ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 • De Amsterdamse effectenbeurs kende deze week een kleine daling. Het gaat echter om een verlies dat de opwaartse beweging naar het dichtbij gelegen lange termijn koersdoel 518, dat ik al vele maanden geleden op grond van de maandgrafiek bepaalde, niet noodzakelijkerwijs hoeft te schaden.

 • Wat de opmars wel eventueel kan schaden is de weerstand op 509 waar nu vijf candles op rij tegenaan liggen, we zagen die weerstand de afgelopen tijd ook al in onderstaande daggrafiek.

 • We zijn er nu al zovaak van afgeketst dat het duidelijk wordt dat het doorbreken van deze weerstand bepaald geen sinecure is. De hoop van de bulls is nu gevestigd op lijn c', zolang we boven die lijn noteren is de trend naar boven gericht en dientengevolge een nieuwe poging om over de sta-in-de-weg heen te springen mogelijk. We vinden lijn c' aanstaande maandag rond 505, wat dit getal tot een waarde maakt die we dan in gedachten moeten houden als we het koersverloop beoordelen. 

 • Zolang we boven die lijn koersen moeten we uitgaan van een vervolg naar boven, je mag een trendlijn tenslotte pas als doorbroken beschouwen op het moment dat het feit daar is. Ik wil dan ook niet ingaan op beschouwingen wat we zouden gaan doen als de beursindex onder lijn c' zou geraken, daar ga ik pas op in op het moment dat de koersontwikkeling dit noodzakelijk maakt.

 • Er is voor aanstaande maandag bovendien een kans dat we gaan stijgen omdat de Amerikaanse beurzen dan gesloten zijn. Op dergelijke dagen is het volume laag en stijgen we meestal, geholpen door het feit dat relatief kleine orders dan een behoorlijke verschuiving kunnen veroorzaken. Sta er ook niet van te kijken als de aandelenmarkt dit zou gebruiken om alsnog door 509 te breken, het zal niet de eerste keer zijn dat zo'n grens op een rustige dag uitgenomen wordt. De Amerikaanse beurzen moeten daarvoor vanavond wel redelijk sluiten, dat spreekt voor zich.

 • De Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek bewegen horizontaal, wat wil zeggen dat we met een zijwaartse trend te maken hebben. Zolang deze indicator niet duidelijk richting kiest hebben we er verder weinig aan, ik ga daarom vlug verder met de uurgrafiek.

 • Hier hebben we te maken met een poging tot bodemvorming tussen 16u en 17u, wat te zien is aan de hammer die toen ontstond. De candle is in de laatste candle echter niet bevestigd, wat ervoor zorgt dat het om een bodem gaat waar we niet zeker van kunnen zijn. We moeten hiervoor maandag afwachten.

 • Zouden we verder dalen dan kan de stippellijn rond 505,4 als voormalig steun- en weerstandsniveau eventueel nog steun vormen, daaronder gaan we naar 505 waar we zoals gemeld in de daggrafiek lijn c' vinden.

 • In de kwartiergrafiek is duidelijk dat we vanmiddag door de stippellijn op 506,4 zijn gezakt die de voorgaande dagen steun vormde, de lijn vormde in het resterende deel van de handel weerstand. 

 • Dit wil zeggen dat we maandag het verloop ten opzichte van deze lijn in ogenschouw moeten nemen. Weten we er boven te geraken dan vormt de stippellijn rond 507,1 de eerste potentiŽle weerstand, zouden we daarboven weten te komen dan schept dat ruimte om ons in de richting van het plafond 509 te begeven waaraan we sinds half januari meerdere keren ons hoofd gestoten hebben. Rond 508,5 kunnen we dan ook nog wat weerstand verwachten.

 • Komen we niet door 506,4 dan ga ik van een daling uit, een beweging onder 505,8 zou hiervan de bevestiging vormen. We zagen in de uurgrafiek dat er dan rond 505,4 steun zou kunnen liggen, ik heb die lijn daarom overgenomen in deze grafiek zodat we bij opening meteen weten waar we ten opzichte van deze lijn aan toe zijn. Onder 505,4 komt rond 505 zoals gezegd lijn c' uit de daggrafiek aan bod.

Resumerend:

De stijgende trend is zoals we in de daggrafiek zagen nog niet beŽindigd, we bevinden ons namelijk nog boven lijn c'. Het plafond op 509 heeft ons tot dusverre echter verhinderd om verder naar boven te gaan in de richting van het lange termijn koersdoel 518. De waarde 509 speelt volgende week in de daggrafiek natuurlijk weer een rol, alsmede de stijgende lijn c'. Voor de korte termijn zijn echter eerst de waardes 506,4 en 505,8 van belang. Komen we onder de laatste waarde dan vinden we rond 505,4 nog potentiŽle steun, daaronder zou lijn c' rond 505 als steunlijn uitgeprobeerd worden. Weten we boven 506,4 te geraken dan ontwikkelt zich een positiever scenario, de index zou dan namelijk naar 507,1 gaan en na een eventuele doorbraak zouden we dan via 508,5 nogmaals kunnen gaan proberen om de barriŤre 509 te slechten. Het volume zal maandag doordat de Amerikaanse beurzen gesloten zijn laag zijn, wat op onze beurs meestal resulteert in een stijging. Het wordt volgende week los daarvan doordat lijn c' steeds dichter naar de weerstand op 509 toe kruipt sowieso spannend.

En dan nog dit...

FED-voorzitter Ben Bernanke heeft zijn werk de afgelopen dagen grondig gedaan, hij is zo positief geweest dat de markten een reeks van tegenvallende berichten negeren. Gisteren daalde de industriŽle productie onverwachts met een half procent terwijl geen verandering was verwacht. Vandaag bleek het aantal in aanbouw genomen woningen op een 10jaars dieptepunt te liggen en lag ook het aantal aangevraagde bouwvergunningen lager dan verwacht waardoor niet veel verbetering te verwachten is. Het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan lag op 93,3 waar een uitkomst van 96,5 was verwacht. Tot slot kwam Microsoft nog met de boodschap dat analisten de verkoop van het nieuwe Vista, de opvolger van Windows XP, te optimistisch hebben ingeschat. Het is een onverbloemde winstwaarschuwing. Wat doen de Amerikaanse beurzen met dit alles? Niets. De Dow Jones staat rond 19u vanavond op een verlies van 0,1%, de Nasdaq kent een verlies van 0,2% en de S&P500 staat eveneens maar 0,2% lager. Veel gekker moet het toch niet worden zou je zeggen. Hoe dit uitwerkt op de daggrafiek van de Dow Jones index zien we hieronder.

 

 • De index is dicht in de buurt van lijn p gebleven na daar gisterenavond zelfs iets boven gesloten te zijn. Dit wil feitelijk zeggen dat Wallstreet nog steeds aan het proberen is naar boven uit het kanaal pp' te breken. Het spreekt voor zich dat zo'n uitbraak bij ons in een doorbraak van de weerstand op 509 zou zorgen, zeker bij het lage volume van aanstaande maandag. Hier staat tegenover dat we aan het Damrak als de Dow vanavond toch nog zou inleveren en een stuk onder lijn p zou sluiten een spannende dag rond lijn c' tegemoet kunnen zien, ondanks het feit dat er dan 's middags geen verdere impuls meer van de Amerikanen uitgaat. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen