ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze beursindex is in de eerste week van het nieuwe jaar met bijna 3,4% gestegen en bovendien gesloten op het hoogste punt van de week. Het is optimisme ten top. Beleggers gaan uit van een voortzetting naar boven, dat lijdt geen twijfel. Ze verwachten een goed beursjaar.

  • Het optimisme blijkt ook uit de uitbraak naar boven uit de wig d-d' die vandaag in de daggrafiek van de AEX werd gerealiseerd. Er is overigens wel iets af te dingen aan die uitbraak, daar zal ik verderop bij de kwartiergrafiek meer over zeggen. De ontwikkeling maakt puur technisch gezien echter dat we ons moeten richten op een voortzetting naar boven. Voorwaarde is dat de index volgende week boven de wig blijft.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands zien we dat de hele candle van deze dag boven de banden staat. De index kan een tot drie dagen boven de banden blijven, veel langer zie je eigenlijk nooit. De graadmeter zal dus maandag, dinsdag of woensdag moeten terugkeren binnen de indicator. Het is reden om de mogelijkheid van een daling aanstaande maandag al serieus te nemen.

  • Het technische beeld in de uurgrafiek is eenvoudig en eenduidig gebleven. In de grafiek zien we een patroon van hogere toppen en hogere bodems, kenmerkend voor een stijgende trend. Zolang dit patroon in stand blijft kunnen we uit gaan van een voortzetting omhoog. De laatste bodem is die rond 636, die is bij een eventuele daling daarom van belang bij de beoordeling van de staat van de trend.

  • Tot slot bekijken we de kwartiergrafiek. Bij de daggrafiek schreef ik dat er wat af te dingen was aan de uitbraak uit de wig in de daggrafiek. Die uitbraak werd zoals u ziet pas in de slotveiling veilig gesteld. Er ontstond een gap tussen de laatste candle (die van de veiling) en de candle ervoor. De vorming van een gap tijdens de handelsdag is ongewoon. Het is een teken dat plots extra opdrachten worden ingelegd. Dat kan hier maar één reden hebben gehad, er werden doelgericht kooporders ingelegd om in de daggrafiek een uitbraak naar boven uit de wig te bewerkstelligen. Daar is niets mis mee, het mag. Het was echter pure sturing, aanleiding om aanstaande maandag goed te controleren of de beweging naar boven aangehouden wordt. Met kunstmatige ontwikkelingen als deze waarbij het doel er duimendik bovenop ligt kun je maar beter voorzichtig omgaan.

Resumerend: 

In de eerste week van 2021 is de AEX gestegen en ook nog eens op het hoogste punt van de week gesloten. De index brak bovendien naar boven uit de wig d-d' in de daggrafiek. De combinatie van zaken geeft aan dat de markt volgende week een voortzetting naar boven denkt te realiseren. Er zijn twee punten die ik hierbij op wil merken. De eerste is dat de marktgraadmeter boven de Bollinger Bands is gesloten, reden om maandag voor alle zekerheid rekening te houden met een daling. De index zal een van de eerste dagen van de komende week terug moeten keren binnen de banden en dat kan in theorie op maandag dus al gebeuren. De tweede reden is het gegeven dat de uitbraak uit de wig een verre van natuurlijke koersontwikkeling was, maar een ontwikkeling die doelgericht in de slotveiling tot stand is gebracht. Dit doet af aan de uitbraak. Ik controleer maandag dan ook of de beursindex boven de wig blijft, want het is voor de verwezenlijking van de voortzetting naar boven vereist dat dit gebeurt. De index kan dan verder omhoog. Bij een daling met een terugkeer binnen de wig gaat mijn aandacht naar het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 636. Dat is namelijk de laatst gevormde bodem in het patroon van hogere toppen en hogere bodems in de uurgrafiek. Dat patroon, en daarmee de stijgende trend, is intact zolang de AEX boven die bodem rond 636 blijft.

 

Geplaatst vrijdag 8 jan 2021, 18.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 8 jan 2021: Wat is me opgevallen?

8 jan 10.00u: Uitbraakpoging naar boven uit wig

8 jan 12.00u: Situatie rond wig nog niet beslist

8 jan 14.00u: Markt heeft winst AEX vastgehouden

8 jan 16.00u: Nieuwe records in VS door banenkrimp

Agenda van maandag 4 jan t/m vrijdag 8 jan 2021

 

De vorige analyse:

7 jan slot: Rode candle, wig in daggrafiek getekend

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven