ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Na lang aanhouden kwam vandaag een uitbraak naar boven tot stand uit de wig waarover ik de laatste dagen voortdurend schreef. Het is een belangrijke stap, het maakt de top uit januari van dit jaar rond 572,8 bereikbaar. Een stijging van 0,7% en we zijn er. Als kopende partijen in de markt zo effectief te werk blijven gaan als zij de laatste tijd doen is het maken van deze stap een peulenschil. Wat het iets lastiger maakt is dat we al tien groene candles achter elkaar hebben en dat is veel. Het is misschien teveel gevraagd om er een elfde bij te zetten. Zolang lijn g echter niet doorbroken wordt is de stemming erg positief en een gang naar 572,8 of hoger zonder meer uitvoerbaar.

  • Het slot van de dag lag iets boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands, maar het verschil wat zo klein dat het niet per se roet in het eten hoeft te gooien. De trend is sinds begin april naar boven gericht, zolang al koerst de AEX boven de middellijn. De afstand tot die lijn is vandaag wat groter geworden, de trend dus wat sterker.

  • Uit de uurgrafiek spreekt overtuiging. De AEX brak naar boven uit het stijgend kanaal e-e', het stijgingspercentage van dat kanaal was beleggers genoeg. Ik volg morgen of de graadmeter boven het kanaal blijft, een terugkeer erbinnen kan immers negatief uitpakken voor de vervolgbeweging. Zolang lijn h dan echter intact blijft als steunlijn is het beeld dan nog sterk.

  • Een voortzetting naar boven zou uiteraard helemaal sterk zijn.

  • Morgen vindt de expiratie plaats. Uit de koersontwikkeling trek ik de conclusie dat er partijen in de markt zijn die belang hebben bij een expiratie in de buurt van 570. Zij bewerkstelligden in de slotveiling een stijging van maar liefst een punt, de belangen bij een gang naar 570 zijn kennelijk groot. Er zullen echter ook marktpartijen zijn die graag een expiratie rond 565 of midden tussen 565 en 570 zien, wellicht kan dat morgen toch nog druk geven. Vooralsnog werkt men gezien het slot op het hoogste punt van de dag echter in meerderheid aan een voortzetting naar boven.

Resumerend: 

Een stap van 0,7%, dat is genoeg om met de AEX de top van dit jaar rond 572,8 uit januari te bereiken. Als je ziet hoe sterk het kopende deel van de markt de laatste tijd is moet dat een peulenschil zijn. We eindigden op het hoogste punt van de dag, er werd tot het laatst gewerkt aan een voortzetting naar boven. Wordt die gerealiseerd dan kan er in verband met de expiratie eventueel weerstand zijn rond 570, daar zullen voor een belangrijk deel van de markt expiratiebelangen liggen. Dat kan een vervolg naar 572,8 morgen eventueel nog in de weg staan. Anderen in de markt kunnen echter belang hebben bij een expiratie rond 565 of in het midden van het gebied 565 - 570, dat kan dus nog spanning geven. Het zou kunnen leiden tot een daling. Morgen zouden we boven het kanaal e-e' in de uur- en kwartiergrafiek moeten blijven, een terugkeer binnen het kanaal kan immers negatief uitpakken. Zolang we in dat geval echter boven lijn h blijven is het beeld sterk. Daar let ik dus op indien de AEX niet verder zou stijgen, maar mocht dalen. Het algehele beeld straalt kracht uit zolang de beursgraadmeter in de daggrafiek boven lijn g koerst.

En dan nog dit...

De Franse beursindex CAC40 brak vandaag door de top uit januari van dit jaar. Wat opvalt is echter dat de graadmeter al eerder door een voorgaande top brak zonder dat dit een voortzetting naar boven gaf. Dat zorgde voor een weerstandslijn waar de Franse beurs nu opnieuw mee te maken heeft.

  • Die weerstandslijn is lijn a. Morgen of anders volgende week moet blijken of deze lijn eventueel opnieuw een begrenzing vormt voor de CAC40. In november 2017 brak de index door de top uit mei 2017, er volgde een daling. In januari van dit jaar kwam het van een stijging boven de top uit november 2047, de beursgraadmeter daalde vervolgens opnieuw. Dit keer is de top uit januari van dit jaar doorbroken, het zou zomaar zo kunnen zijn dat ook dit keer een daling volgt. Een doorbraak door lijn a zou in het licht van de voorgaande ontwikkelingen een prachtig verloop zijn en een krachtige voortzetting naar boven voorspellen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 17 mei 2018, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

17 mei 09.15u: Nieuwe uitbraakpoging in Amsterdam

17 mei 10.00u: Wig intact, vlag in kwartiergrafiek

17 mei 11.00u: Vlag is af, maar er is geen stijging

17 mei 12.00u: AEX na vlag uiteindelijk naar boven

OCI: Door tijdgebrek helaas achter de feiten aan

17 mei 14.00u: Geklemd tussen boven- en onderkant

17 mei 15.00u: Weerstand bij top van vanmorgen

17 mei 16.00u: AEX op en neer in een smalle band

17 mei 17.00u: De aanhouders wonnen uiteindelijk

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven