ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Beleggers blijven optimistisch gestemd, daar bracht zelfs een daling onder lijn b vandaag geen verandering in. De AEX sloot een fractie boven de slotstand van gisteren. Het is dit jaar overigens gebruikelijk dat de beursgraadmeter wordt gekocht direct na dalingen onder stijgende trendlijnen. De ontwikkeling van vandaag vormt daarop geen uitzondering. De beursstemming bleef goed en dat wil zeggen dat de AEX index verder kan naar het eerstvolgende potentieel weerstandsniveau dat u rond 564 ziet, of hoger. De grens 564 is overigens het niveau waar in 2007 een top ontstond.

  • Doordat de AEX index vandaag bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands bleef is de situatie vergelijkbaar met die in januari van dit jaar. Het gaat om een stijgende trend. Vanuit deze grafiek gezien kan de aandelenmarktgraadmeter dus verder naar boven.   

  • Gedurende de dag ontstond in de uurgrafiek de rechthoek bestaand uit de stippellijnen 559,7 en 561,6. De markt realiseerde een uitbraak, maar die werd later teruggedraaid. Het werd een valse uitbraak. Normaliter volgt op een valse beweging hun koersontwikkeling in de tegenovergestelde richting. De AEX zou dan naar 559,7 of lager gaan. Uit de laatste candle blijkt echter dat kopers de strijd nog niet hebben opgegeven. Het is een hammer en dus een potentieel bodempatroon. Morgenochtend zal blijken of het inderdaad een bodem wordt.

  • Niet alleen de hammer in de uurgrafiek vormt een aanwijzing voor een mogelijk vervolg naar boven, maar ook een patroon in de kwartiergrafiek. De laatste rij candles vormt namelijk een nog niet afgeronde vlag. Een vlag is een voortzettingspatroon, waaruit voortvloeit dat beleggers het van een voortzetting naar boven zien komen. Het patroon wordt afgerond indien een uitbraak naar boven wordt gerealiseerd. Volgt daarop een stijging boven de top rond 562,5 dan gaan we naar het niveau 564 uit de daggrafiek, of hoger.
  • Een eventuele uitbraak naar beneden uit de vlag zou dit patroon ongeldig maken. De AEX zou naar de stippellijn rond 559,7 of lager gaan, mogelijk ook naar het gap dat gisteren open bleef. Dit zou dan eventueel alsnog gesloten kunnen worden door middel van een daling naar 557,3.

Resumerend: 

De beurs realiseerde vandaag een lichte winst voor de AEX, dit ondanks een daling onder lijn b. Kopers hebben dit jaar de gewoonte om de beursgraadmeter direct te kopen na dalingen onder stijgende trendlijnen. Dat deden zij ook vandaag. Nu er ondanks de daling onder de lijn winst is geboekt met de index kan deze in principe door naar boven. De hammer in de uurgrafiek en de vlag in de kwartiergrafiek vormen een aanwijzing dat de markt inderdaad aan een voortzetting naar boven denkt. Wordt de vlag afgerond met een uitbraak aan de bovenkant en de top rond 562,5 doorbroken dan gaat de aandelenindex naar 564, of wellicht hoger. Een uitbraak naar beneden uit de vlag in de kwartiergrafiek zou dit patroon daarentegen onbruikbaar maken. De AEX zou naar 559,7 gaan, of lager. Bij dit laatste denk ik dan aan het gap dat gisteren open bleef, dat zou dan eventueel alsnog gesloten kunnen worden met een daling naar 557,3. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 4 apr 2019, 18.16u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 apr 14.00u: Na doorbraak lijn is rechthoek gevormd

Donderdag 4 apr 2019: Wat is me opgevallen?

4 apr 15.00u: AEX bij bovenkant van de rechthoek

4 apr 16.00u: Rechthoek is afgerond met uitbraak

4 apr 17.00u: De uitbraak werd een valse beweging

 

Naar boven