ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Lijn i in de daggrafiek van de AEX werd vandaag vrijwel bereikt. Het hoogste punt van de dag was 568,28, de lijn lag vandaag rond 568,5. Het verschil is niet zichtbaar in de grafiek. Lijn i is een potentiŽle weerstandslijn die met lijn a een wig vormt. Dit is een patroon waarbij een uitbraak naar beneden de ontwikkeling is die je het vaakst ziet. Daar komt bij dat de candle van vandaag een inverted hammer is en dat is een potentieel toppatroon. We moeten dan ook rekening houden met een daling. 

  • Lijn a ligt morgen rond 566. Blijft de index boven deze lijn dan is de stijgende trend ondanks de inverted hammer en de wigvorm in de grafiek intact. Een stijging blijft dan mogelijk. Zou een doorbraak door lijn i volgen dan hebben de candle van vandaag en de wig geen waarde meer. De markt verwezenlijkt dan een voortzetting naar boven. Lijn i ligt morgen rond 569, dat is het niveau om naar te kijken ingeval de beursindex morgen omhoog gaat.

  • Een achtereenvolgende daling onder lijn a en het potentiŽle steunniveau 564 zou een verzwakking van het beeld zijn. Negatief zou het verloop vervolgens echter pas worden bij een blijvende daling onder de bodem rond 558,9 van vorige week donderdag. Dit jaar wordt de index namelijk voortdurend gekocht bij dalingen onder stijgende trendlijnen of voorgaande bodems. Alleen een ontwikkeling waarbij de AEX onder 558,9 komt en blijft zou daarom negatief zijn, daarboven zou een stijging nog mogelijk zijn.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft geen aanleiding voor somberheid. De trend is naar boven gericht, een vervolg naar boven is vanuit deze grafiek beoordeeld zonder meer mogelijk.

  • Net als de vorige grafiek geeft ook de uurgrafiek een positief beeld. Vandaag is weer een hogere bodem ontstaan, namelijk rond 564,9. Het patroon van hogere bodems bleef intact. Alle stippellijnen onder deze bodem zijn bij een eventuele daling onder 564,9 bovendien potentiŽle steunniveaus. Er moet dus wel het een en ander veranderen voordat het beeld slecht wordt. Dat zou alleen het geval zijn bij een blijvende daling onder de bodem rond 558,9 van 11 april jongstleden.

  • Het hoogste punt van de dag lag rond 568,3, Wordt dat punt doorbroken dan volgt een stijging naar lijn i rond 569 in de daggrafiek. We kunnen dan gaan kijken of die lijn eventueel doorbroken wordt.

Resumerend: 

Het hoogste punt van vandaag lag rond 568,3, waarmee lijn i in de daggrafiek vrijwel werd bereikt. Deze lijn vormt samen met lijn a een naar boven gerichte wig, een patroon waarbij een uitbraak naar beneden het meest voorkomende verloop is. Vanuit de daggrafiek gezien moeten we dus rekening houden met een daling. 
De daggrafiek met Bollinger Bands en de uurgrafiek geven echter geen reden tot somberheid. In de eerste grafiek is sprake van een stijgende trend, waaraan zonder meer een vervolg omhoog gegeven kan worden. In de uurgrafiek staat een patroon van hogere bodems, waardoor ook deze grafiek een positief beeld geeft. Laten we dus behoedzaam te werk gaan en niet zomaar uit gaan van een daling.
Morgenochtend let ik om te beginnen op het verloop ten opzichte van lijn a. Die vinden we morgen rond 566. Zolang de AEX boven dit niveau koerst is een vervolg naar boven mogelijk. Zou de beursindex stijgen en door lijn i breken dan wordt de wig onbruikbaar en dat vervolg naar boven werkelijkheid. Lijn i ligt morgen rond 569.
Een daling onder lijn a en de bodem rond 565 in de uur- en kwartiergrafiek zou zwak zijn, maar nog niets zeggen. Alle stippellijnen onder 565 in de uurgrafiek, te beginnen met die rond 564, zijn dan immers potentiŽle steunniveaus. Het beeld zou pas negatief worden bij een blijvende daling onder de bodem rond de bodem rond 558,9 van afgelopen donderdag. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 17 apr 2019, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

17 apr 09.15u: AEX hoger in het eerste kwartier

17 apr 10.00u: Beursindex is verder opgelopen

17 apr 11.00u: Index heeft wat winst ingeleverd

Woensdag 17 apr 2019: Wat is me opgevallen?

17 apr 12.00u: Bodem boven laagste punt 565,8

17 apr 14.15u: AEX gekocht na daling onder lijn

17 apr 15.00u: Beursindex in een nieuwe stijging

17 apr 16.00u: Snelle stijging werd teruggedraaid

17 apr 17.00u: AEX gekocht na daling onder bodem

Naar boven