ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs heeft vandaag geprobeerd naar boven door lijn c te breken, zoals u ziet zonder succes. Het lichaam van de candle bevindt zich namelijk onder de lijn die op grond daarvan als ongebroken moet worden beschouwd. Dit wil zeggen dat er hoewel de beurs de laatste dagen bij voortduring probeert de stijging voort te zetten nog steeds een daling naar lijn d zou kunnen volgen. Morgen moet blijken in hoeverre deze mislukte poging het koersverloop in negatieve zin gaat beïnvloeden. Het slot van de Amerikaanse beurzen waar met name de Nasdaq onder druk staat is daarbij natuurlijk van invloed.

  • Aan de Bollinger Bands zal het in ieder geval niet liggen, mochten we niet verder stijgen. De index ligt tegen de bovenste stijgende lijn aan en zou met die lijn samen naar boven op kunnen trekken om zo de stijgende trend voort te zetten zoals de graadmeter dat in deze grafiek vorig jaar lange tijd heeft gedaan.

  • In de uurgrafiek is het ook nog mogelijk dat het van een voortzetting naar boven komt, maar dan zal de beursindex wel bodem boven de laatste bodem moeten zien te maken die we rond 502,5 vinden. Daarnaast zal dan de stippellijn rond 506,5 moeten worden gepasseerd die na de daling van vanmiddag weerstand vormt.

  • Laat ik u voor alle zekerheid voor het geval de index naar beneden door 502,5 zou breken al een eerste richtpunt geven, dat wordt de stippellijn door de top van 3 januari op 501,8.

  • Aan de vasthoudendheid van de kopers die de laatste dagen in Amsterdam actief waren zal het niet liggen als we verder dalen, die probeerden totdat zij vanuit de VS teruggefloten werden vandaag de voortzetting van de stijging te realiseren. Toen om 16u FED voorzitter Ben Bernanke voor de Senaat de waarschuwing uitsprak dat de VS iets dient te gaan doen aan het tekort op de betalingsbalans en de huidige situatie de 'stilte voor de storm' noemde die zou uitbreken als er geen actie wordt genomen was de beer los en volgde een snelle daling. De Amerikaanse beurzen stonden al onder druk vanwege cijfers van Apple die weliswaar goed waren, maar waaraan een goed toekomstbeeld ontbrak en de woorden van Bernanke deden daarbij geen goed. Krijgen de kopers morgen echter ook maar één kans dan zullen zij die ongetwijfeld grijpen en de beurs weer naar boven drijven, dat is wel duidelijk uit het gedrag van de Nederlandse markt.

  • Zoals gezegd moeten we daarvoor een bodem boven 502,5 maken en vervolgens door 506,5 breken.

Resumerend:

Beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs hebben vandaag tevergeefs geprobeerd de beursindex door lijn c in de daggrafiek te laten breken, waardoor de kans dat we in die grafiek teruggaan naar lijn d aanwezig gebleven is. Kopers toonden zich de laatste dagen echter nogal vasthoudend, wat wil zeggen dat we hen niet zonder meer als uitgeschakeld kunnen beschouwen. Geef je hen ook maar één vinger dan zullen ze gezien het koersverloop van de laatste dagen de hele hand grijpen en de index alsnog naar boven door lijn c jagen. We moeten morgen in dit verband op de bodem rond 502,5 letten, zolang we daar namelijk boven zijn hebben kopers de mogelijkheid om een stijging tot stand te brengen. Zij zullen dan wel voor een doorbraak van de potentiële weerstand rond 506,5 moeten zorgen zodat we weer naar lijn c in de daggrafiek kunnen gaan, die morgen overigens rond 508 ligt. Zouden kopers de strijd verliezen en een daling onder 502,5 moeten toestaan dan zou dat in eerste instantie tot een daling naar mogelijke steun rond 501,8 leiden.

En dan nog dit...

Het is weer lang geleden dat ik de euro/dollar verhouding besprak. Daar de waarde van de euro belangrijk is voor de concurrentiepositie van onze exportsector en bedrijven die in andere thuismarkten in dollars betaald krijgen is het van belang wat de Europese munteenheid doet. Hoe sterker immers de euro is, hoe slechter dat voor de bedrijfsresultaten van vele aan de beurs genoteerde bedrijven.

  • U ziet de weekgrafiek van de euro ten opzichte van de dollar. Het eerste dat opvalt is dat er sprake is van een stijgende trend, wat zo blijft zolang de euro binnen het kanaal ii' beweegt. 

  • Het aandeel is recent na een snelle stijging die ongeveer even groot was als de consolidatiezone waarin de munt vele maanden verkeerde gedaald. De koers ligt nu rond de toppen van die voormalige consolidatiezone rond €1,29. De kans dat de munt vanaf dit punt weer op gaat lopen is behoorlijk groot. Gebeurt dat dan is lijn i' het doel van de beweging, we zouden dan als we enkele maanden over de stijging doen de waarde €1,37 kunnen bereiken. 

  • Zouden we nog wat verder dalen dan neem ik vooralsnog aan dat lijn i de euro dan op zal vangen, een trend is immers een trend tot het tegendeel bewezen is. Ook dan zou een beweging naar lijn i' het meest voor de hand liggende vervolg zijn. Momenteel ziet het er dus naar uit dat de euro sowieso weer op zal gaan lopen, hoe jammer dat voor bedrijven die inkomsten in dollars hebben ook is. -Ad Nooten-

 

Naar boven