ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • In de stijgende trend van de AEX ontstond deze week nogmaals een groene candle. De winst was ten opzichte van vorige week maar klein (0,5%), maar genoeg om ons te laten zien dat beleggers nog steeds op een voortzetting naar boven rekenen. Hier is een blijvende doorbraak door de top rond 717,7 voor nodig. In theorie kan dan een stijging naar de bovenkant van het kanaal i-i' volgen dat ik in de grafiek heb getekend.

  • In de daggrafiek is een doorbraak door het 161,8% niveau tot stand gebracht. Het 200% niveau rond 730 is op basis hiervan het volgende koersdoel, waar de AEX heen kan gaan indien de top rond 717,7 van vorige week uitgenomen wordt.

  • Op basis van de afgeronde vlag e-e' moet ik niet alleen van een vervolg naar 730 uit gaan. Het koersdoel van deze vlag ligt namelijk in de buurt van de bovenkant van het kanaal i-i' dat ik overgenomen heb uit de weekgrafiek. Beleggers hebben dus hoge verwachtingen van het toekomstige koersverloop. De AEX sloot vandaag op het hoogste punt van de dag, voor aanstaande maandag verwacht men dus al meteen een vervolg omhoog. We kunnen dan gaan kijken of de genoemde top rond 717,7 eventueel wordt gepasseerd.

  • De grafieken op mijn computer staan echter vol met koersontwikkelingen die afwijken van de verwachtingen die beleggers vooraf middels de grafiek toonden. Ik zie het voorgaande daarom niet als een garantie voor een positief vervolg, maar als een indicatie daarvoor. We moeten van candle tot candle nagaan of het verloop aansluit bij de gedemonstreerde verwachting, dat zal ik dan ook doen.

  • Ruimte tussen het slot van vandaag en de bovenste lijn van de Bollinger Bands zorgt ervoor dat de AEX komende maandag daadwerkelijk naar boven zou kunnen gaan.

  • Uit de vorige grafieken kwam een positief beeld naar voor. In de uurgrafiek zien we evenwel dat we nog voorzichtig moeten zijn, dat blijkt uit de naar boven gerichte wig h-h'. Van oudsher is een uitbraak naar beneden de meest voorkomende ontwikkeling, wat dan een correctie geeft. Ik houd dus rekening met het mogelijk aanbreken een correctieve beweging op de stijging van deze week.

  • Dit en vorig jaar hebben zich echter nogal wat uitbraken naar boven uit soortgelijke wiggen voorgedaan. Een uitbraak naar boven mag ik dus niet uitsluiten. De AEX zou dan naar de top rond 717,7 of eventueel hoger gaan.

Resumerend: 

De stijgende trend van de AEX bleef deze week met een winst van een half procent intact. De AEX sloot de dag en de week bovendien af op het hoogste punt van die dag en week, een teken dat beleggers voor komende maandag een vervolg omhoog verwachten. Een blijvende doorbraak door de top rond 717,7 van vorige week is nodig om de AEX daadwerkelijk verder naar boven te doen gaan. Omdat de index vandaag in de daggrafiek door het 161,8% Fibonacci niveau brak zou in dat geval het 200% niveau rond 730 mijn doel worden. De vlag e-e' die in die grafiek werd afgerond zegt echter wat anders. Het koersdoel van dit patroon ligt in de buurt van de bovenkant van het kanaal i-i' dat ik zowel in de week- als daggrafiek tekende. Het zou dus niet blijven bij een voortzetting naar 730, de index zou nog verder oplopen en bij lijn i' uitomen. Beleggers hebben hoge verwachtingen omtrent het komend koersverloop. 
Soms loopt het echter anders, mijn grafieken staan vol met illustraties van momenten dat beleggers er collectief naast zaten. De naar boven gerichte wig in de uurgrafiek is in dit opzicht interessant. Van oudsher wordt dit patroon namelijk afgerond met een uitbraak naar beneden. Gebeurt dat aanstaande maandag dan volgt naar ik veronderstel een correctie op de stijging van deze week. Daarmee kijk ik dan verder. Breekt de index naar boven uit de wig dan verliest dat patroon daarentegen zijn waarde. De AEX gaat dan naar 717,7 of eventueel hoger. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 16 apr 2021, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 16 apr 2021: Wat is me opgevallen?

16 apr 10.00u: Dag begon met mislukte doorbraak

16 apr 12.00u: Met Eurostoxx futs mee naar boven

16 apr 14.00u: Er is een hogere bodem ontwikkeld

16 apr 16.00u: Afgelopen uren niet veel veranderd

Agenda van maandag 12 apr t/m vrijdag 16 apr 2021

 

De vorige analyse:

15 apr slot: Uitbraak uit vlag AEX nu overtuigender

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven