ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Hoewel de maand augustus nog niet afgelopen is begin ik deze analyse met de maandgrafiek. De ontwikkeling in deze grafiek is namelijk essentieel en tekenend voor het extreem positieve sentiment waar we op de aandelenmarkt mee te maken hebben. De AEX is naar boven uit het stijgend trendkanaal y-y' in deze grafiek gebroken. Dit is een kanaal met een stijgingspercentage van dertig procent per jaar. De uitbraak naar boven houdt in dat beleggers niet content waren met een stijging van 'maar' dertig procent op jaarbasis, maar hogere verwachtingen koesteren. Denkt u er het uwe over. Deze maand resteren nog twee beursdagen, waarin ik zal controleren of de AEX boven het kanaal blijft. De grens 780 is hiervoor de scheidslijn, want daar ligt de bovenste lijn van het kanaal deze maand.

  • Ook in de weekgrafiek ziet u het kanaal y-y'. De ligging wijkt af van die in de maandgrafiek, wat komt omdat het soms onmogelijk is om lijnen in grafieken met verschillende tijdsvensters gelijkluidend neer te leggen. In deze weekgrafiek is nog geen uitbraak naar boven uit het kanaal y-y' gerealiseerd. De bovenste lijn van het kanaal ligt komende week rond 807,5, ik controleer dan of de beursgraadmeter wellicht naar dat niveau loopt.

  • Vandaag werd een nieuw record neergezet, namelijk 787,33. De markt sloot de dag af met een AEX op 787,04. Dit is dermate dicht bij het hoogste punt van de dag dat de conclusie kan worden getrokken dat beleggers er zeker van zijn dat de index aanstaande maandag verder zal oplopen.

  • Of dat gebeurt hangt af van het koersverloop ten opzichte van de lijnen van de wig die ik in de grafiek heb getekend. De bovenlijn van deze wig ligt aanstaande maandag rond 788,8. Wordt dat niveau doorbroken dan gaat de marktindex daadwerkelijk verder omhoog.

  • De onderlijn van de wig vinden we maandag rond 783,8. Een daling onder dit niveau zou een uitbraak naar beneden uit deze wig zijn. Zoals ik bij de maandgrafiek vertelde kijk ik dan of de aandelenmarktgraadmeter boven 780 punten blijft, belangrijk voor de handhaving van de uitbraak naar boven uit het kanaal in de maandgrafiek. Daarnaast is de bodem rond 776,2 een belangrijk niveau, een daling daaronder zou het begin zijn van een correctie op de stijging vanaf de negentiende augustus. Ik durf gezien het uitzonderlijk sterke sentiment het woord correctie momenteel overigens bijna niet meer in de mond te nemen, maar moet dat op grond van de volgende grafiek toch doen.

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands is een potentiŽle weerstandslijn. Die lijn bereikten we vandaag, wat impliceert dat zich komende maandag in theorie topvorming met een daling voor kan doen. Deze indicator is geen borg voor een dergelijke ontwikkeling, hij geeft slechts aan dat het mogelijk is.

  • Vandaag brak de AEX met veel kracht door de recent rond 785,6 ontwikkelde top. De index ging door dat niveau als een warm mes door de boter. Het niveau is door deze stap volgende week een potentieel steunniveau.

  • Beleggers namen aan het einde van de dag nauwelijks gas terug. Twee kleine rode candles, meer was het niet. De overtuiging dat de AEX volgende week verder omhoog gaat wordt gezien dit koersverloop breed gedeeld in de markt.

  • Zou de beursgraadmeter toch dalen dan is de stippellijn rond 780,7 naast die rond 785,6 een potentieel steunniveau.

Resumerend: 

Vandaag brak de AEX in de maandgrafiek naar boven uit een trendkanaal dat op zich al garant stond voor een stijgingspercentage van dertig procent op jaarbasis. Beleggers zien ruimere mogelijkheden voor zich dan een groeipercentage van dertig procent per jaar voor onze beursindex. Je kunt ervan denken wat je denken wilt, maar de ontwikkeling staat er. Beleggers verkeren gezien het slotakkoord van vandaag in de overtuiging dat de beursindex aanstaande maandag direct verder omhoog gaat. De daggrafiek met Bollinger Bands leert ons dat we de mogelijkheid van een daling desondanks als een reŽle optie moeten zien, maar borgt die daling niet. Ik werk desalniettemin beide opties uit.
In de daggrafiek staat een wig die van belang is voor de vervolgbeweging. De bovenkant van dat patroon ligt maandag rond 788,8. Wordt dat punt doorbroken dan loopt de AEX verder op, verder in de richting van het niveau 807,5 dat ik aan de hand van de weekgrafiek noemde. 
De onderzijde van de wig vinden we maandag rond 783,8, dus onder het potentieel steunniveau 785,6. Worden beide niveaus doorbroken dan kijk ik of eventueel steun wordt gevonden rond de stippellijn 780,7 in de kwartiergrafiek. Cruciaal is dan echter de grens van 780 punten, want daar vinden we in de resterende twee beursdagen in augustus de bovenkant van het stijgend kanaal in de maandgrafiek. Een eventuele terugkeer onder 780 zou de uitbraak van vandaag ongedaan maken, dat zou een belangrijke ontwikkeling zijn. Mocht het van een terugkeer onder 776,2 komen dan zou dat een correctie inluiden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 27 aug 2021, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 27 aug 2021: Wat is me opgevallen?

27 aug 10.00u: Iets naar boven binnen de vlag

27 aug 12.00u: Bijzonder verloop bij bovenkant vlag

27 aug 14.00u: Daling na tweede inverted hammer

27 aug 16.00u: Opnieuw aanval door kopers AEX

Agenda van maandag 23 aug t/m vrijdag 27 aug 2021

 

De vorige analyse:

26 aug slot: Beursgraadmeter vandaag licht gedaald

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven