ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • In het weekend kwam de Wall Street Journal met het bericht dat een handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten in het verschiet ligt. De krant noemde zelfs een datum voor een ontmoeting tussen de presidenten Xi en Trump, namelijk 27 maart aanstaande. Het zorgde voor een stijging, waardoor het potentiŽle toppatroon van afgelopen vrijdag (een dark cloud cover) niet bevestigd werd als top. De candle zou immers alleen bij een daling een bevestiging van vrijdag hebben gevormd. De stijging lijkt het beeld dus te hebben verbeterd.

  • De vraag is of dat werkelijk zo is. De candle van vandaag vormt met zijn voorganger namelijk een bearish harami en dat is eveneens een potentieel toppatroon. Net als voor het patroon van vrijdag geldt ook voor dit patroon dat bevestiging nodig is voordat zeker is dat het om een top gaat. Een daling zou die bevestiging zijn, morgen zal ik dus volgen of de AEX daalt.

  • Wordt het hoogste punt van vrijdag 543,1 echter doorbroken dan heeft ook deze formatie geen waarde meer. Indien die ontwikkeling zich voordoet wordt het volgen of de top rond 544,9 van vorige week maandag eventueel bereikt en uitgenomen wordt.

  • Ondertussen komen de lijnen van de Bollinger Bands steeds dichter bij elkaar. Laten we klaar staan voor een felle beweging, want dat is de ontwikkeling die meestal volgt als de lijnen elkaar op deze wijze naderen. Helaas is op grond van de indicator niet te zeggen in welke richting we ons dan gaan bewegen.

  • De stijging van vandaag heeft in de uurgrafiek een lagere top opgeleverd, maar heeft tevens voor een hogere bodem gezorgd. Het kan nog alle kanten op met deze ontwikkeling.

  • Bij een stijging boven de top 542,8 van vandaag gaat de index naar 543,1, 544, 544,9 of hoger. In het geval van een daling onder 538,8 gaat de graadmeter naar 536,9 of wellicht lager.

  • U ziet dat onze aandelenmarkt zich vandaag een beetje verkeken heeft op het Amerikaanse verloop. Nadat we vanaf kwart voor vier Amerikaanse korte termijn topvorming hadden genegeerd moest de AEX met de laatste vier candles toch naar beneden.

Resumerend: 

Op het potentiŽle toppatroon in de daggrafiek van afgelopen vrijdag is vandaag een nieuw potentieel toppatroon gevolgd, namelijk een bearish harami. Morgen zal blijken of het echt een top wordt, dat hangt af van de vervolgbeweging. Het wordt namelijk alleen een top als een daling volgt. Het is belangrijk om op die bevestiging te wachten. Eťn bericht in een Amerikaanse krant, waar of niet waar, kan het beeld immers weer veranderen.  Gaat de index morgen omhoog en wordt de top van vandaag 542,8 doorbroken dan gaat de index naar 543,1, dan wel naar 544, 544,9 of wellicht hoger. Een daling onder 538,8 zorgt voor een daling naar 536,9 of eventueel lager. Ondertussen neemt vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands gezien de kans op een felle beweging toe, helaas zonder dat de indicator iets zegt over de richting daarvan. We zijn echter wel gewaarschuwd voor de mogelijkheid.

En dan nog dit...

Het ziet er op dit moment, maandagavond 18.45 uur, naar uit dat onze aandelenmarkt zich vandaag met de realisatie van een stijging verkeken heeft op het daaropvolgende Amerikaanse koersverloop. We gaan naar de daggrafiek van de S&P500 van dat tijdstip.

  • Zou de huidige stand de slotstand zijn dan staat hier een engulfing bearish line in de grafiek. Het zou een stevig toppatroon zijn, want de candle omvat op dit moment maar liefst zes voorgaande candles. De Amerikaanse beursdag is echter nog niet om, een definitieve conclusie laat zich dus nog niet trekken. De Amerikaanse koersontwikkeling zal tot dusverre echter niet zijn wat men in Amsterdam gezien de stijging van vandaag verwachtte. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 4 mrt 2019, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 mrt 09.15u: Een hogere opening op onze beurs

4 mrt 10.00u: Na eerste candle niet verder omhoog

4 mrt 11.00u: Het Damrak koos voor een daling

4 mrt 12.00u: Tegenzet haalde niet veel uit

4 mrt 14.00u: Het positieve beeld is verstevigd

4 mrt 15.00u: AEX bij het 76,4% Fibonacci niveau

4 mrt 16.00u: Beursgraadmeter is verder gestegen

4 mrt 17.00u: Top van vrijdag werd net niet bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven