ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was vandaag de zesde beursdag van 2018 en tevens de zesde dag dat de AEX met winst sloot ten opzichte van de beursdag ervoor. Het is een uitzonderlijk sterk begin van het jaar. Het kan echter nog sterker worden in het geval de stippellijn rond 564 blijvend doorbroken wordt. Wat het belang is van deze lijn ziet u in de maandgrafiek die volgt.

  • De stippellijn rond 564 is afkomstig van de top uit 2007. Het hoeft geen betoog dat een doorbraak door een dergelijk cruciaal potentieel weerstandsniveau een belangrijke stap zou zijn. Het vergt een stijging van iets meer dan een punt, het slot van vandaag lag namelijk op 563. Vervolgens moet de AEX uiteraard wel boven 564 blijven.

  • Of die stijging van iets meer dan een punt morgen echter wordt gerealiseerd is sterk de vraag. In de daggrafiek met Bollinger Bands kwam een derde slot boven de banden tot stand. De candle van vandaag staat bovendien ruim boven de indicator, net als die van gisteren. Een vierde slot boven de banden komt maar zelden voor, bovendien is de situatie met twee candles zover boven de indicator al exceptioneel. Het zou normaal zijn als de AEX index zou terugkeren binnen de Bollinger Bands en dus zou dalen. Dat wordt morgen daarom een spannende dag.

  • Beleggers kennen nog geen aarzeling om te kopen nu we in de nabijheid van 564 zijn en dat is opmerkelijk. Er werd vandaag een bodem gevormd ter hoogte van het hoogste punt van gisteren, waarmee beleggers hun optimisme etaleerden. Het heeft er alles van weg dat zij uitgaan van een doorbraak door de weerstandsgrens 564.

  • Het laagste punt van de dag vinden we rond 561,2. Geraakt de beursindex hieronder dan volg ik of dat eventueel een terugkeer naar het gap van gisteren tussen 558,2 en 559,6 oplevert. Dit gap zou gesloten worden bij een daling naar 558,2 of lager.

  • We hebben te maken met twee mogelijke hindernissen, de top van vandaag rond 563,3 en de vermelde barrière 564. Morgen zou een opening boven deze grenzen tot stand kunnen komen. Uit de voorbeurshandel vloeiden de laatste maanden met grote regelmaat doorbraken door voorgaande toppen voort. Het zijn haast per definitie kopers die deze handel tussen 08.00 uur en 09.00 uur overheersen. Het zou een slimme tactische zet zijn van kopers in de voorbeurshandel om de aandelenmarkt om 09.00 uur meteen te confronteren met een doorbraak. Tactische manoeuvres vormen al enige tijd de basis van de opgaande trend, het is dus zeker mogelijk dat men gaat voor de realisatie van een opening boven 564. Of dit realiseerbaar is hangt uiteraard af van het koersverloop vanavond en vannacht in de Verenigde Staten en Azië, en eventueel van nieuwsberichten die van invloed zijn op de koersvorming.

Resumerend: 

Slechts één punt scheidt de AEX index van de top uit 2007 rond 564, een cruciaal weerstandsniveau. Het verschil is zo klein dat het niveau in theorie morgen al direct bij de opening om 09.00 uur doorbroken zou kunnen worden, want de voorbeurshandel wordt over het algemeen gedomineerd door kopers. Het zou vanzelfsprekend een belangrijke positieve stap zijn zou 564 morgen bij opening of gedurende de dag doorbroken worden. De beursindex moet dan uiteraard wel boven het niveau blijven en daar ook boven sluiten. Het is gezien de stand van zaken in de Bollinger Bands daggrafiek echter geen gelopen race. Het derde slot boven de banden van vandaag maakt een daling morgen vanuit deze indicator gezien tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Het wordt dus een spannende dag. Naar boven telt alleen 564, naar beneden het laagste punt 561,2 van vandaag. Een daling onder dit laagste punt zou een terugkeer naar het gap tussen 558,2 en 559,6 van gisteren inhouden, dat dan misschien ook wel gesloten zou worden met een daling naar 558,2 of lager.

En dan nog dit...

De volatiliteit in de Verenigde Staten heeft in het laatste kwartaal van 2017 een laagtepunt bereikt. Amerikaanse beleggers kennen geen zorgen.

  • Het laagste punt van het afgelopen kwartaal lag een fractie onder het laagste punt van december 2006. het wil zeggen dat beleggers geen bedreigingen zien voor de aandelenmarkt. Een conclusie kun je daar echter niet uit trekken. Zolang er geen nieuws is dat de aandelenkoersen doet dalen kan de beweeglijkheid laag blijven en kunnen aandelenkoersen verder omhoog. Het is onmogelijk te zeggen hoelang de stijging dan voortduurt. Komt er daarentegen een kink in de kabel in de vorm van een bericht dat de beurskoersen doet dalen dan is Leiden in last. Paniekverkopen zijn dan namelijk waarschijnlijk, met name omdat er nog nooit zoveel geleend geld in de markt heeft gezeten als op dit moment het geval is. Het mogen dan goedkope leningen zijn, ze moeten wel worden afgelost en dat geld zal dus vrijgemaakt moeten worden. In een stijgende markt is dat geen probleem, in een dalende markt plots wel. Op dit moment is er echter zoals u dag na dag aan de stijgende beurskoersen kunt zien nog geen vuiltje aan de lucht. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 9 jan 2018, 19.15u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 jan 09.15u: Opnieuw stap dichter bij top 2007

9 jan 10.00u: Steun bij bovenkant van het gap

9 jan 11.00u: AEX opgevangen bij daling in het gap

9 jan 12.00u: Beursindex bij de top van vanmorgen

9 jan 14.00u: Nog maar één punt onder top 2007

9 jan 14.30u: Kooplust in de Amsterdamse markt

9 jan 15.00u: Tactisch ijzersterk spel in de markt

9 jan 16.00u: AEX gedaald het afgelopen half uur

9 jan 17.00u: Kopers hebben initiatief overgenomen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven