ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het Damrak realiseerde vandaag een winst van 0,11%, waarmee de AEX vlak onder de bovenkant van de wig sloot. De lijnen van het patroon komen erg dicht bij elkaar, er is een reele kans op een uitbraak naar boven. Was het van een uitbraak naar beneden gekomen dan had die zich gezien de lengte van het patroon normaliter al eerder voorgedaan. Idealiter vindt een uitbraak naar beneden namelijk op ongeveer tweederde van de totale lengte van de wig plaats. Komt het inderdaad van een uitbraak naar boven dan betekent dat een voortzetting in de richting van de top uit januari van dit jaar rond 572,8. Dat is dan het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau. Als andere markten of nieuws het beeld niet veranderen is dat het niveau waar we bij een vervolg naar boven naar toe gaan. Het zou daarentegen negatief zijn zou de beursindex alsnog naar beneden uit de wig breken. Dit zou de start van een correctie inhouden.

  • Het beeld dat we nu zien in de Bollinger Bands doet zich niet vaak voor. U ziet een reeks kleine candles die tegen de bovenste lijn liggen. De hellingshoek van de beweging omhoog is gematigd, de AEX gaat met kleine stapjes omhoog. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de vakantietijd waarin we ons bevinden. Kleine stapjes naar boven door een stijging aan het einde van de dag zijn dan zo gemaakt. Hoe het zich ontwikkelt als de komende weken het volume weer normaal wordt, onder andere door vakantiegangers die na Pinksteren terugkomen, is afwachten. Het koersverloop in vakantieperiodes is namelijk niet automatisch een voorbode voor wat je erna ziet. Dat wordt dus boeiend.

  • Het patroon is elke dag hetzelfde, in het tweede deel van de dag wordt een bodem en een stijging neergezet. Het kanaal e-e' bleef intact en daarmee de stijgende trend dus ook.

  • Worden de toppen rond 565,5 en 565,8 blijvend uitgenomen dan volgt een stijging naar lijn e', de bovenzijde van het kanaal waarbinnen het koersverloop zich momenteel afspeelt.
  • In het geval van een daling kan het daarentegen zijn dat een uitbraak naar beneden uit het kanaal e-e' volgt, al moet ik wel zeggen dat de onderkant ervan zoals we vandaag zagen zorgvuldig verdedigd wordt. Een uitbraak naar beneden zou een correctie inluiden.

Resumerend: 

De AEX sloot door een stijging van 0,11% opnieuw vlak onder de bovenkant van de wig in de daggrafiek. Een uitbraak naar boven is mogelijk, hetgeen een voortzetting richting 572,8 zou geven. Hiervoor dienen eerst de toppen rond 565,5 en 565,8 die we in de kwartiergrafiek zagen te worden uitgenomen. De bovenste lijn van het kanaal e-e' in de uur- en kwartiergrafiek wordt dan het eerste doel. Een uitbraak naar beneden uit de wig in de daggrafiek en het kanaal e-e' zou daarentegen de start van een correctie behelzen en dus negatief zijn.

En dan nog dit...

Bijna alle Europese beurzen boekten vandaag winst, behalve de Italiaanse. Men noteerde daar een fors verlies, veroorzaakt door een plan dat in het regeerakkoord zou staan waarover momenteel voor de vorming van een nieuwe regering wordt onderhandeld.

  • De nieuwe regering die wordt gevormd door de politieke partijen M5S en Lega zou de Europese Centrale Bank willen vragen een schuld van 250 miljard euro voor Italiaanse staatsleningen die in het bezit zijn van de bank kwijt te schelden. Het bericht werd ontkend, maar de schade op de aandelenmarkt is geschied. Het plan is overigens onuitvoerbaar. Om een idee te geven, het totale vermogen van de Europese Centrale Bank is momenteel 102 miljard. Dit zou afgeschreven moeten worden en voor het andere deel zou de ECB de geldpers moeten aanzetten. De bank heeft dat zelfs voor Griekenland niet gedaan, er is geen reden om aan te nemen dat voor ItaliŽ andere regels zouden gelden. De staatsleningen zijn bovendien niet handen van de ECB, maar van de Italiaanse centrale bank. Daar zou het geld dus afgeschreven moeten worden en dat zou vervolgens afgewenteld worden op de Italiaanse belastingbetaler. Het is kortom hoe je het ook bekijkt een idioot plan, een vermeend voornemen dat niet eens serieus genomen zou moeten worden. Beleggers doen dat desalniettemin wel, de Italiaanse beursindex daalde met 2,3%. Dat was een gevoelige tik voor beleggers. Eergisteren werd namelijk een dalende wig afgerond en dat signaleerde juist een voortzetting naar boven. Dat patroon is door het verloop van vandaag ongeldig geworden en het beeld hierdoor verslechterd. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 16 mei 2018, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 mei 09.15u: Steun bij onderkant van kanaal

16 mei 10.00u: Opwaartse trend bleef gehandhaafd

16 mei 11.00u: Top bij de top van gisterenmiddag

16 mei 12.00u: Opnieuw steun bij onderkant kanaal

16 mei 14.00u: Onderkant kanaal staat onder druk

16 mei 15.00u: Voortdurend steun AEX bij lijn e

16 mei 16.00u: Amerikaans verloop bracht impuls

16 mei 17.00u: Op en neer onder weerstandsniveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven