ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Afgelopen vrijdag werd in de daggrafiek van de AEX een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond, u heeft daarover in mijn slotanalyse van vrijdagavond kunnen lezen. Vandaag keerde de beursgraadmeter terug onder de neklijn rond 511,5 van dit patroon. Het slot lag echter niet ver onder de neklijn van het patroon en ik beschouw het bodempatroon daarom nog steeds als geldig. Het is bij een neklijn goed om wat marge aan te houden.

  • De beursindex bleef in het stijgend kanaal b-d en dat is positief. Het wil zeggen dat een vervolg naar boven de meest waarschijnlijke ontwikkeling is.

  • Uiteraard houd ik wel in de gaten of dit zo blijft, daarvoor let ik morgen op de koersontwikkeling ten opzichte van lijn b. Deze lijn vinden we morgen in de buurt van 510,6. Een eventueel slot onder dit niveau zou een uitbraak naar beneden vormen, iets dat vanzelfsprekend negatief zou zijn. Zolang de index boven lijn b noteert kan de top rond 515,5 doorbroken worden, wat een vervolg naar boven binnen het kanaal zou zijn.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands ziet u stijgende lijnen en dus een naar boven gerichte trend. Deze trend is intact zolang de AEX boven de middellijn koerst. Daar staat de marktindex momenteel een eind boven, het beeld is dus positief.

  • In de uurgrafiek is het beeld ondanks de daling van vandaag eveneens positief. Rond 509,3 werd namelijk een volgende hogere bodem neergezet. Zolang de markt op steeds hogere niveaus bodems blijft maken is dat een teken dat beleggers goed gestemd blijven. De top van afgelopen vrijdag rond 515,5 dient als volgende stap doorbroken te worden voor het behoud van het patroon van hogere toppen en hogere bodems in de grafiek. Onder 509,3 mag de AEX niet komen, want dan zou het patroon van hogere bodems beŽindigd worden.

  • Voor een voortzetting naar boven zal in ieder geval eerst de stippellijn rond 511,5 doorbroken moeten worden. Het gaat om de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat we in de daggrafiek zagen. Vervolgens moet dan de top rond 515,5 uitgenomen worden. Een daling onder 509,3 zou daarentegen een terugkeer naar 508 of lager aangeven.

Resumerend: 

Afgelopen vrijdag werd in de daggrafiek een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond. Hoewel het slot van vandaag iets onder de neklijn rond 511,5 lag beschouw ik dat bodempatroon nog steeds als geldig. Het verschil tussen het slot en die lijn was namelijk erg klein. De AEX bleef in de daggrafiek binnen het kanaal b-d, de opgaande trend bleef intact. Voor een voortzetting naar boven binnen dit kanaal dienen nu achtereenvolgens de stippellijn rond 511,5 en de top rond 515,5 van afgelopen vrijdag uitgenomen te worden. De onderkant van het kanaal vinden we morgen rond 510,6. Een eventueel slot onder dit niveau zou een uitbraak naar beneden uit het kanaal inhouden en het omgekeerd hoofd en schouders patroon alsnog ongeldig maken. Belangrijk is verder het patroon van hogere bodems in de uurgrafiek. Zou dit beŽindigd worden met een daling onder 509,3 dan zou dat negatief zijn. Het zou een kentering zou en een terugkeer naar 508 of lager aangeven. Zolang de AEX echter boven deze laatste bodem staat is dat een teken dat beleggers goed gestemd blijven en is een vervolg naar boven de koersontwikkeling om vooralsnog vanuit te gaan.

En dan nog dit...

De S&P500 brak vrijdag naar boven uit een dalende wig en dat was een aanzet tot een vervolg naar boven. De koersontwikkeling van vandaag past echter niet in dat beeld. We gaan naar de daggrafiek van de S&P500.

  • In deze daggrafiek van de S&P500 is rond 2.673 een dubbele top tot stand gekomen. Volgt een daling met een slot onder de bodem rond 2.612 dan wordt dit een M-vormig toppatroon, het zou tevens de wig ongeldig maken. Zolang de S&P500 index boven 2.612 koerst blijft een vervolg naar boven mogelijk. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 28 jan 2019, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

28 jan 09.15u: Meteen steun bij bovenkant gap

28 jan 10.00u: Niet veel gestegen na opening

28 jan 11.00u: Verder weg van bovenkant gap 

28 jan 12.00u: Lagere top in de kwartiergrafiek

28 jan 14.00u: Een hoofd en schouders patroon

28 jan 15.00u: Gap van vrijdag alsnog gesloten

28 jan 16.00u: Koersdoel van patroon is bereikt

28 jan 17.00u: Spannend in laatste fase beursdag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven