ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De hammer die vandaag is ontwikkeld in de daggrafiek van de AEX bekrachtigt de bodem die vorige week is ontstaan. Op dit type candle volgt namelijk meestal een stijging. De hammer is echter nog niet bevestigd door middel van een volgende groene candle en dat geeft op dit moment dus nog onzekerheid. We gaan morgen bekijken of een groene candle volgt.

  • De hammer staat met de onderkant op de onderste lijn van de Bollinger Bands en dat gegeven pleit eveneens voor een stijging. Die onderzijde is immers een potentiŽle steunlijn. Het is dus belangrijk om te kijken of de markt morgen weet voort te bouwen op de koerswinst van 0,44% die met deze candle werd bereikt.

  • Bij de voorbereiding van deze pagina tekende ik lijn p in de uurgrafiek, de lijn door de bodem van eergisteren en die van vandaag. Vervolgens ontdekte ik dat ik door toppen en het slot van vandaag parallel aan deze lijn p de lijn p' kon tekenen. De beide lijnen vormen samen een vlag in wording. Dit is reuze interessant. De hammer in de daggrafiek 'voorspelt' een stijging, maar dit patroon in de uurgrafiek zegt dat zolang er geen uitbraak naar boven heeft plaatsgevonden de mogelijkheid van een daling en een voortzetting naar beneden aanwezig is. Blijft lijn p' morgen intact doordat meteen een daling volgt, dan ontwikkelt de vlag zich verder en houd ik rekening met een uitbraak naar beneden. Komt het daarna werkelijk van die uitbraak aan de onderkant dan houdt dat een voortzetting naar beneden in, de voortzetting die vanmiddag juist lijkt te zijn afgewend.

  • Breekt de AEX morgen echter naar boven door lijn p' dan is de vlag niet bruikbaar meer, want die ontwikkelt zich alleen verder in het geval van een daling. Bij dat verloop volgt een herstel, dat ik vervolgens uiteraard zal behandelen in mijn updates. De hammer in de daggrafiek kan dan eventueel zijn groene vervolg krijgen.

  • Beleggers hebben zich net als gisteren ertoe laten verleiden tot het einde van de dag te blijven kopen. De AEX sloot op het hoogste punt van de dag. De markt neemt wederom aan dat een stijging zal volgen.

Resumerend: 

In de daggrafiek van de AEX is een hammer tot ontwikkeling gekomen. Een hammer is meestal het startpunt van een stijging, maar moet daarvoor eerst bevestigd worden door middel van het ontstaan van een volgende groene candle in de daggrafiek. Omdat de onderkant van de hammer op de onderste lijn van de Bollinger Bands staat is de kans op een stijging zonder meer aanwezig. Die onderkant is tenslotte een potentiŽle steunlijn.
Uit de uurgrafiek komt naar voor dat er toch nog een  ander mogelijk scenario is, namelijk dat van een daling en een voortzetting naar beneden. In die grafiek staat namelijk een vlag in wording. Daalt de beursgraadmeter morgen direct dan ontwikkelt dit patroon zich verder. Een uitbraak naar beneden zou vervolgens de afronding van deze vlag en een voortzetting omlaag inhouden. Breekt de marktindex daarentegen naar boven uit dan is de vlag niet bruikbaar meer en volgt in lijn met de hammer een verder herstel dat ik vervolgens in mijn updates zal bepraten. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 15 mei 2019, 18.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 mei 09.15u: Wig vervangen door ander patroon

15 mei 10.00u: Vlag is afgerond met een uitbraak

15 mei 11.00u: Kopers vechten zoals verwacht terug

Woensdag 15 mei 2019: Wat is me opgevallen?

15 mei 12.00u: Nieuwe daling na terugkeer in vlag

15 mei 14.00u: Veel steun in buurt van 50% grens

Wolters Kluwer: In april werd 200% niveau bereikt

15 mei 15.00u: Daling onder 61,8% was het sein

15 mei 16.00u: Beleggers Damrak hadden er zin in

15 mei 17.00u: AEX index is naar boven geschoten

 

Naar boven