ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was een goede week voor de Amsterdamse beurs, het jaarrecord werd namelijk scherper gesteld. De toppen rond 572,9 werden doorbroken, het nieuwe hoogste punt van het jaar is 576,9. We zijn met de AEX index op weg naar lijn m, wat onze beursindex afhankelijk van het moment waarop de lijn wordt bereikt bij een stand van 600 of iets hoger kan brengen.

  • Amsterdam staat echter alleen met het nieuwe jaarrecord, alle andere Europese beurzen zijn daar nog een eind van verwijderd. Dit is aanleiding tot enige scepsis. Het lijkt me verstandig van dag tot dag en week tot week te controleren of de AEX daadwerkelijk doorloopt naar boven. Het beeld in onze index mag dan florissant zijn, als het elders anders loopt zal Amsterdam er een hele kluif aan hebben om haar aandelenindex verder naar boven te brengen. Laten we dus op onze hoede zijn, onze markt tegelijkertijd uiteraard wel het voordeel van de twijfel gevend.

  • De manier waarop kopers de index na de doorbraak door 572,9 elke dag weer boven dat niveau hebben doen sluiten maakt indruk. Men heeft er de voorgaande dagen hard voor moeten werken, maar nu lijken we ten opzichte van die grens in veiligheid. Het eerste dat ik volgende week controleer is of de AEX de maand juli ook afsluit boven 572,9. Een slotstand boven dit niveau is aanstaande dinsdag nodig om de maandgrafiek de doorbraak in de weekgrafiek te laten bevestigen.

  • Aan het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands hoef ik niet veel woorden vuil te maken, hier zien we een fraaie stijgende trend die theoretisch kan worden aangehouden.

  • Hetzelfde beeld geeft de uurgrafiek, waar een patroon van hogere toppen en hogere bodems een mooie naar boven gerichte trend aangeeft. Een eventuele daling onder de bodem rond 571,6 zou hier verandering in brengen. Op dit moment hebben kopers het koersverloop evenwel goed in de hand en is dat dus niet aan de orde. Dat zij het in de hand hebben zien we hieronder.

  • Kopers zorgden direct na de doorbraak door de toppen van de voorgaande dagen voor steun boven de doorbroken grens en verdedigden die steun later op de dag met succes, ondanks een daling van de S&P500. Het lag niet voor de hand dat de AEX bleef liggen, maar daar werd dus op een effectieve wijze aan gewerkt.
  • Er staat nu een rechthoek tussen 575,8 en 576,7. Een uitbraak naar boven maakt het patroon af en betekent dan een vervolg naar 577,6 of hoger. 
  • Een enkele keer wordt een rechthoek een toppatroon, dit zou het worden bij een uitbraak naar beneden. Het zou een daling naar 574,9 of lager geven. We gaan dan kijken wat er met het patroon van hogere bodems wordt gedaan waarover ik in de uurgrafiek sprak, de plaats van de volgende bodem wordt dan relevant voor de vervolgontwikkeling. 

Resumerend: 

Deze week werd het jaarrecord in de AEX verbeterd, het was dus een goede beursweek. Het houdt een vervolg naar lijn m in de weekgrafiek in, waardoor de index afhankelijk van het moment waarop die lijn wordt bereikt naar 600 of iets hoger kan gaan. Er is wel reden voor enige reserve, dat is gelegen in het gegeven dat Amsterdam met de verbetering van haar jaarrecord alleen staat. Dit maakt het verstandig om van dag tot dag en van week tot week te controleren of de beursindex inderdaad verder oploopt. Het eerste dat ik check is of de graadmeter aanstaande dinsdag boven 572,9 sluit en zo de maandgrafiek de doorbraak in de weekgrafiek bevestigt. In de daggrafiek met Bollinger Bands is een fraaie stijgende trend te zien, net als in de uurgrafiek. In deze laatste grafiek is sprake van een patroon van hogere bodems en hogere toppen waaruit dit blijkt. Het blijft intact zolang de index boven de bodem rond 571,6 blijft. In de kwartiergrafiek staat een rechthoek. Wordt dat patroon afgemaakt met een uitbraak naar boven dan geeft dat een vervolg naar 577,6 of hoger. Een uitbraak naar beneden zou een gang naar 574,9 of lager inhouden. In dat geval wordt de koersontwikkeling ten opzichte van de bodem 571,6 in verband met het patroon van hogere bodems het onderwerp van aandacht.

En dan nog dit...

In de daggrafiek van de S&P500 index is gisteren een potentieel toppatroon gevormd, waar vandaag tot dusverre een daling op is gevolgd. Dit is de daggrafiek van 19.00 uur:

  • Het potentiële toppatroon van gisteren is een bearish harami. Volgt vandaag een lager slot dan wordt dit patroon bevestigd als top. Met nog drie uur handel te gaan kan niet met zekerheid wordt gesteld dat die bevestiging er komt, je weet nooit wat er in die tijd nog gebeurt. Vooralsnog ziet het er nochtans naar uit dat het toppatroon bekrachtigd wordt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 27 jul 2018, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

27 jul 09.15u: Sterk begin, uitbraak naar boven

27 jul 10.00u: Een derde top ontwikkeld bij 575,7

27 jul 11.00u: Bodem bij 38,2% Fibonacci niveau

27 jul 12.00u: Toppen rond  575,7 zijn doorbroken

27 jul 14.00u: Meteen opgevangen na doorbraak lijn

27 jul 15.00u: Keurig vloertje onder de AEX index

27 jul 16.00u: AEX werd bij daling snel opgevangen

27 jul 17.00u: Toppen werden niet doorbroken

 

Agenda van maandag 23 jul t/m vrijdag 27 jul 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven