ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

KPN maandgrafiek  KPN weekgrafiek  KPN daggrafiek 

(schuif met uw muis over deze links om van grafiek te veranderen)

  • Het aandeel KPN is de afgelopen weken flink gestegen. De beweging startte op 13 oktober met de bekendmaking van het Europese reddingsplan voor de financiële sector en werd versterkt door cijfers in combinatie met een inkoopprogramma eigen aandelen ter waarde van 1 miljard euro dat op 22 oktober aangekondigd werd. Dat laatste wordt gezien als kracht en als bewijs dat KPN zich aan de teruggang in de economie die geleidelijk in alle sectoren zichtbaar wordt weet te onttrekken. Dit is maar schijn. KPN heeft ongeveer 12 miljard aan schulden uitstaan. Recent heeft het bedrijf volgens uitspraken van financieel directeur Marcel Smits extra schuld uitgegeven, waardoor KPN voor het eerst in jaren geld in kas heeft. Dit jaar moet echter 1 miljard aan schulden worden afgelost, volgend jaar 700 miljoen. Daar komt dan de aandeleninkoop bovenop, inkoop die dus wordt betaald met geleend geld. Het is de laatste jaren de gangbare praktijk dat bedrijven hun eigen beurskoers ondersteunen, dat hiervoor echter de schuldenpositie vergroot wordt plaatst de zaak wel in een ander perspectief.
  • Vorige keer schreef ik over de vorming van een groot hoofd en schouders patroon, op grond waarvan ik een koersdoel van €7,80 bepaalde. Dat doel is met een laagste koers van €8,01 niet bereikt. Het hoofd en schouders patroon is door de stijging boven de neklijn rond €10,60 feitelijk ongeldig geworden en ik moet verder kijken.
  • Ik doe dat aan de hand van lijn s die ik langs de toppen van het patroon getekend heb. Zolang KPN onder deze lijn koerst blijf ik van een daling uitgaan. Aannemelijk doel is daarbij nog steeds het 50% Fibonacci niveau rond €7,80, dat is namelijk het eerstvolgende steunniveau onder de bodem die eerder deze maand ontstond. Ik houd die waarde als koersdoel aan.
  • Daarbij ga ik de komende maanden wel een aantal controles uitvoeren, dat doe ik aan de hand van de daggrafiek. Door de vorming van een dark cloud cover lijkt er daar een top te zijn gezet. De koers mag niet meer boven deze candle komen waarvan de bovenkant rond €11,40 ligt. De top moet resulteren in een daling onder lijn t, wat ik uiteraard zal verifiëren. Vervolgens leg ik mijn aandacht bij de drie Fibonacci niveaus over de stijging €8,01 - €11,39. Die vindt u rond €10,10, €9,70 en €9,30. Wil mijn aanname dat KPN alsnog naar €7,80 gaat uitkomen dan zal het fonds door al deze niveaus moeten gaan zakken. 
  • U ziet dat er nogal wat onzekerheid verbonden is aan de veronderstelde daling naar €7,80. Het is goed u daar als u op een daling speculeert bewust van de zijn en met een goede stoploss te werken. Die kunt u in eerste instantie een stukje boven €10,40 leggen. Niet precies erop, maar iets erboven, zodat u niet het slachtoffer wordt van een eventuele tijdelijke beweging waarmee handelaren profiteren van uw order. Ik ga u geen exacte waarde geven, om niet het risico te kopen dat er meerdere stoploss orders op één niveau zouden komen te liggen. Het hangt bovendien van uw risicobereidheid af hoe ver u erboven gaat zitten. Naarmate KPN daalt, als de daling inderdaad volgt, kunt u uw stoploss geleidelijk mee naar beneden nemen door deze steeds iets boven het volgende doorbroken niveau te leggen. Zo verifieert u niet alleen de veronderstelde beweging stap voor stap, maar beschermt u tevens uw winst. -Ad Nooten-

Naar boven