ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • In de AEX daggrafiek tekende ik enige tijd geleden een omgekeerde rechthoekige driehoek, het patroon gevormd door lijn z en de stippellijn rond 748,5. Dit type patroon kan afgemaakt worden als omkeerpatroon (bij een uitbraak naar beneden) en als voortzettingspatroon (bij een uitbraak naar boven). De index is vandaag met een lange groene candle door lijn z gebroken, wat inhoudt dat de driehoek een voortzettingspatroon is geworden. De uitbraak betekent capitulatie door marktpartijen die tot dusverre aan de verkoopkant opereerden en het houdt een vervolg naar boven in. Vereist hiervoor is dat de marktgraadmeter bij een eventuele terugval boven lijn z blijft. Dat kunnen we checken.

  • Met de slotstand van de dag kwam de AEX boven de Bollinger Bands uit. Een index kan een tot drie beursdagen achtereen boven de banden sluiten. Elke dag moeten we echter de mogelijkheid van een terugkeer binnen de banden incalculeren. Hoewel de stemming momenteel ijzersterk is kan zich morgen in theorie daarom toch een daling manifesteren. 

  • Vandaag zagen we een doorbraak door de toppen rond 781,1 en 781,5 en lijn z in de daggrafiek. Een optie is dat de doorbroken lijnen getest worden. Een terugkeer richting lijn z of 781,5 is daarom niet onmogelijk. Er was in het laatste deel van de handelsdag echter geen noemenswaardige koersdruk en de AEX sloot 2,1% boven het slot van gisteren, beleggers houden in het geheel geen rekening met een eventuele daling. 

  • De markt hield tot het laatste moment van de dag vast aan de stijgende trend, nog eens een bewijs dat men geen zorgen kent omtrent enige eventuele koersdruk.

Resumerend: 

In de daggrafiek kunnen we een uitbraak naar boven uit de omgekeerde rechthoekige driehoek 748,5 - lijn z noteren. Dit patroon is hiermee afgerond als voortzettingspatroon, wat een overgave betekent van veel marktpartijen die tot nog toe op een daling speculeerden. Het maakt een vervolg naar boven waarschijnlijk, met de kanttekening dat de AEX daarvoor met de komende slotstanden boven lijn z moet blijven.
Een daling is desalniettemin om twee redenen mogelijk. De eerste reden is het slot boven de Bollinger Bands. Eventueel zou morgen een terugkeer binnen de banden kunnen plaatsvinden, al kan dat ook nog enkele dagen duren. Verder zie je na een doorbraak vaak een test van de doorbroken lijnen. Het zou een normale ontwikkeling zijn zouden lijn z en misschien ook de stippellijn rond 781,5 getest worden als potentiŽle steunlijn. Mocht de index dalen dan behoeft het verloop ten opzichte van lijn z en 781,5 dus aandacht.
Het is helder dat de markt geen rekening houdt met dit laatste scenario. Dit blijkt uit het koersverloop dat tot het laatste moment van de dag naar boven gericht bleef. Het is een teken dat de markt niet bezorgd is voor eventuele koersdruk.

En dan nog dit:

Sorry, maar morgenochtend moet ik helaas weer verzaken. De rubriek "Wat is me opgevallen?", de update van 10.00 uur en die van 12.00 uur vervallen noodzakelijkerwijs. De updates in de middag en de slotanalyse schrijf ik wel, dat is nu het plan. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 27 jul 2023 18.33u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Donderdag 27 jul 2023: Wat is me opgevallen?

27 jul 10.00u: Doorbraak door voorgaande toppen

27 jul 12.00u: AEX boven lijn z in de daggrafiek

27 jul 14.00u: Top van vanmorgen doorbroken

27 jul 16.00u: Beursgraadmeter verder opgelopen

 

De vorige analyse:

26 jul slot: Speculaties op vervolg naar boven

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven