ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We hebben een uitzonderlijke beursdag achter ons. De AEX steeg scherp na positief nieuws over de derde testfase van een COVID-19 vaccin van het Amerikaanse bedrijf Pfizer. Dat nieuws werd tussen de middag bekend gemaakt en viel in een markt waarin de stemming door de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen toch al positief was. De beursindex sloot 3,7% boven het slot van afgelopen vrijdag. Dat was echter niet het belangrijkste gegeven uit de koersontwikkeling. Belangrijker en mogelijk cruciaal voor het toekomstig koersverloop is dat de top rond 587 uit juli van dit jaar ruimschoots doorbroken werd. In de weekgrafiek die volgt zien we het belang van deze doorbraak.

  • De doorbraak door 587 heeft de weg naar de top rond 632,1 uit februari van dit jaar vrijgemaakt. Bij de onder- en bovenkant van een oud gap rond 603 en 613,2 is nog een kans op de aanwezigheid van weerstand, maar ik acht die kans klein. Blijft de AEX boven het vandaag doorbroken niveau 587 dan is een terugkeer van onze aandelenmarktgraadmeter naar de top rond 632,1 een aannemelijke toekomstige ontwikkeling.

  • De week is echter nog jong. Allereerst zal net als vandaag in de daggrafiek is gebeurd aanstaande vrijdag een slotstand boven 587 moeten worden verwezenlijkt. Pas dan is de doorbraak in deze weekgrafiek immers definitief en bevestigt de weekgrafiek het beeld in de daggrafiek. Ik besteed de komende vier dagen dus zeker aandacht aan de koersontwikkeling ten opzichte van deze grens 587.

  • Gaat de index omhoog dan bekijk ik allereerst of rond 603 wellicht weerstand wordt ondervonden.

  • Het slot van deze dag ligt boven de Bollinger Bands. Het wil zeggen dat we rekening moeten houden met een eventuele terugkeer binnen de banden en dus met een de mogelijkheid van een daling. De terugkeer binnen de banden kan echter ook nog een paar dagen op zich laten wachten. In de AEX zijn een paar keer situaties opgetreden waarbij twee of drie achtereenvolgende slotstanden boven de banden tot stand kwamen. De terugkeer binnen de banden hoeft dus niet morgen al te gebeuren, maar kan ook aanstaande woensdag of donderdag plaatsvinden. Het is niet mijn favoriete situatie. Rekening houden met een daling terwijl die ook nog even kan uitblijven plaatst ons in een lastig parket. Het is niet anders. 

  • We zagen tussen de middag een uitbraak naar boven uit het stijgend kanaal k-k'. Zou de index morgen dalen dan kan de bovenkant van dit kanaal eventueel steun vormen. Een andere potentiŽle steunlijn is de doorbroken stippellijnen rond 587, zoals we in de weekgrafiek zagen de komende vier dagen een cruciale lijn.

  • Vandaag is een gap ontstaan tussen 574,6 en 580,1. Ik twijfel over het belang van dit gap. Veel derivatenposities rond dit gap zullen bij de uitbraak naar boven uit het kanaal namelijk aangepast zijn. Hierdoor zal de aantrekkingskracht van het gap zijn afgenomen. Ik durf daarom niet te rekenen op een terugkeer in dit gebied 574,6 - 580,1, al is een daling naar die zone uiteraard nog wel mogelijk. Dat zal echter pas aan de orde zijn in het geval de AEX onder de stippellijn rond 587 mocht komen, iets waar ik niet op zou durven speculeren.

  • De driehoek l-l' vertelt ons dat men in de markt uit gaat van een voortzetting naar boven. Dat is namelijk de basis waarop een patroon als dit tot ontwikkeling komt. Het patroon wordt afgemaakt bij een uitbraak naar boven, waarmee het vizier achtereenvolgens naar de top rond 599,2 of het bij de weekgrafiek besproken niveau 603 zou gaan

  • De driehoek zou geen waarde meer hebben indien een uitbraak naar beneden volgt, dan wordt het letten op de ontwikkeling ten opzichte van 587.

Resumerend: 

De combinatie van de overwinning van Biden en goed nieuws over de derde testfase van een covidvaccin van Pfizer zorgde vandaag voor een uitzonderlijke dag. Er kwam niet alleen een 3,7% hoger slot tot stand, maar ook de voorgaande toppen rond 575,5 en 587 werden doorbroken. Het laatste opende de deur voor een stijging naar 632,1, een deur die open blijft zolang de index boven 587 blijft. Nu de graadmeter in de daggrafiek boven dat niveau is gesloten dient ter bevestiging ook aanstaande vrijdag een slot boven 587 te worden neergezet. De komende vier dagen let ik dus nauwgezet op de koersvorming ten opzichte van dat niveau. Stijgt de AEX verder dan is er rond 603 en 613,2 een kleine kans op weerstand.
De markt verwacht voor morgen een vervolg omhoog, dat blijkt uit de driehoek in wording in de kwartiergrafiek. Dat patroon wordt afgemaakt bij een uitbraak naar boven. In dat geval kunnen we de focus naar het verloop ten opzichte van de grenzen 599,2, 603 of 613,2 verschuiven.
Uit het slot boven de Bollinger Bands wordt echter duidelijk dat we een daling waarmee de index terugkeert binnen de banden niet kunnen uitsluiten. We staan hiermee in een spagaat. De lijnen l en k' in de kwartiergrafiek zijn potentiŽle steunlijnen. Zouden die doorbroken worden dan wordt de besproken driehoek ongeldig. Ik zal dan aandachtig het verloop ten opzichte van de doorbroken grens 587 volgen. Ik durf niet te zeggen of het gap dat tussen 547,6 en 580,1 ontstond nog een rol zal spelen. De aantrekkingskracht zal door de snelle stijging van vanmiddag afgenomen zijn. Belandt de AEX morgen evenwel onder 587 dan zou het toch nog gesloten kunnen worden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 9 nov 2020, 18.34u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 9 nov 2020: Wat is me opgevallen?

9 nov 10.00u: Doorbraak gerealiseerd door toppen

9 nov 12.00u: Zijwaarts verloop gevolgd op het gap

9 nov 14.00u: Scherp omhoog na nieuws van Pfizer

9 nov 16.00u: Beursindex is niet verder opgelopen

 

De vorige analyse:

6 nov slot: Sterke week op de Amsterdamse beurs

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven