ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Over anderhalve maand worden de bonussen in de sector bepaald. Beheerders van grote fondsen hebben persoonlijk belang bij het keren van de huidige daling en de realisatie van een stijging. Ze werken over het algemeen met geld van anderen, dat maakt het eenvoudiger om tegen deze daling in te kopen. Als de concurrenten het ook maar doen is het goed. Die willen in principe hetzelfde. Men roept dan ook om het hardst dat de daling van de afgelopen tijd het ideale moment is om in te stappen, om zo de ander te verleiden de eerste stap te zetten. Op deze manier moet de bal gaan rollen en de gewenste eindejaarsrally worden opgestart, waarmee het gemeenschappelijk belang in de sector wordt gediend. Het loopt nog wat stroef, maar je ziet al wel wat zetten in deze richting. Kijk bijvoorbeeld naar de fanatieke verdediging van het steunniveau 506,2. Of er genoeg animo is om het proces naar boven in gang te zetten moet echter nog duidelijk worden. Gaan de beursindices toch verder omlaag in de komende maand dan gaan we het omgekeerde proces zien. Fondsbeheerders zullen zich dan gedwongen zien om posities te verkopen, in een poging te redden wat te redden valt. We mogen verwachten dat de beurzen dan flink onderuit gaan, want iedereen zal de uitgang zoeken. Dit zijn zoals ik het zie de twee scenario's. We bevinden ons in de beslissende fase waarin wordt uitgemaakt wat de uiteindelijke ontwikkeling wordt, de profitabele eindejaarsrally of het vluchtscenario.

  • Vandaag zagen we de vorming van een doji. Het lichaam ervan ligt in het bovenste deel van de candle, wat er dus tevens een hammer van maakt. Dit is een potentiŽle bodem, waarvan de onderkant bij het steunniveau 506,2 ligt. Het is een poging om een stijging op te starten vanaf deze grens. Morgen moet blijken of de hammer bevestigd wordt met een stijging en zo inderdaad een bodem wordt.

  • De grafiek met Bollinger Bands geeft ons nog geen informatie. De AEX staat in het midden van de onderste band en dat maakt in deze grafiek alles mogelijk.

  • In de uurgrafiek zien we voorbereidingen voor de eventuele afronding van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat zou worden afgemaakt bij een stijging boven de stippellijn rond 513,6 en de top rond 514,2. Zou dan ook nog de top rond 515,5 worden doorbroken dan is de bodem daar en krijgen we een positieve start van de novembermaand die aanstaande donderdag begint.

  • De markt is in de kwartiergrafiek al wat vooruitgelopen op deze ontwikkeling. Hier is vandaag namelijk alvast een kleiner omgekeerd hoofd en schouders patroon neergezet, waarvan de stippellijn rond 510,6 de neklijn is. Het kan leiden tot een doorbraak door de bij de uurgrafiek besproken niveaus 513,6 en 514,2.
  • Een terugkeer onder 510,6 zou het patroon echter ongeldig maken. Doet die ontwikkeling zich voor dan zal letten op het verloop ten opzichte van de bodem rond 505,5, omdat een eventuele daling onder dit niveau erin zou kunnen resulteren dat het luik onder onze aandelenmarktindex open gaat.

Resumerend: 

We bevinden ons in een kritieke fase in het koersverloop van de aandelenmarkt, een fase waarin moet worden gekozen tussen een eindejaarsrally en een vluchtscenario. In de daggrafiek ontstond vandaag een hammer, waarvan de onderkant bij het belangrijke steunniveau 506,2 ligt. Het is een potentiŽle bodem, waarvan morgen moet blijken of het inderdaad een bodem wordt. In de uurgrafiek tekent zich de mogelijke vorming van een bodempatroon af, namelijk een omgekeerd hoofd en schouders patroon dat afgerond zou worden bij een stijging boven 513,6 en 514,2. De markt is met een wat kleiner omgekeerd hoofd en schouders patroon in de kwartiergrafiek al wat vooruitgelopen op deze ontwikkeling. Zou behalve 513,6 en 514,2 ook de top rond 515,5 nog worden uitgenomen dan betekent dat een bodem en een positieve start van de novembermaand die donderdag begint. Keert de index echter terug onder 510,6 dan wordt het patroon in de kwartiergrafiek ongeldig. Ik kijk dan specifiek naar het verloop ten opzichte van de bodem rond 505,5, omdat een daling daaronder zou kunnen betekenen dat het luik onder de beursgraadmeter uiteindelijk open gaat.

En dan nog dit...

Een index waarin zich vorige week een negatieve ontwikkeling heeft voorgedaan is de Franse beursindex CAC40. We kijken hieronder naar de weekgrafiek van deze graadmeter.

  • Lijn a en de stippellijn rond 5.040 vormen samen een rechthoekige omgekeerde driehoek. Dit is een toppatroon, dat afgelopen vrijdag met een uitbraak naar beneden werd afgerond. Het is geldig zolang de CAC40 onder 5.040 blijft. Het is wel goed om een marge van bijvoorbeeld vijftig punten aan te houden. Hoe groot de marge moet zijn is overigens arbitrair, daar zijn geen regels voor. Het koersdoel van het patroon vinden we rond 4.420. Vooralsnog zien we in deze grafiek dus de opzet voor een stevige daling. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 30 okt 2018, 18.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 okt 09.15u: Hoger gestart, steun rond 509,4 

30 okt 10.00u: Steunniveau na strijd doorbroken

30 okt 11.00u: AEX index vond steun rond 508

30 okt 12.00u: Een vlag net voor de lunchpauze

30 okt 14.00u: Opnieuw een vlag, maar nu groter

30 okt 15.00u: Snel omhoog vanaf 61,8% niveau

30 okt 16.00u: Hogere bodem na daling vanaf 510,6

30 okt 17.00u: Omgekeerd hoofd schouders patroon

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven