ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse markt heeft een belangrijke doorbraak gerealiseerd in de weekgrafiek van de AEX. De top van 16 februari jongstleden rond 689,2 werd namelijk doorbroken. De afstand vanaf het slot van vandaag tot 703,18, de top uit 2000, bedraagt nog maar 6,56 indexpunt oftewel 0,95%. De kans dat deze grens, het hoogste punt ooit behaald in de AEX, volgende week wordt bereikt is met dit geringe verschil erg groot.

  • De doorbroken stippellijn rond 689,2 is gepromoveerd tot potentiŽle steunlijn. Als beleggers vandaag bereid waren om de AEX bij standen boven 689,2 te kopen zouden zij daar aanstaande maandag immers ook nog bereid toe moeten zijn. Is dat niet zo en volgt een terugkeer onder deze grens dan zou dat zwak zijn. Het zou de stijgende trend overigens niet beŽindigen. Dat zou pas aan de orde zijn bij een eventuele daling onder de stippellijn rond 647,9 door de laatste bodem in deze grafiek. Vooralsnog ziet het lange termijn verloop er dus uitstekend uit in deze grafiek, want van een daling onder 647,9 zal het vanaf de stand van dit moment niet zomaar komen. Het is uiteraard niet onmogelijk, maar de kans op een vervolg omhoog is op grond van de doorbraak van vandaag groter. Dat is tenslotte waar de markt met deze doorbraak op aanstuurt.

  • In de daggrafiek ziet u dat de AEX vandaag een stuk koersgebied heeft overgeslagen, daar kom ik bij de kwartiergrafiek op terug. Kijken we naar de stap van deze dag dan leidt het geen enkele twijfel dat beleggers er van uit gaan dat de AEX volgende week verder naar boven gaat. De beursgraadmeter sloot namelijk in de buurt van het hoogste punt van de dag. De nabijheid van de besproken top 703,18 lokte geen winstnemingen van beleggers uit en dat is een gegeven waaruit blijkt dat zij verwachten dat 703,18 bereikt gaat worden.

  • Het gegeven dat beleggers aannemen dat 703,18 bereikt gaat worden is echter nog geen bewijs dat het daadwerkelijk staat te gebeuren. De AEX bereikte vandaag namelijk de bovenste lijn van de Bollinger Bands en dat is een potentiŽle weerstandslijn. De candle van vandaag kan in theorie een top worden en dat is dus een mogelijke ontwikkeling waar ik aanstaande maandag zeker rekening mee wil houden. Dat we naar 703,18 gaan is op zijn minst onzeker te noemen.

  • Dat ik een vervolg naar 703,18 onzeker vind is een mening die aan beleggers niet is besteed. Kijkt u eens wat een koopkracht werd gedemonstreerd. De kopers van vandaag kopen omdat zij hoger denken te kunnen verkopen, zo eenvoudig ligt het. Wordt de top rond 698 doorbroken dan krijgen zij die gelegenheid, want dan gaat de AEX naar 703,18 of wellicht hoger. Bij het ronde getal 700 kijk ik dan voor alle zekerheid nog uit voor eventuele topvorming.

  • Tot slot wil ik het hebben over het vandaag overgeslagen koersgebied, het deel tussen 686,5 en 689,7. Het gaat om een gap. Vandaag bleef het open, maar het zou begin volgende week eventueel alsnog gesloten kunnen worden. Het is gesloten indien de marktindex terugkeert naar 686,5 of lager. De grenzen 689,7, 689,2 en 688 zijn echter potentiŽle steunniveaus. Naar 686,5 gaat de index alleen indien deze drie grenzen doorbroken zouden worden. Het laat zich niet voorspellen of dit gebeurt.

Resumerend: 

De top van 16 februari jongstleden rond 689,2 is doorbroken, dat is een belangrijke stap. De afstand tot het hoogste punt ooit van de AEX, 703,18, is nog maar 0,95%. Beleggers op onze beurs gaan er gezien de koopkracht van vandaag en het slot in de buurt van het hoogste punt van de dag van uit dat de AEX deze afstand volgende week zal overbruggen en naar 703,18 of hoger gaat. De index gaat daadwerkelijk naar dat niveau of hoger indien de top van vandaag rond 698 wordt uitgenomen. In de buurt van de ronde waarde 700 kijk ik dan wel uit voor eventuele tekenen van topvorming, ronde getallen kunnen een rol spelen.
Ondanks alle enthousiasme waarmee marktpartijen vandaag kochten is het niet helemaal zeker dat komende week een vervolg naar boven wordt verwezenlijkt. De AEX bereikte vandaag in de daggrafiek namelijk de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn en dientengevolge een lijn waar in theorie een top kan ontstaan. Daalt de index inderdaad dan kijk ik of het gap dat vandaag open bleef eventueel gesloten wordt door middel van een daling naar de onderkant ervan rond 686,5 of lager. Deze ontwikkeling zal zich echter alleen voordoen indien mogelijke steunniveaus rond 689,7, 689,2 en 688 doorbroken worden, een ontwikkeling waarvan ik vooraf niet kan zeggen of die plaatsvindt.
Indien de AEX volgende week zou dalen hoeft dat de lange termijn stijgende trend zoals we zagen niet te schaden. Die zou pas geraakt worden bij een daling van de beursindex onder de bodem rond 647,9. Daar staan we echter een eind boven. Hoewel het altijd een mogelijkheid is zal het daar dus niet zomaar van komen. Het is in ieder geval zeker niet waar onze markt momenteel op aanstuurt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 26 mrt 2021, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 26 mrt 2021: Wat is me opgevallen?

26 mrt 10.00u: Nieuw jaarrecord voor de AEX

26 mrt 12.00u: Inzet om sluiten gap te voorkomen

26 mrt 14.00u: Gap met succes open gehouden

26 mrt 16.00u: De AEX is naar boven geschoten

Agenda van maandag 22 mrt t/m vrijdag 26 mrt 2021

 

De vorige analyse:

25 mrt slot: Sterk herstel van een stevige daling

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven