ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index boekte vandaag winst, maar vormde daarbij wel een doji die enige twijfel bij deze winst uitdrukt. Opening en slot lagen namelijk dicht bij elkaar, wat te zien is aan het lichaam dat niet meer dan een streepje is. De beurs wist niet in positieve zin voort te bouwen op de terreinwinst die zij gedurende de dag geboekt had, maar liet zich evenmin in negatieve zin beïnvloeden door een daling. De beurs werd al met al zoals uit dit koersverloop blijkt geplaagd door enige onzekerheid. Een doji kan zowel een pauzedag in een trend betreffen als een omkeerdag, we zullen morgen weten welk van de twee het wordt.

  • Stijgt de beursgraadmeter boven het hoogste punt van de doji dat rond 539,7 ligt dan gaan we door naar de top van 4 mei jongstleden bij 540,8.

  • Komen we onder het laagste punt van de doji rond 535,7 dan volgt een correctie, zonder dat op grond van deze grafiek overigens te voorspellen is hoever die ons zal voeren.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft is de speelruimte zolang de lijnen horizontaal blijven lopen vrij beperkt. De bovenste lijn vormt weerstand, de middellijn steun. 

  • Wat ten opzichte van vorige week is blijven staan is dat er een aanzienlijke kans op een grote beweging is, waarbij ik me baseer op het gegeven dat de banden dicht bij elkaar liggen. Er komt dan op een zeker moment een grote verandering, zonder dat aan deze indicator vooraf te zien is in welke richting die verandering ons brengt. Het kan zowel om een grote stijging als om een flinke schuiver gaan. Het startpunt van een grote stijging is wat mij betreft een eventuele doorbraak door 540,8, een eventuele schuiver begint in ieder geval met een daling onder de middellijn.

  • Aan de candles van vandaag is te zien dat er net onder 540 veel weerstand ligt. Tot twee maal toe ontstond daar namelijk een rode candle op het moment dat het op grond van een stijging boven de stippellijn op 539,2 van een voortzetting naar boven leek te komen. Die voortzetting naar boven is hoewel de beurs vandaag een stevige poging daartoe deed niet geheel te garanderen.

  • De Amerikaanse beurzen staan echter terwijl ik dit rond 18.30u schrijf op winst en lijken het in hun schier oneindige opmars vandaag opnieuw tot records te gaan brengen. Onze beurs speelde daar vanmiddag rond 16.45u ook al op in toen een minieme stijging in de VS bij ons al voldoende gretigheid bloot legde om binnen een kwartier voor 1,5 punt koerswinst te zorgen. De Amerikanen wisten vervolgens niet door te zetten waardoor de AEX toch nog wat daalde, maar het onderliggende sentiment is duidelijk. Beleggers anticiperen bij de minste of geringste winst in de VS al flink op een voortzetting naar boven. 

  • Dit is trouwens wel een ideale voedingsbodem voor een plotse correctie die iedereen overvalt, het is goed dat met het oog op de versmalling van de Bollinger Bands waar ik over sprak in gedachten te houden.

  • Morgen is zoals ik u vertelde de laagste koers van vandaag belangrijk, de waarde 535,7. Ik let in dat kader morgen op de stippellijn daar net onder op 535,6, komen we daaronder dan gaan we eerst naar 533,7 of 533 om de toppen op die niveaus als mogelijke nieuwe steunniveaus te testen.

  • Verder ligt mijn aandacht natuurlijk bij het hoogste punt van vandaag, een doorbraak daarvan brengt ons naar de top van dit jaar rond 540,8.

Resumerend:

De winst van 0,3% die we vandaag wisten te bereiken ging gezien de vorm van de daarbij in de daggrafiek gevormde candle met enige twijfel gepaard. Een daling werd door kopers opgevangen, een stijging door verkopers en per saldo bleef er een dag over waarvan opening en slot dicht bij elkaar lagen. Dit duidt op enige onzekerheid aangaande de te volgen koers. Mijn focus ligt morgen bij de uitersten van  vandaag, boven 539,7 gaan we naar de top van dit jaar rond 540,8, terwijl we onder 535,6 ofwel naar 533,7 ofwel naar 533 gaan. Zolang we ons tussen 535,6 en 539,7 bevinden is de toekomstige ontwikkeling nog ongewis omdat de markt dan nog niet buiten de uitersten van de doji gekomen is en dus nog geen eind heeft gemaakt aan de twijfel van vandaag.

En dan nog dit...

Een daling onder een trendlijn betekent tegenwoordig heel wat anders dan vroeger. Tegenwoordig kun je er bij een daling onder een steunlijn haast voetstoots van uit gaan dat er een reparatie volgt, er ontstaat namelijk heel vaak al kort na een doorbraak van een trendlijn een volgende beweging naar boven.

  • De daggrafiek van de S&P500 index is een mooie illustratie van dit fenomeen. Al de dag na de daling onder de trendlijn van 10 mei jongstleden volgde een stijging waarbij er een nieuwe trendlijn ontstond die de functie van lijn o naadloos overnam. Deze lijn q noem ik een opvolgende trendlijn, een naam die ik een paar jaar geleden nadat het een aantal keer opgetreden was op een gegeven moment verzonnen heb voor dit verschijnsel. Tegenwoordig zien we het echter erg vaak, zonder dat ik overigens weet hoe dit komt. Verder dan dat partijen die belangen bij een stijging hebben in een daling onder een trendlijn een noodzaak tot handelen zien kan ik niet komen, maar een frappant verschijnsel dat we in toenemende mate zien is het zonder meer. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen