ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De nieuwe groene candle die deze week ontstond betekende een weekwinst van bijna 1,7% voor de AEX. Onze graadmeter beweegt in de richting van potentiŽle weerstand rond 571,9 en 576,9. Het hoeft geen betoog dat een doorbraak door beide grenzen een sterke ontwikkeling zou zijn, dat zijn bij een voortzetting naar boven dus de grenzen om naar te kijken.

  • Een eventuele daling onder de bodem rond 534,5 zou daarentegen een slecht verloop zijn. Het ziet er op dit moment niet naar uit dat te gebeuren staat. Zeg echter nooit pertinent dat iets niet kan plaatsvinden, zeker in de aandelenhandel is dat niet verstandig. De grens 534,5 is evenwel pas een niveau om de aandacht op te vestigen indien een duidelijke top met een daaropvolgende daling zou ontstaan.

  • In de daaggrafiek werd afgelopen dinsdag een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgemaakt. Op grond van dat patroon is een koersdoel van 583,8 te berekenen. Dit zou het richtpunt worden zou de AEX door de bij de weekgrafiek besproken grenzen 571,9 en 576,9 breken. Eerst zullen we echter de stappen ten opzichte van deze niveaus moeten beoordelen.

  • Het bodempatroon is geldig zolang de beurindex de beursdagen boven de neklijn rond 559,2 endigt. Gaat de index omlaag dan verdient het dus aanbeveling goed te letten op de slotstanden ten opzichte van die waarde. Zou het omgekeerd hoofd en schouders patroon door een terugkeer onder 559,2 ongeldig worden dan zou dat een negatieve zaak zijn, dat spreekt voor zich.

  • Gisteren ontstond een inverted hammer en die is vandaag bevestigd als top. Het is dus mogelijk dat de marktgraadmeter daadwerkelijk daalt. Een doorbraak door de top rond 566,7 zou echter inhouden dat de inverted hammer geen waarde meer heeft en de index verder doen gaan in de richting van het bij de weekgrafiek besproken niveau 571,9 of wellicht hoger.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands toont ons een positief beeld. De trend is stijgend en een vervolg naar boven is dus zeker mogelijk. Daalt de index dan is de middellijn een potentiŽle steunlijn.

  • Vandaag is het gap van gisteren gesloten en vond de AEX steun ter hoogte van toppen van afgelopen woensdagmiddag. De beursindex kan vanuit deze situatie beoordeeld verder naar boven. We kunnen vervolgens kijken of de top rond 566,7 van gisteren wordt doorbroken. Een doorbraak zou de index zoals we bij de daggrafiek zagen verder doen oplopen in de richting van 571,9 of hoger.

  • Bij een daling onder 560,7 wordt het naar ik vaststelde letten op de koersontwikkeling ten opzichte van 559,2. Dat zal dan moeten uitwijzen of het bodempatroon uit de daggrafiek al dan niet geldig blijft.

  • De candle uit de slotveiling (de laatste candle) zal u gezien de lengte misschien vreemd voorkomen. Er deed zich een flinke stijging voor in die veiling. Dit heeft te maken met de expiratie van aandelenopties die aan het einde van de handelsdag plaatsvond. Uitslagen als deze zijn mogelijk bij een expiratie. Aanstaande maandag is de invloed daarvan op het koersverloop er niet meer en dat wil zeggen dat het trekken van een conclusie uit deze candle geen zin heeft. U kunt maandag uiteraard wel letten op de koersontwikkeling ten opzichte van de onderkant 560,7  ervan, zoals ik al bij de uurgrafiek constateerde een niveau om naar te kijken ingeval de index daalt.

Resumerend: 

De AEX beweegt in de richting van twee potentiŽle weerstandsniveaus, de grenzen 571,9 en 576,9 in de weekgrafiek. Het zou top zijn zouden deze niveaus de komende tijd doorbroken worden. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat afgelopen dinsdag in de daggrafiek is ontstaan geeft ons een koersdoel van 583,8 en wijst dus al op een doorbraak. Laten we ons echter pas op dat niveau richten indien de aandelenmarktgraadmeter daadwerkelijk verder stijgt en niet alleen naar 571,9 en 576,9 gaat, maar daar ook doorheen breekt. De index gaat in de richting van die niveaus indien de top rond 566,7 van gisteren doorbroken wordt. Bij beide grenzen kan theoretisch vervolgens een top tot ontwikkeling komen.
De als top bevestigde inverted hammer in de daggrafiek laat echter zien dat we geen zekerheid hebben omtrent dit vervolg naar boven. Wordt de bodem rond 560,7 doorbroken dan brengt dat spanning. Dan moet aan de hand van het verloop ten opzichte van de neklijn rond 559,2 in de daggrafiek immers blijken of het bodempatroon in die grafiek geldig blijft. Zolang het geldig is kunnen we uit gaan van een voortzetting naar boven, een slot onder het niveau zou hier echter verandering in brengen. Het zou een negatieve stap zijn. Helemaal negatief zou een daling onder de bodem rond 534,5 in de weekgrafiek zijn. Dit is echter pas een punt van aandacht indien de marktindex terug zou keren onder 559,2 en zover is het op dit moment nog niet. Op dit moment is de conclusie helder, het beeld van dit moment is positief.

En dan nog dit...

Voor mensen die me al jaren volgen zal wat ik vanavond te vertellen heb niet als een verrassing komen. Het is juni en ik ga er dus een paar weken tussenuit. Ik ben van maandag 24 juni t/m vrijdag 12 juli aanstaande vrij. Op maandag 15 juli ga ik weer aan het werk en plaats ik nieuwe pagina's. In de tussenliggende tijd verandert er niets aan de site. Ik wens u fijne (handels)weken en zie u hier graag op 15 juli terug. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 21 jun 2019, 09.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 jun 09.15u: AEX gekocht bij bovenkant van gap

Vrijdag 21 jun 2019: Wat is me opgevallen?

21 jun 10.00u: Bodem bij bovenzijde van het gap

21 jun 11.00u: Zijwaarts verloop het afgelopen uur

21 jun 12.00u: AEX is alsnog het gap in gegaan

21 jun 14.00u: Het gap van gisteren is gesloten

21 jun 15.00u: AEX opnieuw bij het niveau 561,8

21 jun 16.00u: Steun gevonden bij grens 516,5

21 jun 17.00u: Nog steeds in de buurt van niveau

Agenda van maandag 27 mei t/m vrijdag 31 mei

 

Naar boven