ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Binnen de stijgende wig die ik gisteren tekende in de AEX daggrafiek is vandaag een inverted hammer ontwikkeld. Een stijgende wig is een patroon dat over het algemeen wordt afgerond met een uitbraak naar beneden. Een inverted hammer is een potentiŽle top. Deze twee samen maken een daling morgen tot de meest waarschijnlijke koersontwikkeling. Een uitbraak aan de onderkant van de wig zou een hervatting van de daling inhouden.

  • We moeten het verloop morgen vanzelfsprekend controleren op deze vermeende uitbraak naar beneden. Vanmorgen werd door een deel van de markt immers nog getracht de AEX naar boven uit de wig te doen breken. Het is niet uit te sluiten dat morgen opnieuw een poging wordt gewaagd. Bij een uitbraak naar boven zouden zowel de wig als de inverted hammer onbruikbaar worden. Wordt dan ook de top rond 759,9 nog uitgenomen, dan zou de index naar de top rond 764,6 of die rond 769,1 gaan.

  • De middellijn van de Bollinger Bands werd vandaag niet doorbroken. Deze lijn is een potentiŽle steunlijn. Het is kortom onzeker of we morgen een daling gaan zien, wat het geval is zolang de AEX boven de lijn koerst.

  • Het beeld in de uurgrafiek is daarbovenop ook nog positief. Aan de hogere korte termijn bodems van de voorgaande dagen is een nieuwe hogere bodem toegevoegd, die ligt rond 755,1. Vanaf een bodem die boven een eerder ontwikkelde bodem ligt is een voortzetting naar boven mogelijk. Het gegeven dat de beursgraadmeter op een hoger punt werd gekocht toont dat men in de markt het vertrouwen heeft dat een volgende beweging naar boven zal volgen. Lijn l is de lijn die hiervoor gepasseerd dient te worden, zodat een poging kan worden gedaan om 759,3 en 759,9 uit te nemen.   

  • Bij een daling onder 755,1 zijn de stippellijnen rond 753,5 en 752 potentiŽle steunlijnen, alsmede de stijgende lijn i. De koersontwikkeling is voor wat de grote lijn betreft naar boven gericht zolang de AEX op of boven deze lijn i noteert.

Resumerend: 

Een inverted hammer binnen een stijgende wig in de daggrafiek, het maakt de kans op een daling morgen groot. Breekt de index met een slotstand naar beneden uit de wig dan houdt dat in de daggrafiek een vervolg naar beneden in. Bij een daling onder 755,1 kunnen we in de uur- en kwartiergrafiek gaan kijken naar het verloop ten opzichte van de stippellijn rond 753,5, die rond 752 en lijn i. Negatief wordt het verloop indien die laatste lijn doorbroken zou worden. Een stijging is evenwel mogelijk, want de AEX is niet door de middellijn van de Bollinger Bands gezakt. Dit is een potentiŽle steunlijn. In de uurgrafiek is rond 755,1 bovendien een hogere bodem gevormd, wat een positief gegeven is. Breekt de marktgraadmeter door lijn l dan kan een poging worden gedaan om 759,3 en 759,9 uit te nemen. Succes daarbij zou de index naar 764,6 of 769,1 doen gaan. De stijgende wig en de inverted hammer zouden dan onbruikbaar worden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 16 mei 2023 18.17u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Dinsdag 16 mei 2023: Wat is me opgevallen?

16 mei 10.00u: Snel omhoog na een lager begin

16 mei 12.00u: AEX gedaald na de eerste update

16 mei 14.00u: Onder het steunniveau gekomen

16 mei 16.00u: Index is nog wat verder gedaald

 

De vorige analyse:

15 mei slot: Doorbraak dalende lijn en middellijn

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven