ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Met de hoogste stand 576 van deze week bleef de AEX nog maar een fractie verwijderd van de top die vorig jaar rond 576,9 werd gerealiseerd. Die top werd niet doorbroken, een doorbraak is gezien de geringe afstand ten opzichte van het niveau volgende week echter haalbaar. Zou deze top uitgenomen worden dan zou dat vanzelfsprekend een uitstekende prestatie zijn. Het is evenwel niet mijn gewoonte om vooruit te lopen op doorbraken en dat doe ik ook deze keer dus niet. Ik houd alles open en speel vervolgens in op het feitelijke koersverloop.

  • Het laagste punt van vorige week rond 564,6 is van belang in het geval de AEX niet mocht stijgen, maar zou dalen. Een daling onder dit niveau zou een verzwakking van de technische situatie zijn, dus een gemiste kans. Het is iets om naar te kijken zolang de top rond 576,9 niet blijvend doorbroken is.

  • De candle van vandaag in de daggrafiek komt dicht bij een bearish counterattack line en is dus negatief. De candle heeft hierdoor immers veel weg van een top. Aanstaande maandag moet uit het koersverloop blijken of het inderdaad een top wordt.

  • Als ik kijk naar de daggrafiek met Bollinger Bands kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat een vervolg naar boven ondanks de candle van vandaag zeer wel mogelijk is. De trend in deze indicator is namelijk naar boven gericht. Dat blijft zo zolang de AEX boven de middellijn koerst, de stippellijn in de grafiek.

  • In de uurgrafiek is vandaag opnieuw een hogere bodem ontstaan en dat is positief. Zolang de AEX bij iedere daling bodemt op een niveau boven de vorige bodem is dat het bewijs van een goede stemming. Het eerste waar ik komende week dus naar kijk is of het patroon van hogere bodems intact blijft.

  • Verder kijk ik ook naar het patroon van hogere toppen, want ook dat is een positief aspect in deze grafiek. Er wordt wel verkocht, maar op steeds hogere niveaus. Dat is een teken dat de markt als geheel vooralsnog een voortzetting naar boven verwacht. Dit blijft staan zolang het patroon van hogere bodems en hogere toppen aanwezig blijft.

  • Aanstaande maandag kijk ik eerst of de AEX onder de bodem rond 570,3 of boven de top rond 572,9 komt. Dat geeft dan een indicatie voor het vervolg. Steun kan er zijn rond 569, weerstand rond 576. Een eventuele daling onder 570,3 zou overigens een eind maken aan het patroon van hogere bodems in de uurgrafiek en dus een verandering van het positieve beeld inhouden.

Resumerend: 

De AEX bereikte deze week op 0,9 indexpunt na de top van vorig jaar rond 576,9. Een doorbraak door die top is vanwege de korte afstand tot het niveau haalbaar, de verwezenlijking daarvan zou een uitstekende prestatie zijn. Een voortzetting naar boven is realiseerbaar gezien de stijgende trend in de Bollinger Bands daggrafiek en het patroon van hogere bodems en hogere toppen in de uurgrafiek. De eerste stap die daarvoor gezet moet worden is die boven de top rond 573,9 van vanmiddag, dan kunnen we volgen of de top rond 576 of die rond 576,9 eventueel doorbroken worden. Een daling onder 570,3 zou een einde maken het patroon van hogere bodems en het vanuit de uurgrafiek gezien positieve beeld dus veranderen. Steun kan er dan zijn rond 569 en 564,6. Hierbij kan op grond van de weekgrafiek gezegd worden dat een eventuele daling onder het laatste niveau een verzwakking van de technische situatie zou inhouden en gezien de geringe afstand tot de top van vorig jaar ook een gemiste kans zou zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 19 jul 2019, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 jul 09.15u: Fed official praat markten naar boven

19 jul 10.00u: AEX index is nog iets verder gestegen

Vrijdag 19 jul 2019: Wat is me opgevallen?

19 jul 11.00u: Opnieuw een top gevormd rond 576

19 jul 12.00u: Daling van onze beursgraadmeter

19 jul 14.15u: Bodem net boven het niveau 570

19 jul 15.00u: Afgeronde vlag in kwartiergrafiek

19 jul 16.00u: Marktpartijen hebben winst binnen

19 jul 17.00u: Hammer gevormd bij daling van AEX

Agenda van maandag 15 jul t/m vrijdag 19 jul 2019

 

Naar boven