ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De vlag o-o' die ik gisteren tekende is nog niet afgerond met de gebruikelijke uitbraak naar beneden. De AEX vond steun bij de onderkant van het patroon. Er zit niets anders op dan afwachten of het morgen eventueel alsnog wordt afgerond. Doet zich een  uitbraak naar beneden voor dan houdt dat de hervatting in van de dalende trend die voorafging aan de ontwikkeling van het patroon. De beursindex kan dan naar de stippellijn rond 534,6, de bodem rond 533,9 of lager. Een vlag ontstaat over het algemeen halverwege een beweging, er staat ons dan mogelijkerwijs nog het een en ander te wachten aan koersdruk.

  • Volgt in tegenstelling hiermee een stijging met een uitbraak naar boven uit de vlag dan is dat een overwinning voor het kopende deel van onze aandelenmarkt. De vlag wordt dan ongeldig, wat een verbetering van het beeld zou zijn.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is ruimte in alle richtingen, hier kunnen we dus als het gaat om het bepalen van de richting op dit moment niets mee. De trend is naar beneden gericht zolang de AEX onder de middellijn koerst, een lijn waar de graadmeter op dit moment ver onder staat.

  • Morgenochtend kijk ik om te beginnen of zich eventueel een uitbraak naar beneden ontwikkelt uit de vlag o-o'. Het wordt onderhand tijd dat het daarvan komt, ons geduld wordt aardig op de proef gesteld.

  • Wordt de laatste top rond 542,2 daarentegen doorbroken dan gaan we opnieuw in de richting van de bovenkant van de vlag. Het is dan zaak te checken of dat eventueel uitloopt op een uitbraak aan de bovenzijde.

Resumerend: 

De vlag o-o' is vandaag niet afgerond met de bij deze formatie gangbare uitbraak naar beneden. Zou dat morgen alsnog gebeuren dan behelst dat een hervatting van de daling die we voor de ontwikkeling van het patroon zagen. Een vlag staat meestal halverwege de totale beweging, er is dan veel koersdruk mogelijk. Ik richt me dan eerst op 543,6 en 533,9, om te zien of die grenzen al dan niet doorbroken worden. Stijgt de index en wordt de top rond 542,2 uitgenomen dan loopt de graadmeter opnieuw in de richting van de bovenzijde van de vlag. Het wordt dan controleren of dit eventueel resulteert in een uitbraak aan de bovenkant, iets dat als het zou gebeuren de vlag ongeldig zou maken en een belangrijke verbetering zou zijn van het technische beeld.

En dan nog dit...

Vandaag vergeleek ik in een aantal updates het verloop van de AEX met dat van de DAX. U bent wellicht benieuwd hoe die vergelijking er nu uit ziet, daarom eindig ik vandaag met de uurgrafiek van de DAX.

  • In deze grafiek werd vanmorgen een bodempatroon afgemaakt, namelijk het omgekeerd hoofd en schouders patroon waarvan de schouders en het hoofd aangegeven zijn met de letters S en H. Het patroon heeft een koersdoel van ongeveer 12.200 en is geldig zolang de DAX boven de neklijn rond 12.039 blijft. De DAX eindigde met de laatste candle op die neklijn en zal morgen dus meteen moesten stijgen, wil dit patroon geldig blijven. In de grafiek ziet u tevens de stijgende wig r-r'. Dit heeft een betekenis die tegengesteld is aan het bodempatroon, het geeft namelijk een vervolg omlaag aan. De wig is af bij een uitbraak aan de onderzijde, maar telt niet meer bij een uitbraak naar boven. Duitse beleggers moeten dus kiezen uit tegengestelde ontwikkelingen, dat wordt interessant. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 14 sep 2018, 18.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 sep 09.15u: Licht lager in het eerste kwartier

13 sep 10.00u: Fibonacci niveaus zijn doorbroken

13 sep 11.00u: Top gevormd bij 76,4% niveau

13 sep 12.00u: AEX in richting van onderkant vlag

13 sep 14.00u: Index afgelopen uren naar boven

13 sep 15.00u: AEX nog steeds in midden van vlag

13 sep 16.00u: Beursgraadmeter klein stukje gedaald

13 sep 17.00u: AEX nadert onderkant van vlag weer

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven