ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is vandaag zowel het einde van de maand september als de laatste dag van het derde kwartaal. U ziet daarom twee extra grafieken op deze pagina, de kwartaalgrafiek hierboven en de maandgrafiek hieronder. De AEX boekte dit kwartaal winst en de markt kwam in deze periode terug op een daling. De candle die ontstond is een hammer en dat is een teken dat onze aandelenmarkt een vervolg naar boven nastreeft. De hammer is immers een teken van steun.

  • In de maandgrafiek van de AEX is een slot tot stand gekomen boven de stippellijn die ik getekend heb rond 576,9. Onder de stippellijn ziet u een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Dit patroon blijft geldig zolang de beursgraadmeter boven 576,9 blijft. Dat ga ik de komende maand dus controleren. Het koersdoel van het omgekeerd hoofd en schouders patroon vinden we rond 680. De Amsterdamse markt is ambitieus.

  • Indien de recent rond 586,3 ontwikkelde top doorbroken wordt is het koersdoel van het patroon nochtans niet het doel waarop ik me richt. De bovenkant van het lange termijn trendkanaal e-f is namelijk een potentiŽle weerstandslijn. Ingeval van een doorbraak door 586,3 neem ik lijn e daarom als doel.

  • Onze beursindex is gesloten ter hoogte van de top van vrijdag 20 september jongstleden rond 580,5. Wordt dit niveau doorbroken dan volgt naar ik aanneem een stijging naar de top rond 586,3 uit juli van dit jaar of wellicht hoger.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands hebben we ruimte naar boven, want de index heeft de bovenste lijn nog niet bereikt. In deze grafiek staat dus niets een stijging in de weg.   

  • De AEX index bereikte vandaag met de laatste candle de top die op 20 september jongstleden rond 580,5 werd gerealiseerd. Doet zich morgen een doorbraak voor dan betekent dat zoals we zagen een waarschijnlijke voortzetting naar 586,3. 

  • Op dit moment is ook de ontwikkeling van een dubbele top rond 580,5 evenwel nog een mogelijkheid. Dit doet zich daadwerkelijk voor indien de beursindex morgen meteen daalt.

  • Mocht de aandelengraadmeter morgen dalen dan let ik specifiek op het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 576,9 en de bodem van vandaag rond 576,5. Een eventuele daling onder het laatste niveau zou een omslag zijn, het koersverloop boven 576,9 zou namelijk als een toppatroon gaan fungeren. Het koersdoel zou dan 573,3 zijn.

Resumerend: 

De candle die in het derde kwartaal is gevormd is een zogenaamde hammer. Het is een teken dat de markt een vervolg naar boven nastreeft. We zien dat streven ook terug in het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat in de maandgrafiek is afgerond. De stippellijn rond 576,9 is de neklijn van dit patroon. Dat blijft geldig zolang de AEX boven deze neklijn blijft. Het koersdoel van het omgekeerd hoofd en schouders patroon ligt in de buurt van 680. Op de weg naar boven vormt lijn e, de bovenste lijn van het trendkanaal e-f, in de maandgrafiek echter mogelijke weerstand. Bij een voortzetting naar boven, die gerealiseerd wordt indien 586,3 wordt doorbroken, zal ik dan ook die lijn e als doel nemen. Voordat we kunnen gaan kijken of 586,3 eventueel uitgenomen wordt dient de beursgraadmeter morgen verder op te lopen, zodat de top rond 580,5 gepasseerd wordt. In theorie kan op dit moment nog een dubbele top worden gevormd bij dat niveau, namelijk als de beursindex morgen direct daalt. Doet zich een daling voor dan let ik in het bijzonder op de koersontwikkeling ten opzichte van de stippellijn rond 576,9 en de bodem van vandaag 576,5, in de wetenschap dat een daling onder beide grenzen in de kwartiergrafiek een toppatroon zou opleveren met een koersdoel van ongeveer 573,3. Een terugkeer onder 576,9 zou in dat geval tevens inhouden dat het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de maandgrafiek in oktober ongeldig zou kunnen worden, hetgeen vanzelfsprekend een negatieve ontwikkeling zou zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 30 sep 2019, 18.26u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 sep 09.15u: Direct boeiend op Amsterdamse beurs

30 sep 10.00u: Stijging gerealiseerd na lagere start

30 sep 11.00u: Poging de afronding af te wenden

Maandag 30 sep 2019: Wat is me opgevallen?

30 sep 12.00u: Zijwaarts verloop het afgelopen uur

30 sep 14.00u: Afronding patroon weer voorkomen

30 sep 15.00u: Wachten op keuze van de markt

30 sep 16.00u: Kopers van AEX ruiken hun kans

30 sep 17.00u: AEX heeft top rond 580 bereikt

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

27 sep slot: Hammer in weekgrafiek, kleine stijging

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie

Naar boven