ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een nieuwe positieve beursweek heeft de bovenkant van het lange termijn stijgend trendkanaal e-f  binnen handbereik gebracht. Het ligt voor de hand dat de AEX naar lijn e gaat, al is daar bij het lage volume de komende tijd wel wat onzekerheid aan verbonden. Gaat de index verder naar boven dan is lijn e in ieder geval het doel. De lijn ligt de komende week rond 616,4 en de week erna rond 616,9. 

  • In de daggrafiek zien we de aanzet voor een vervolg naar boven. De AEX brak vandaag namelijk naar boven uit de dalende wig die ik gisteren tekende. Aan de wig is zelfs een koersdoel van 630 verbonden. Dat doel is met lijn e in de weekgrafiek als belangrijke weerstandslijn echter minder belangrijk. Daar kunnen we pas wat mee doen in het geval de beursindex door die lijn zou breken, iets waar we niet op kunnen speculeren. Het ligt meer voor de hand dat een top tot stand komt in de buurt van de lijn of daar waar we nu staan. Veel gebeurt er dit jaar wellicht namelijk niet meer.

  • Een eventuele daling onder het laagste punt 604,1 van gisteren zou de wig ongeldig maken en dus negatief zijn. In dat geval zou de stippellijn rond 602,1 getest worden als steunlijn. Een terugkeer onder de lijn zou zwak zijn, zo stelde ik de afgelopen dagen vast.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands zien we dat een vervolg omhoog zeker mogelijk is. Er is nog ruimte naar de bovenste lijn van de banden.

  • Vandaag werd met weerstand rond 608,5 afgerekend en dat wil zeggen dat de kans op een voortzetting naar 612,4 groot is. De doorbraak door 608,5 kwam echter op een moeizame wijze tot stand. Zou de doorbraak een overtuigende beweging zijn geweest dan was ik overtuigd geweest van een gang naar 612,4 of hoger, nu heb ik daar mijn twijfels bij.

  • Een terugkeer onder de doorbroken grens 608,5 zou een risico voor topvorming met zich meebrengen, de mate van risico hangt dan af van de snelheid waarmee en de plaats waar daarna een bodem wordt neergezet. Een daling onder 604,1 zou hoe dan ook slecht zijn, elke bodem daarboven zou de optie voor een stijging open houden.

Resumerend: 

De stijging van deze week heeft ervoor gezorgd dat de afstand tot de bovenkant lijn e van het lange termijn kanaal e-f beperkt is. De lijn, die komende week rond 616,4 en de week erna rond 616,9 ligt, moet theoretisch bereikt kunnen worden. In de daggrafiek is een dalende wig afgerond, waaruit blijkt dat de markt op dit moment de intentie heeft om een vervolg omhoog te realiseren. Aan het patroon is zelfs een koersdoel van ongeveer 630 gekoppeld, maar dat wil ik niet gebruiken. Je mag in de buurt van lijn e tenslotte weerstand en topvorming verwachten. Zou de lijn doorbroken worden dan kan ik me alsnog op 630 richten. De index brak vandaag door 608,5, maar dat verliep op een moeizame wijze. Dit brengt twijfels bij de vermeende voortzetting naar boven. Het was niet overtuigend. Ik vraag me dus af of de index volgende week wel verder op zal lopen, daar ben ik niet zeker van. Een stijging boven de top van vandaag zou echter een eind maken aan de twijfels en een vervolg naar 612,4 of lijn e betekenen. Een terugkeer onder 608,5 zou daarentegen wat risico op topvorming brengen. De hoeveelheid risico hangt dan af van de snelheid waarmee en de plaats waar bij dat verloop steun wordt gevonden. Een daling onder 604,1 zou de wig ongeldig maken en dus negatief zijn, de stippellijn rond 602,1 zou vervolgens getest worden. Een eventuele terugkeer onder 602,1 zou na een daling onder 604,1 een volgende negatieve stap zijn. We hebben hiermee de mogelijke paden in kaart gebracht, volgende week zal blijken welk pad de markt verkiest te lopen.

En dan nog dit...

Zoals gebruikelijk rond de feestdagen neem ik de dagen voor en na Kerst vrij. De boog kan niet altijd gespannen zijn, het is goed even los te zijn van het strakke regime dat ik mezelf voor het maken van deze site heb opgelegd. Tot en met 31 december aanstaande zult u geen nieuwe pagina's of actuele grafieken aantreffen op deze site en de agenda zal ik evenmin bijhouden. Ik maak een uitzondering voor de slotanalyse van 31 december. Die zal ik wel schrijven en die dag aan het eind van de middag plaatsen. Hopelijk bent u er dan voorafgaand aan de oliebollen ook weer. Ik wens u fijne Kerstdagen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 20 dec 2019, 22.15u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

20 dec 09.15u: Van iets hoger naar iets lager

20 dec 10.00u: Poging om stijging te realiseren

20 dec 11.00u: Strijd, maar nog geen richting

20 dec 12.00u: AEX plots naar boven geschoten

Vrijdag 20 dec 2019: Wat is me opgevallen?

20 dec 14.00u: Index op en neer bij weerstand

20 dec 15.00u: Geen verandering in de situatie

20 dec 16.00u: AEX beweegt rond weerstand

20 dec 17.00u: Iets boven weerstand 608,5 

Agenda van maandag 16 dec t/m vrijdag 20 dec 2019

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

19 dec slot: Hammer en wig, markt is optimistisch

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven