ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag werden na een opening onder het steunniveau 506,2 tegenkrachten gemobiliseerd. Kopers werkten met vereende kracht aan een lange groene candle. De AEX sloot bijna 1,1% boven het slot van gisteren, terwijl het laagste punt van de dag 0,7% onder die slotstand lag. Het is voorwaar een stevige draai, die zorgde voor een potentiŽle bodem.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands kan de AEX alle kanten op, want er is volop ruimte naar boven en beneden. Hier hoeven we morgen dus niet op te letten.

  • Nadat de AEX na de negatieve start terugkeerde boven de grenzen 506,2 en 512,7 vormde dat laatste niveau in de middag steun. De markt zal de marktgraadmeter ook morgen boven deze grens willen houden, omdat een terugkeer eronder een zwakke ontwikkeling zou zijn.

  • Beleggers bleven tot het einde van de dag optimistisch gestemd. In de kwartiergrafiek is namelijk de stijgende rechthoekige driehoek m-m' in ontwikkeling, waarbinnen de index net onder de bovenkant sloot. Het gaat om een voortzettingspatroon, dat afgerond wordt als zodanig bij een uitbraak naar boven. Het koersdoel van het patroon zou uitkomen rond 518. Ik neem aan dat in dat geval het gap van afgelopen dinsdag gesloten wordt met een terugkeer van de AEX naar 518,7. Het is dan verstandig te controleren of de toppen rond 514,4 en 515,5, alsmede het weerstandsniveau 516 worden doorbroken. Dat is immers nodig wil de index inderdaad kunnen terugkeren naar 518,7.
  • Een uitbraak naar beneden uit de driehoek zou dit patroon onbruikbaar maken. Zou dan ook nog een daling onder de stippellijn rond 509,4 volgen dan komt het herstel op de tocht te staan.

Resumerend: 

De AEX index maakte vandaag een draai van een verlies van 0,7% naar 1,1% winst. Dit zorgde voor een potentiŽle bodem in de daggrafiek. Beleggers bleven tot het laatste moment van de dag optimistisch gestemd. De graadmeter sloot in de kwartiergrafiek namelijk vlak onder de bovenkant van de stijgende rechthoekige driehoek m-m'. Dit is een voortzettingspatroon en de markt speculeert met de ontwikkeling van deze formatie dus op een voortzetting naar boven. Volgt een uitbraak aan de bovenkant dan kan het gap van afgelopen dinsdag gesloten worden door middel van een terugkeer van de AEX naar 518,7 of hoger. Voorwaarde is dat de niveaus 514,4, 515,5 en 516 gepasseerd worden, dat moeten we dan controleren. De driehoek zou onbruikbaar worden bij een uitbraak aan de onderkant. Zou dan ook nog een daling onder 509,4 volgen dan komt het herstel in het gedrang.

En dan nog dit...

Beleggers op onze aandelenmarkt zijn rijkelijk optimistisch gestemd gezien het technische beeld van de Amerikaanse indices. Kijkt u met me mee naar het toppatroon dat gisteren is afgerond in de daggrafiek van de Dow Jones.

  • Het patroon dat gisteren werd afgemaakt is een hoofd en schouders patroon. In onze markt heeft men dit patroon gezien de stijging van vandaag kennelijk niet opgemerkt. De schouders van het patroon zijn aangegeven met de letters S, het hoofd met de letter H. De neklijn van het patroon vinden we rond 25.000. Het is een van de belangrijkste patronen uit de technische analyse, ook nog eens een klassieker. Dit patroon mag je bij het analyseren van een grafiek dus nooit missen. Het toppatroon is geldig zolang de Dow Jones onder de neklijn sluit. Ik zou overigens wel een duidelijk slot erboven willen zien voor ik het als ongeldig zie. Denk dan bijvoorbeeld aan 150 punten of meer erboven, anders heeft het niets om het lijf. De lijn heeft vandaag tot dusverre echter als weerstandslijn gefungeerd. De Dow is nadat dat niveau werd bereikt gedaald. Komt hier vandaag of morgen geen doorbraak tot stand dan is een voortzetting omlaag de meest waarschijnlijke ontwikkeling, met de stippellijn rond 24.000 als plausibel doel. Het is daarom dat ik verbaasd ben over de optimistische houding van beleggers in Amsterdam. Ik kijk in dit verband dan ook met spanning of het patroon geldig blijft. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 25 okt 2018, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

25 okt 09.15u: Met gap door steunniveau 506,2

25 okt 10.00u: Het gap is razendsnel gesloten

25 okt 11.00u: Er wordt vol overtuiging gekocht

25 okt 12.00u: 61,8% niveau is ook doorbroken

25 okt 14.00u: Terug na stijging boven 512,7

25 okt 15.00u: Beeld in Amsterdam verzwakt wat

25 okt 16.00u: Beleggers zijn nog altijd kooplustig

25 okt 17.00u: Aarzeling op Amsterdamse beurs

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven