoverzicht Boskalis

 

Naar boven